Την τελική απόφαση του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών περιμένει η αντιπολίτευση, αν και θεωρεί βέβαιη την επιλογή του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου για την πρώτη κάλπη και τη 2α Ιουλίου για τη δεύτερη.
Όπως σημειώνουν στελέχη της, στην εξέλιξη αυτή συνηγορούν δύο σκέψεις του Μαξίμου:
- Ότι η χρονική απομάκρυνση από την τραγωδία στα Τέμπη θα επουλώσει μεγάλο μέρος του τραύματος που υπέστη η κυβέρνηση, που αποτυπώνεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις αλλά και στις εντεινόμενες αντιδράσεις της κοινωνίας και, κυρίως, των νέων.
- Ότι από τον Ιούνιο, σημαντικός αριθμός νέων αναχωρεί για εποχιακή δουλειά (σεζόν) σε τουριστικές περιοχές και άρα πολλοί εξ αυτών δεν θα μπορούν να μετακινηθούν στους τόπους διαμονής για να ψηφίσουν.
Αυτή η παράμετρος, λένε, «έπαιζε» δυνατά και το προηγούμενο διάστημα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι στις ηλικίες 17-40 ετών η ΝΔ ερχόταν σταθερά δεύτερο κόμμα και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προ τραγωδίας κατάληξη (σύμφωνα με όλες τις κυβερνητικές διαρροές) στην 9η Απριλίου, που είχε επιλέγει για άλλους λόγους, ελάμβανε υπόψη αυτό το ρίσκο αλλά «ο Μητσοτάκης ήταν υποχρεωμένος να το πάρει», λένε. Σημειώνοντας ότι τώρα πια «οφείλει να το αποφύγει» καθώς, κατά τις πρώτες κυλιόμενες μετρήσεις, «δεν του περισσεύει καμία ψήφος».
Το επιχείρημα ενισχύεται από την παρατήρηση ότι θα μπορούσε να ορίσει την πρώτη κάλπη για τις 23 Απριλίου, ώστε η δεύτερη να πέσει στα τέλη Μαΐου, πριν αρχίσουν δηλαδή οι πανελλαδικές εξετάσεις.
ΟΣΕ επιβεβαιώνει… ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί τόνοι αρχίζουν να ανεβαίνουν, παρότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η «εφόρμηση» θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι κηδείες των θυμάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Χρήστος Σπίρτζης δεν έχει αναλάβει δράση (σ.σ. η ΝΔ τον χαρακτηρίζει «εξαφανισμένο»), ωστόσο, ως υπουργός Μεταφορών-Υποδομών επί ΣΥΡΙΖΑ που «παρέδωσε» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, φέρεται να έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία και να είναι έτοιμος για απαντήσεις και αποδείξεις.
Παρά ταύτα, στο επιχειρησιακό επίπεδο η Κουμουνδούρου αναδεικνύει πτυχές που επιβεβαιώνουν το αφήγημά της («δεν είμαστε όλοι ίδιοι»). Όπως η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΣΕ, που επιβεβαιώνει την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ (δια στόματος Γιάννη Ραγκούση) ότι:
- «Μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός, η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε». Στη συνέχεια, ο σταθμός της Λάρισας μπορούσε να παρακολουθεί τα τρένα μόνο για μία απόσταση 5 χλμ. μετά τον σταθμό.
- Μέχρι τότε (σ.σ. μέχρι τον Ιούλιο του ’19), είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης από τον Σταθμό της Λάρισας έως τους Νέους Πόρους, δηλαδή σε όλο το εύρος της περιοχής όπου κινήθηκαν τα δύο μοιραία τρένα αντίθετα για αρκετά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή.
Συνεπώς, κατά τον κ. Ραγκούση, «αν οι ζημιές στα καλώδια και στον εξοπλισμό είχαν αποκατασταθεί μετά τη πυρκαγιά του Ιούλη του 2019, θα είχαμε αποφύγει το τραγικό δυστύχημα». Εννοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση «μια επίσημη δικαιολογία για τη μοιραία αδράνειά της».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ντροπή, ντροπή, ντροπή»
Την ίδια στιγμή, την οργή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκάλεσαν κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι ο γιατρός που έδωσε αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο του ΟΣΕ, που τέθηκε σε αργία, καθώς εκείνος τοποθέτησε τον μοιραίο σταθμάρχη στη Λάρισα, είναι υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές.
Η Χ. Τρικούπη κατονομάζει, μάλιστα, τους Άδωνι Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη ως «διαρροείς», τονίζοντας:
«Το επιτελικό κράτος έγινε επιτελείο της χυδαιότητας και της ακροδεξιάς. Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης σε διατεταγμένη υπηρεσία, εμμένουν στον δρόμο της διακίνησης σεναρίων, ενώ ο ελληνικός λαός πενθεί. Από την καθυστερημένη συγγνώμη, πέρασαν στην αδιάντροπη αθλιότητα για να ξεπλύνουν τις εγκληματικές τους ευθύνες».
Αφού επισημαίνει ότι το ιατρικό παραπεμπτικό βγήκε δύο ημέρες μετά την τραγωδία, καταλήγει: «Οι ακροδεξιοί προπαγανδιστές δίνουν αγώνα για να σώσουν τις καρέκλες τους, αποδεικνύοντας και πάλι ότι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία. Ντροπή, ντροπή, ντροπή».