Κοινή παρουσίαση των βιβλίων τους έκαναν οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου, της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ/The Left και Γιώργος Κύρτσος (φωτο) του Renew Europe, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
«Η κενή διαθήκη του Μωϋσή», είναι ο τίτλος του βιβλίου του κ. Κούλογλου, ενώ το βιβλίο του κ. Κύρτσου τιτλοφορείται: «Η Ελλάδα 2019-2023. Μεταξύ ευρωπαϊκής προοπτικής και βαλκανικής διολίσθησης».
Το περιεχόμενο των δύο βιβλίων αποτελεί έναν έντονα επικριτικό απολογισμό των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης, με προσωπικές αιχμές για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριοποίησης, όπως είπαν οι δύο πλευρές, για τη σύγκλιση ευρύτερων δυνάμεων και την εκλογική επικράτηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Η κοινή μας παρουσία σήμερα, είπε ο κ. Κύρτσος, αποτελεί πολιτική πράξη και εντάσσεται στη συνεργασία των δύο ευρωπαϊκών ομάδων τις οποίες εκπροσωπούμε για τη στήριξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα
Δίνοντας το κοινό στίγμα, διάβασε απόσπασμα της εισαγωγής από το βιβλίο του κ. Κούλογλου, σύμφωνα με το οποίο, «η χώρα μετά τα μνημόνια χρειαζόταν μια γενναία πολιτική για να μην ξαναγυρίσει στο βαλκανικό οπισθοδρομικό παρελθόν. Δυστυχώς ξαναγυρίζουμε σε όλους τους τομείς και αυτό είναι το στρατηγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα».
Στο βιβλίο του, ο κ. Κύρτσος μιλάει για την εξέλιξη της «αντιευρωπαϊκής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης», τις διαφωνίες και τη ρήξη του με τη ΝΔ και με το ΕΛΚ, «τη μάχη για την ελευθερία των ΜΜΕ», για το θέμα των παρακολουθήσεων και υποστηρίζει ότι «αυτή την τετραετία οι δομές της οικονομίας και της κοινωνίας απέκτησαν βαλκανικά χαρακτηριστικά σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής».
Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, «χώρες που ξεκίνησαν σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα όπως η Πορτογαλία μας έχουν ξεπεράσει», ενώ αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα «της βίαιης απολιγνιτοποίησης που άφησε τη χώρα ανυπεράσπιστη ενεργειακά, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών ενέργειας».
«Εχω χαρακτηρίσει το βιβλίο ως ένα χάπι εναντίον του εθνικού μας αλτζχάιμερ», είπε ο κ. Κούλογλου, ενώ επέκρινε τα «μονοθεματικά» τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων με περιεχόμενο αστυνομικού δελτίου, λέγοντας ότι «η Ελλάδα περνάει ένα εθνικό Netflix όπου διάφορα θέματα παρουσιάζονται κατά διαστήματα στις οθόνες αποκλειστικά σχεδόν με μονοθεματικά δελτία ειδήσεων και μετά τελειώνουν όπως τα σίριαλ».
Οι δύο ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει δημιουργηθεί ένα πεδίο σύγκλισης από τις κεντρώες ως τις αριστερές δυνάμεις για την υποστήριξη του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη, ενώ κατηγόρησαν το ΕΛΚ για δεξιά και ακροδεξιά στροφή μετά την αποχώρηση της Μέρκελ.
Στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής, ο κ. Κούλογλου είπε ότι ξεκινάει μια σειρά συζητήσεων με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς και της κεντροαεριστεράς για την δημιουργία ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν τις εκλογές και θα έχει χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει 5 σημεία: 1.ακρίβεια και φτωχοποίηση 2. δικαιοσύνη και αλλαγή του τρόπου απονομής 3. κράτος δικαίου 4. υγεία και ενίσχυση του συστήματος υγείας και 5. εκπαίδευση.
Ο σκοπός είναι, όπως είπε, «η δημιουργία ρεύματος ανατροπής». Διευκρίνισε δε ότι αυτή η πρωτοβουλία του δεν είναι κεντρική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «είναι εντός πλαισίου».
«Πρέπει να συγκλίνουμε αριστεροί, φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές και ενθαρρύνω την προγραμματική σύγκλιση και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων», συμπλήρωσε ο κ. Κύρτσος και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «οι εκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Είναι η ώρα της πολιτικής δραστηριοποίησης και της σύγκλισης για την εκλογική επικράτηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».