Υπερψηφίσθηκε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.
Οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης εμφανίσθηκαν “μπετόν” καθώς τόσο τα άρθρα όσο και το ν/σχ. επί της αρχής, έλαβαν 156 ψήφους.
“Όχι” ψήφισε όλη η αντιπολίτευση (142 βουλευτές), ενώ υπήρχαν δύο απουσίες.
Ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι ναι μεν έχει ενστάσεις για διατάξεις, όπως αυτή που αφορά την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου αφού παρέλθει τριετία από τη λήξη της παρακολούθησης του, ωστόσο έκανε σαφές ότι είναι “δέσμιος της πλειοψηφίας” και δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα του.
Προβληματισμούς για την ίδια διάταξη είχε εγείρει και η Όλγα Κεφαλογιάννη, χωρίς να αφήσει το παραμικρό περιθώριο καταψήφισης.
Αλλαγές στο νομοσχέδιο
Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν δύο νομοτεχνικές αλλαγές από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
-Στο άρθρο 8, που προσθέτει το νέο άρθρο 370ΣΤ στον Ποινικό Κώδικα το οποίο ποινικοποιεί τη διακίνηση παράνομων συσκευών παρακολούθησης κ λογισμικών, η διόρθωση είναι: δεν θα καθορίζει ο διοικητής της ΕΥΠ ανά εξάμηνο την λίστα των απαγορευμένων συσκευών παρακολούθησης, αλλά “στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα”.
- Στο ίδιο άρθρο 8, που προβλέπει τη διαδικασία παράδοσης της διάταξης άρσης του απορρήτου στους παρόχους επικοινωνίας και στην ΑΔΑΕ με ηλεκτρονικά κρυπτογραφημένο μήνυμα, η διόρθωση αφορά στην προσθήκη της λέξης “αμελλητί”, ώστε να διασφαλιζεται η άμεση και κατεπείγουσα διαβίβαση και εκτέλεση.
Eπίσης σε άλλο άρθρο, το 48, προστέθηκε παράγραφος, σύμφωνα με την οποία παύει αυτοδικαίως η θητεία των Υποδιοικητών της ΕΥΠ και μέχρι τον διορισμό νέων την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο Διοικητης.