Ούτε το κόμμα του Κασιδιάρη καταφέρνει να ενώσει τελικά τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, κατά τη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, πριν αυτή κλείσει αρχικά για το Πάσχα και ακολούθως για τις εκλογές.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της κυβερνητικής νέας τροπολογίας για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές κομμάτων καταδικασμένων για εγκληματικές οργανώσεις και το κλίμα, όπως φάνηκε στη χθεσινή αντίστοιχη διαδικασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είναι για μία ακόμη φορά εκρηκτικό. Κατά τα φαινόμενα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν την τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την αποχή, ενώ αρνητική θα είναι η στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στη σκιά της παραίτησης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, που τάραξε ακόμα περισσότερο τα ύδατα, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως με τη νέα τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει τον υπάρχοντα νόμο και να υψώσει το απαγορευτικό τείχος για τον Ηλία Κασιδιάρη και το κόμμα του.
«Στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι "κλείνουν το μάτι" τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση «σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, αύριο (σήμερα), που είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας ουσιαστικά του Κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους, να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας».
Αυτό που λένε στην Κυβέρνηση είναι ότι με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία η Βουλή θα θωρακίσει το ανώτατο δικαστήριο «να πάρει τη σωστή απόφαση και να ερμηνεύσει σωστά το νόμο τον οποίον έχουμε ψηφίσει».
Επειδή όμως διαβλέπουν ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι θετική, εγκαλούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι… γλυκοκοιτάζει την αντισυστημική ψήφο και όσους έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή, που κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του δείχνει «να κλείνει το ματάκι του (...) στο μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο» και ανήκει σε εκείνο που είναι «απλά τυφλά οργισμένο με το σύστημα και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να το τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο».
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση γίνεται χορηγός του Κασιδιάρη
Αποχή από την ψηφοφορία θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση «να σοβαρευτεί» και να μην επιμείνει σε ένα δεύτερο λάθος για να διορθώσει το προηγούμενο.
Όπως υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες (στο Star), η κυβέρνηση έφερε πριν από ενάμιση μήνα μία λάθος τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, κωφεύοντας στις αντιδράσεις κορυφαίων συνταγματολόγων και νομικών. Παρέπεμψε δε, στην τροπολογία που είχε καταθέσει τότε το κόμμα του, η οποία ήταν η θέση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ωστόσο η κυβέρνηση επέμεινε στη λάθος ρύθμιση που έφερε.
«Τώρα πάει να διορθώσει το πρώτο λάθος με ένα δεύτερο λάθος, το οποίο φυσικά δεν θα ψηφίσουμε. Με τον θεσμικό ερασιτεχνικό τους γίνονται οι καλύτεροι χορηγοί του Κασιδιάρη. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει στο λάθος, να αναλάβει την ευθύνη του», τόνισε.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανακατέθεσε χθες την τροπολογία Αλιβιζάτου, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει μεν τον χειρισμό της κυβέρνησης, αλλά θα ψηφίσει τη ρύθμισή της.
«Το πρόβλημα θα είχε λυθεί, εάν στον ισχύοντα εκλογικό νόμο έμπαινε μία ρύθμιση με βάση την οποία θα απαγορεύεται να είναι υποψήφιοι όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκληματική δράση», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Και καυτηρίασε το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε «κατ’ ιδίαν συνάντηση, σε καφενείο πέριξ του Μαξίμου», με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου ο οποίος θα αποφάσιζε (σ.σ. ως επικεφαλής του τμήματος) αν θα γίνει δεκτός ο συνδυασμός του Κασιδιάρη. «Ο αντιπρόεδρος μετά παραιτήθηκε. Έτσι αντιλαμβάνονται την αυτονομία της Δικαιοσύνης;», πρόσθεσε.