Έντονες πολιτικές παρενέργειες, με επιπτώσεις και στο μετεκλογικό σκηνικό της χώρας, προκύπτουν από την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εμπλοκή της Εύας Καϊλή, ως μιας εκ των φερόμενων πρωταγωνιστών του κυκλώματος, όξυνε εκ νέου τις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.
Ήδη, από τον Αύγουστο, όταν ξέσπασε το θέμα των υποκλοπών και της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, η μεταξύ τους αντιπαράθεση ήταν μεγάλη και η δυνάμει κυβερνητική σύμπραξή τους τέθηκε εκ των πραγμάτων σε αμφισβήτηση. Μετά και τη χθεσινή νέα κόντρα των δύο, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η «πράσινη» -μέχρι την Παρασκευή- ευρωβουλευτής αποτέλεσε «Δούρειο Ίππο» της κυβερνώσας παράταξης, το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω. Και αυτό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του, δεν το είχε αποκλείσει, σημειώνοντας πως «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι».
Όπως όλα δείχνουν, μετά και τον πόλεμο ανακοινώσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα αυτή η κλονισμένη σχέση μπορεί να «γιατρευτεί από το χρόνο», με τον πρωθυπουργό να μην μπορεί να ποντάρει -με τα τωρινά δεδομένα τουλάχιστον- στον κ. Ανδρουλάκη. Αναπόφευκτη εξέλιξη, να βλέπει πλέον ως μονόδρομο την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας από την παράταξή του στις δεύτερες κάλπες, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Εξέλιξη, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου, με βάση και τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, θεωρεί εφικτή και προς αυτήν την κατεύθυνση ξεδιπλώνεται η προεκλογική στρατηγική.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο, Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία θα επιμείνουν στην ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία τοποθετούν από κοινού στην απέναντι πλευρά της όχθης στη μάχη με έπαθλο τους κεντρώους ψηφοφόρους. «Η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα», ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ και η Πειραιώς ειρωνεύτηκε την Χαριλάου Τρικούπη ότι «δεν κουράστηκε ιδιαίτερα να εκδώσει την ανακοίνωση (σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας), καθώς αποτελεί απλή συρραφή δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ».
Ειδικά για την τοποθέτηση Ανδρουλάκη ότι είχε αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο να μην εντάξει την κ. Καϊλή στο ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών του 2024, όπως λένε στην Κυβέρνηση, «το σίγουρο είναι ότι δεν το είπε τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις τώρα, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και την έρευνα για ένα μείζον σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τους Ευρωσοσιαλιστές: την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει ο ίδιος και το κόμμα του».
«Κατόπιν εορτής»
Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ επικαλούνται την άμεση αντίδραση και τη διαγραφή της κ. Καϊλή, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή της στην υπόθεση διαφθοράς. Εγκαλούν την Κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε την ευρωβουλευτή «για να θάψει το θέμα των υποκλοπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και καλούν την ίδια να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα της στο κόμμα. Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να δώσει συνέχεια στο θέμα.
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι η δήλωση Ανδρουλάκη, ότι είχε αποφασίσει να μην συμπεριλάβει την Εύα Καϊλή σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο, ήρθε «κατόπιν εορτής», ενώ θα είχε άλλη αξία αν η ευρωβουλευτής είχε διαγραφεί από το κόμμα σε άλλες περιπτώσεις, όπως:
- Όταν επιχείρησε να υποβαθμίσει την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι «οι υποκλοπές είναι σύνηθες φαινόμενο και συμβαίνουν παντού».
- Όταν, αντί να ψηφίσει αποχή στη ψηφοφορία για τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψήφισε τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
- Όταν, κατά τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, «έψαλλε παιάνες για το Κατάρ», σε πρόσφατη τοποθέτησή της στην Ευρωβουλή.
Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ιστορία Καϊλή πιθανόν να επαναφέρει στη μνήμη παλαιότερες ιστορίες υψηλόβαθμων κομματικών παραγόντων, που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς.
Θέση στο θέμα Καϊλή πήραν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε: «Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κ. Καϊλή και ο κ. Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: ‘εγώ δεν καλύπτω κανέναν'. Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει μπας και ανακαλύψει το Δούρειο Ίππο; Υ.Γ. Το Κατάρ των 6.500 νεκρών δεν είναι ‘πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα'».
Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι η Ε.Ε., όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ και η Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα, «είναι η πηγή της διαφθοράς λόγω των πολιτικών, των οδηγιών, των κατευθύνσεων που έχει στα ζητήματα αυτά, όπως η στάση του Ευρωκοινοβουλίου, για παράδειγμα, απέναντι στο Κατάρ, με το αίσχος των 6.000 νεκρών εργατών που δούλευαν για να φτιάξουν το Μουντιάλ εκεί, το οποίο ενέκρινε η ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο».
Η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για ένα «θεατρικό ψεύτικο πόλεμο μεταξύ των κομμάτων των υποκλοπών και της διαφθοράς, με μόνο στόχο να μη μάθουμε την αλήθεια. Η Ελλάδα διασύρεται παγκοσμίως επειδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντί να υπηρετήσουν την πατρίδα, «αλληλοεκβιάζονται» με σκοπό την κομματική τους επιβίωση. Για άλλη μια φορά, μία υπόθεση πολιτικής διαφθοράς γίνεται γνωστή από έρευνες των αρχών του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας. Αυτό διότι τα στελέχη της ‘’τρόικας εσωτερικού’’ επιλέγουν να υποδύονται ρόλους και όχι να ασκούν έντιμη και φιλολαϊκή πολιτική».