Εφικτή θεωρούν στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία κατά τις δεύτερες κάλπες και προς αυτή την κατεύθυνση έχει χαραχθεί η στρατηγική της για τους τελευταίους, κρίσιμους προεκλογικούς μήνες. Από τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν στη διάθεσή τους το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς προκύπτει ορατό το σενάριο μιας νέας ισχυρής λαϊκής εντολής προς την κυβερνώσα παράταξη, με αρκετές πάντως να είναι οι παράμετροι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκεί, αλλά και τα εμπόδια σε αυτήν την πορεία.
Ακρίβεια και καθημερινότητα, όπως αναγνωρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι οι κρίσιμοι τομείς στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν ιδιαιτέρως, δεδομένης και της μεγάλης ανησυχίας των πολιτών, ενώ κομβικό χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, με το σύστημα της απλής αναλογικής που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, αντιμετωπίζουν την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη και ξορκίζουν το αφήγημα της χαλαρής ψήφου.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των γαλάζιων στελεχών, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, είναι να εξηγήσουν στους πολίτες «γιατί είναι νάρκη του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική», εξηγώντας τους πως «σε μια εποχή αστάθειας, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένας σταθερός καπετάνιος στο τιμόνι της χώρας, που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις χωρίς να χρειάζονται παζάρια και επικίνδυνα μακρόχρονες διαπραγματεύσεις με άλλους».
Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, θα υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι των κυβερνητικών συνεργασιών που κυκλοφορούν ως σενάρια, είτε αυτά σχετίζονται με την λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση» την οποία επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας είτε με τις σχετικές τοποθετήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Αμφότεροι διεκδικούν μαζί με τον πρωθυπουργό το μέγιστο δυνατό μερίδιο στον ιδεολογικό χώρο του κέντρου, οι ψηφοφόροι του οποίου θεωρούνται κρίσιμος παράγοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ειδικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «με την τοξικότητα που καλλιεργεί συστηματικά και το διχαστικό λόγο του, μπορεί να συσπειρώνει τους δικούς του ψηφοφόρους, αλλά διώχνει τους κεντρώους».
«Νέο μνημόνιο»
Με αφορμή δε δύο τελευταίες κινήσεις του κ. Τσίπρα, «να μεταφέρει τη συζήτηση από τη Βουλή στο πεζοδρόμιο» και να χρησιμοποιεί ακραία ρητορική με συνθήματα του τύπου «δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία», κυβερνητικές πηγές βλέπουν πίσω από την καμπάνια του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προσπάθεια φθοράς του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης, καθώς και «τάξιμο των πάντων στους πάντες».
Μάλιστα, κοστολογούν τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα στα 11,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και στα 46 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, επισημαίνοντας ότι «τυχόν εφαρμογή τους θα οδηγούσε τη χώρα σε νέο μνημόνιο».
Η αποδόμηση της δυνατότητας εφαρμογής των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στην πρώτη γραμμή της κυβερνητική ρητορικής, όπως επίσης και το «θολό», όπως το χαρακτηρίζουν, πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις του.
Πάντως, ειδικά σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα πορευτεί με τη λογική της σύγκρουσης και της σκληρής αντιπαράθεση, αλλά θα επιδιώξει τη σύγκριση των δύο κομμάτων και των κυβερνητικών τους πεπραγμένων.
Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί ο θετικός και μετριοπαθής λόγος, αφενός με παρουσίαση της προοπτικής για την επόμενη τετραετία και κεντρική στόχευση την αύξηση των μισθών και αφετέρου με τη αναγνώριση λαθών και αδυναμιών, καθώς και ενσυναίσθηση των δυσκολιών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
«Εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο. Δεν έχουμε περιθώρια ούτε για πισωγυρίσματα, ούτε για νέες περιπέτειες», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο -όπως είπε στους υπουργούς του- δεν ήταν το τελευταίο πριν τις εκλογές. Ο χρόνος αυτών δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, αν και Κόμμα και Κυβέρνηση έχουν ανεβάσει στροφές και εξακολουθούν να προετοιμάζονται με την προοπτική να στηθούν οι πρώτες κάλπες στις αρχές Απριλίου.