Στον απόηχο της νέας πολιτικής κόντρας για τη διάταξη αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, αλλά και της σχετικής δημόσιας αντίδρασης του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του, με σημερινό σταθμό τη Θεσσαλονίκη.
Είναι από τις περιοχές – κλειδιά για την πορεία της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με νέο δεδομένο την αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια του τ. πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Την ώρα που τα ποσοστά των κομμάτων δεξιά της ΝΔ γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα έχουν τελευταία ανέβει, Μαξίμου και Πειραιώς επιδιώκουν την αναστροφή του κλίματος.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται μια σειρά πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ο φράχτης του Έβρου και η διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και η επιλογή της Α’ Θεσσαλονίκης, ως μιας από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα αναμένεται να το ανακοινώσει και επισήμως κατά τη δημόσια παρέμβασή του από τη συμπρωτεύουσα (το επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής), συμπληρώνοντας τις τρεις επιλογές ως υποψηφίου, μετά τον δυτικό τομέα της Αθήνας και τον Έβρο.
Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει για μία ακόμη φορά τη σημασία της κάλπης της 21ης Μαΐου, καθώς και της αυτοδυναμίας της ΝΔ για τη διατήρηση της σταθερότητας στον τόπο, ενώ θα θέσει εκ νέου τα εκλογικά διλήμματα ενώπιον των πολιτών: «Αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Αν θα κατοχυρώσουμε τις μεγάλες επιτυχίες της οικονομικής μας πολιτικής ή θα ξανακυλήσουμε σε ένα περιβάλλον υψηλών φόρων. Αν θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας ή θα γυρίσουμε σε μία Ελλάδα ‘’ξέφραγο αμπέλι’’. Αν θα έχουμε μία Ελλάδα που η φωνή της θα μετράει στην Ευρώπη και θα μιλάει για τα ευρωπαϊκά ζητήματα ή μία χώρα επαίτη, η οποία μονίμως θα παρακαλεί για προγράμματα στήριξης και για υποστηρικτικές παροχές από την Ευρώπη», τόνισε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Υπό κρατικό έλεγχο
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει και στο θέμα του νερού, με φόντο και την πρόσφατη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα επαναλάβει την πάγια θέση του ότι το νερό δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, θα υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο υπερταμείο και θα εκφράσει ξανά τη δέσμευσή του να δρομολογήσει -υλοποιώντας και τη σχετική δικαστική απόφαση- την έξοδό τους από αυτό με στόχο να παραμείνουν για πάντα υπό κρατικό έλεγχο. Άγνωστο είναι πάντως προς ώρας ποια θα είναι η κυβερνητική στάση στην τροπολογία που θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε υλοποίηση της παραπάνω διαδικασίας, της άμεσης εξόδου δηλαδή των δύο εταιρειών ύδρευσης από το υπερταμείο.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου σχετικά με τη διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη, το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει στη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.
«Η θέση της κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση», σημείωσε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν προεξόφλησε την κρίση της Δικαιοσύνης, την ανεξαρτησία της οποίας σέβεται.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την απορία τους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που -όπως λένε- προτιμά να αποφανθεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση η περιορισμένη σύνθεση του ανωτάτου δικαστηρίου και όχι η ολομέλεια, μέσω της οποίας θα διασφαλιζόταν η όποια δικαστική απόφαση. «Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να θωρακίσει το Δημοκρατικό Πολίτευμα από όσους το εχθρεύονται», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ερωτηθείς για την τροπολογία.