Μπορεί το πολιτειακό να έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες και η δημοκρατία να μην κινδυνεύει πλέον, όμως ο θάνατος του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου και ιδίως η απόφαση της Κυβέρνησης να κηδευτεί αυτός ως ιδιώτης άνοιξαν μεγάλη συζήτηση εντός της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί είναι αυτοί που διαφωνούν με την πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος πάντως γνώριζε εξαρχής ότι οποιαδήποτε απόφασή του (είτε για ιδιωτική κηδεία είτε για δημοσία δαπάνη) θα γινόταν αντικείμενο κριτικής. Ήταν μία αφορμή για να αναδειχθούν και πάλι οι διαφορετικές εσωκομματικές φωνές εντός της κυβερνώσας παράταξης, μολονότι όλες οι πλευρές υποβαθμίζουν την εν λόγω διαφωνία, τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο.
Ήδη, αρκετοί, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπουργοί και βουλευτές, έσπευσαν να τοποθετηθούν με δηλώσεις ή αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ άγνωστο ακόμα είναι πόσοι τελικά θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη, το μεσημέρι της Δευτέρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει δώσει «απαγορευτικό» για την παρουσία στην κηδεία του τ. βασιλιά οποιουδήποτε στελέχους το επιθυμεί, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι εκτός από τη Λίνα Μενδώνη, η κυβερνητική εκπροσώπηση θα διευρυνθεί με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο.
Όπως έγινε γνωστό, θα παραστούν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και βαφτιστήρα του εκλιπόντος Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, ο πατέρας του οποίου υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του βασιλιά Παύλου και στη συνέχεια τελετάρχης του Κωνσταντίνου. Επίσης, θα είναι στη Μητρόπολη ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα απουσιάζει στο εξωτερικό, όμως θα εκπροσωπηθεί από τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου.
Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να παρακολουθήσει δια ζώσης τη νεκρώσιμη τελετή και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, στη δήλωσή του, δεν ταυτίστηκε με τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου για το θέμα. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει… Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες…».
Δηλώσεις
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις και άλλων κορυφαίων υπουργών, βουλευτών και στελεχών:
Μάκης Βορίδης: «Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας».
Άδωνις Γεωργιάδης: «Θερμά Συλλυπητήρια στην οικογένειά του!».
Θάνος Πλεύρης: «Συλλυπητήρια στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος. Επέλεξε να πεθάνει στην Πατρίδα του».
Στέλιος Πέτσας: «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, αξιωματικός, βασιλιάς. Πάντα Έλληνας».
Γιάννης Βαρβιτσιώτης: «Η κυβέρνηση έκανε λάθος (να αποφασίσει η κηδεία να μην είναι δημοσία δαπάνη). Αν αυτό συνέβαινε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα ήταν αυτές οι αποφάσεις».
Ελίζα Βόζενμπεργκ: «Ο εκλιπών υπήρξε αρχηγός κράτους, οφείλουμε όλοι να διαβάζουμε ιστορία, να μην την αμφισβητούμε […] ήταν ένας άνθρωπος που δεν έκανε κακό στην Ελλάδα, κρίνεται για κάποιες δράσεις, θα τον κρίνει η Ιστορία. Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν κάποιος εχθρός της Ελλάδας».
Δημήτρης Μαρκόπουλος: «Συμμετοχή στην ελληνική ιστορία δεν είχε; Για τον κάθε μετανάστη διεκδικείτε (ο ΣΥΡΙΖΑ) τα δικαιώματά του. Είμαστε υπερήφανοι για τον Αντετοκούνμπο, ενώ για έναν άνθρωπο που συμμετείχε στα ιστορικά δρώμενα της χώρας μας, με μία ευκολία τον πετάτε έτσι. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε δημοκρατικά. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας».
Μιλτιάδης Χρυσομάλλης: «Αν και το πολιτειακό ζήτημα έχει κλείσει, ο εκλιπών υπήρξε αρχηγός του κράτους, των ενόπλων δυνάμεων και Ολυμπιονίκης».