Ένα πολύ αυστηρό μήνυμα έστειλε στον Νίκο Ανδρουλάκη (χωρίς να τον κατονομάσει) ο Χάρης Καστανίδης αργά χθες το βράδυ και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Κίνηση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού στις 12 μ. συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, υπό τη βαριά σκιά της υπόθεσης Καϊλή.
«Υπάρχουν δύο κατηγορίες στελεχών, αυτοί που ζουν για το κόμμα τους και αυτοί που ζουν από το κόμμα τους. Η ευθύνη των ηγεσιών που ανέχονται, αν όχι υποστηρίζουν, τους δεύτερους, είναι όταν έκπληκτες ή τεθλιμμένες τούς διαγράφουν, όταν παραβιάζουν με ατιμωτικές πράξεις τον όρκο τους. Αυτό να μην ξανασυμβεί. Είναι χρέος όλου του πολιτικού συστήματος να προλάβει, να θωρακίσει, με θεσμικό τρόπο, με εγγυήσεις διαφάνειας το πολιτικό σύστημα. Γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής», είπε εμφανώς φορτισμένος ο κ. Καστανίδης.
Επισήμανε, δε, ότι η εν λόγω αναφορά συνιστά «πολιτική υπόμνηση» προς όλα τα κόμματα.
Τα πυρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στόχευαν την ηγεσία του κόμματος, η οποία έχει δεχτεί μεγάλη κριτική για την «ατολμία» που έδειξε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην Εύα Καϊλή, με αποτέλεσμα να φέρει την ιδιότητα της ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ (σ.σ. έτσι εξελέγη) όταν έσκασε η βόμβα του Qatargate.
Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, πολλά στελέχη, τόσο του πιο παλιού ΠΑΣΟΚ όσο και νεότερα που αναδείχθηκαν από τον κ. Ανδρουλάκη, αναφέρουν δημοσίως αυτή τη διάσταση.
Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν προβληματισμό για την «ατολμία» αυτή, δεδομένου ότι η κ. Καϊλή στήριξε το αρχικό κυβερνητικό αφήγημα για τις υποκλοπές απαξιώνοντας την υπόθεση ή ψήφιζε με το ΕΛΚ παραβιάζοντας τη θέση του κόμματος της. Με αποκορύφωμα την περίφημη ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα Κατάρ», που, για πολλούς, ήταν η ιδανικότερη αφορμή για τη διαγραφή της -που δεν έγινε.
Μετά την παρέμβαση Καστανίδη, δεν αποκλείεται ο κ. Ανδρουλάκης να πάρει θέση για το θέμα αυτό (σ.σ. της ατολμίας) στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πόσο μάλλον αν κινηθούν κι άλλοι βουλευτές στην ίδια κατεύθυνση.
Τσίπρας προς PES: Στηρίξτε λύση προοδευτικής κυβέρνησης
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ερωτήματα για την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να μην παραστεί στη (χθεσινή) Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στις Βρυξέλλες, αφήνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να εκπροσωπήσει τις ελληνικές προοδευτικές δυνάμεις στην εν λόγω διαδικασία.
Ως γνωστόν, οι Σοσιαλιστές καλούν ανελλιπώς τον κ. Τσίπρα στις συνόδους τους από το 2016, παρότι ηγείται κόμματος που ανήκει σε άλλη ευρωομάδα, της Αριστεράς. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων η Χ. Τρικούπη είχε διαμαρτυρηθεί ουκ ολίγες φορές γι' αυτή την πρόσκληση, χωρίς όμως να εισακουστεί από την ηγεσία του PES.
Απόντος του «φυσικού» μέλους της ομάδας, του κ. Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είχε όλο το γήπεδο δικό του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στις παρεμβάσεις που έκανε στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι αυξημένες οι δυνατότητες σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και κάλεσε τους Ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
Για την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να μην παραστεί στη Σύνοδο, η αιτιολογία είναι ότι ήθελε να προετοιμάσει την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κατά ορισμένες «κακές γλώσσες» πάντως, η εξήγηση είναι ότι δεν ήθελε το τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα, «σε μια στιγμή που το Μαξίμου κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ».