Κίνηση ρελάνς κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ετοιμάζοντας δική του νομοθετική πρόταση για αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη» από τις εκλογές.
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μεταφέραμε χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει δύο προϋποθέσεις για ένα τέτοιο νομοθετικό αποκλεισμό:
- Να συνάδει με το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς κανόνες, ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο να προσβληθεί ως αντισυνταγματική.
- Να είναι έτσι διατυπωμένη ώστε να μην μπορεί να επεκταθεί η χρήση της εναντίον άλλων σχηματισμών που δεν θα έχουν καμία σχέση με εγκληματικά/φιλοναζί μορφώματα.
Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει δική της πρόταση νόμου και δεν περιορίζεται να ψηφίσει ή να καταψηφίσει τη ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, δηλαδή, το Μαξίμου να στήσει παγίδα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, καταθέτοντας μία «θολή» ρύθμιση που θα προκαλέσει την αρνητική τους ψήφο.
«Σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι… αρνήθηκε το εκλογικό φρένο στον Κασιδιάρη, για να εμφανίσει εαυτόν εγγυητή της Δημοκρατίας», λένε.
Το ΚΚΕ, μάλιστα, συνδυάζει το παραπάνω επιχείρημα και με ένα επιπλέον, πιο «κοφτό» σκεπτικό: ότι η εν λόγω κυβερνητική ρύθμιση ενδέχεται να υπονοεί ή να ορίζει ευθέως «επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση».
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και το ΚΚΕ θεωρούν αναγκαίο το εν λόγω εκλογικό φρένο να θεσμοθετείται νομοθετικά και να μην παραπέμπεται η απόφαση στον Άρειο Πάγο. Όπως σημειώσαμε ήδη, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για την «πολιτική ασυλία» που προσφέρει εδώ και 2,5 χρόνια στον Ηλία Κασιδιάρη, καθώς είναι ο μοναδικός «κρατούμενος πολυτελείας» που κάνει… πολιτικές εκπομπές μέσα από το κελί. Αποδίδει δε, την «αφύπνιση του Μαξίμου» στο παρά πέντε των εκλογών, στην προσδοκία του να κερδίσει ένα τμήμα ψηφοφόρων που θα επέλεγαν τον Κασιδιάρη.
Επικαλούνται άλλωστε δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών που πήγαν στην κηδεία του τέως βασιλέως, ότι «η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα που έχει στη βάση της ακόμα και φιλοβασιλικούς πολίτες».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πεδίο συνεννόησης
Χωρίς να θέτει εξειδικεύσεις, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εκφράζει την ανάγκη «όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να βρούμε άμεσα ένα παρεμφερείς πεδίο συνεννόησης και καταδίκης των ακραίων και επικίνδυνων πρακτικών».
Το «παρεμφερές» σχετίζεται με την αναφορά στις «πολύ φορτισμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις της περιόδου της κρίσης», όταν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου καταδίκασαν ομόθυμα τη δράση της Χρυσής Αυγής.
«Η δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα θα πρέπει, με απόλυτα θεσμικό τρόπο και με σεβασμό στο Σύνταγμα, να κλείσουν ερμητικά τον δρόμο στα εγκληματικά στοιχεία. Μέλη εγκληματικών οργανώσεων, με πολιτικό μανδύα, πατούν πάνω στην αγωνία και την αγανάκτηση του κόσμου, και με τη μορφή ναζιστικών μορφωμάτων προσπαθούν να εισέλθουν και πάλι στη Βουλή», αναφέρεται στο σχόλιο του κόμματος.