Δεν ήταν η επιθυμητή για την Κυβέρνηση η εξέλιξη που είχε πάρει η υπόθεση με τους καλλιτέχνες, τον διορισμό τους στο Δημόσιο και την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους, αφού ξαφνικά πολλοί εκπρόσωποι μιας κοινωνικής ομάδας στράφηκαν απέναντί της. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία διυπουργική σύσκεψη, προκειμένου να «επιλυθεί η προϋπάρχουσα στρέβλωση» και να ληφθούν πρωτοβουλίες για την… εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.
Όπως σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει κανένας λόγος -και δη σε προεκλογική περίοδο- να δημιουργούνται ή να συντηρούνται τέτοια ανοιχτά μέτωπα. Αντιθέτως, η κεντρική γραμμή της κυβερνητικής στρατηγικής προκρίνει την άμεση «πυροσβεστική» αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται και την κατάλληλη διαχείρισή τους εν τη γενέσει τους, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη διόγκωσή τους στην πορεία.
Ιδίως σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης εφιστά κατ’ επανάληψη την προσοχή όλων. Χαρακτηριστική η περίπτωση της έλλειψης φαρμάκων, την οποία η αντιπολίτευση βάζει ψηλά στον δημόσιο διάλογο, με σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.
Ο Θάνος Πλεύρης, σε κάθε ευκαιρία, επισημαίνει τον διεθνή χαρακτήρα του προβλήματος, το οποίο αποδίδει στην απουσία πρώτων υλών στις παρασκευάστριες χώρες, ενώ, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, έχει προχωρήσει στην προώθηση συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό των συνεπειών του φαινομένου και την ομαλοποίηση της αγοράς. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει και σε χθεσινή απάντησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, νομοθετήθηκε η διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, έγιναν έκτακτες εισαγωγές, χρησιμοποιούνται ελληνικά γενόσημα, υπάρχει μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχει αυστηροποιηθεί ο έλεγχος των φαρμακοβιομηχανιών και των φαρμακαποθηκών.
Ενίσχυση εισοδήματος
Μείζον πρόβλημα για την κοινωνία είναι και το υψηλό κόστος ζωής, το οποίο αποδίδεται από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη επίσης σε εξωγενείς παράγοντες. Όπως και να ’χει, είναι από τα πιο δύσκολα διαχειρίσιμα μέτωπα για το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση και με την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η προωθούμενη μεγαλύτερη της αναμενόμενης νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου και το market pass, ενώ η φαρέτρα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την πρόσφατη αύξηση των συντάξεων, τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας, καθώς και τον παρατεταμένο χαμηλό ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς «σήκωσε το γάντι» στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για «πλιάτσικο» στο δημόσιο με απευθείας αναθέσεις σε γαλάζια στελέχη και πέρασε στην αντεπίθεση στοχοποιώντας τη βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τάνια Ελευθεριάδου. Την εγκαλεί για 55 εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες της προς τον ΕΦΚΑ από το 2019 έως σήμερα ενώ την ίδια στιγμή είχε βουλευτική ιδιότητα, με την ίδια πάντως να απαντά, κάνοντας λόγο για νόμιμη εργασία, ύψους 7.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέφερε το ζήτημα των δύο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, της Όλγας Γεροβασίλη και του Αλέξου Φλαμπουράρη, που -όπως υποστήριξε- έπαιρναν δουλειές από το Δημόσιο. «Δεν είδα να υπάρχει κάποια κίνηση και δεν είδα να υπάρχει και κάποιο σχόλιο ή έστω κάποια αυτοκριτική γι’ αυτό το ζήτημα», τόνισε, εν μέσω μιας άτυπης μάχης με την Κουμουνδούρου, με έπαθλο το… ηθικό πλεονέκτημα.