Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση από τη χθεσινή πρώτη μέρα της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ερχόμενος από την Τουρκία, κατά τη δίωρη παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου, αναγνώρισε τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ενόψει και της σημερινής έναρξης του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς και της συζήτησης για το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
Η ελληνική πλευρά, με αφορμή και τα όσα δήλωσαν στην Τουρκία μπροστά στις κάμερες ο κ. Μπλίνκεν με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν αποδέχεται την άποψη ότι ετεροπροσδιορίζει τη σχέση της με τις ΗΠΑ ανάλογα με τις σχέσεις τους με άλλες χώρες.
«Σταθμίζουμε φυσικά τι γίνεται στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει φροντίσει με την πολιτική της να είναι μια χώρα απολύτως ασφαλής. Οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολλά κεφάλαια μπροστά από αυτά που προσπαθεί να κατοχυρώσει η Τουρκία, αν και όποτε τα κατοχυρώσει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Στο πλαίσιο αυτό, πρωθυπουργός υπογράμμισε στον υψηλό προσκεκλημένο ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Ξεχωριστό χώρο στην ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν είχε η τραγωδία από τον καταστροφικό σεισμό στη γείτονα χώρα, ενώ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε το τεράστιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ουκρανία. Την ίδια ώρα που ο Τζο Μπάιντεν επισκεπτόταν αιφνιδιαστικά το Κίεβο, ο κ. Μπλίνκεν εξέφραζε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη -χωρίς αστερίσκους- που παρείχε η χώρα μας στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής. Άγνωστο είναι εάν ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει προκειμένου η Ελλάδα να αποστείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, με την Κυβέρνηση να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να φύγει εκτός συνόρων οτιδήποτε στρατιωτικό υλικό θεωρείται απαραίτητο για την άμυνα της χώρας.
Ξεκάθαρο μήνυμα
Η ελληνική στήριξη στην Ουκρανία και στην Τουρκία, επικροτήθηκε ιδιαίτερα από τον αμερικανό υπουργό, ο οποίος εξέπεμψε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις πρωτιές της Ελλάδας σε μία πληθώρα θεμάτων.
Αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έκανε γνωστό πως οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν την ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Συζήτησαν για τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και την δέσμευση για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν τη δέσμευσή τους ως ισχυρών νατοϊκών συμμάχων στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ευημερία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σήμερα, Τρίτη, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, υπό την προϋπόθεση ο Νίκος Δένδιας θα έχει ξεπεράσει την αδιαθεσία η οποία του στέρησε χθες τη δυνατότητα παρουσίας στο δείπνο που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τιμήν του κ. Μπλίνκεν. Ακολούθως, ο Αμερικάνος υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».