Πλην εξαιρετικού απροόπτου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το τέλος του ΕΣΥ, όπως το ξέραμε, θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Μένει να φανεί αν θα έχει ημερομηνία λήξης, όπως προειδοποίησαν χθες στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκπροσωπεί στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής.
Από τη δέσμευσή τους, αλλά και την αναφορά στα βασικά στοιχεία που θα έχει για τη δημόσια Υγεία μία προοδευτική κυβέρνηση, προκύπτει ότι “το δίδυμο Πλεύρης-Γκάγκα έβαλαν ένα… λιθαράκι στην (άτυπη) προγραμματική συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων”, όπως σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
“Ίσως να βοήθησαν να έρθουμε ακόμα πιο κοντά και στην κυβερνητική συνεργασία”, λένε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, παραπέμποντας σε δύο κομβικές (για μία τέτοια προοπτική) φράσεις που ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής.
- Α. Τσίπρας: “Το νομοσχέδιό σας, κύριε Πλεύρη, κυρίες και κύριοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να το χαίρεστε. Πολύ σύντομα όμως, μα πάρα πολύ σύντομα, θα μπει και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας”.
- Μ. Κατρίνης: “Ό,τι κι αν ψηφίσετε θα έλθει μία κοινωνική πλειοψηφία που θα το αλλάξει”.
Καθόλου τυχαία, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε πότε και από ποιους θεσπίσθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, απευθυνόμενος, βεβαίως, σε ένα πολύ ευρύτερο ακροατήριο: “Το 1983, όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου με την υποστήριξη Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική μεταρρύθμιση στην Υγεία, η παράταξή σας (ΝΔ) μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και την καταψήφισε. Δεν αλλάζετε με τίποτα”.
Οι δεσμεύσεις μας για την Υγεία
Επιμένοντας δε, στην ανάγκη να προβάλλεται εναλλακτική λύση σε κάθε κυβερνητική κίνηση, αντί να περιορίζεται ο δημόσιος λόγος στις “διαπιστώσεις”, ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε τη μισή, σχεδόν, ομιλία του στην προγραμματική δέσμευση του κόμματός του για την Υγεία.
Αφού υπενθύμισε ότι η δική του κυβέρνηση, εν μέσω ασφυκτικής πίεσης από τους “θεσμούς”, προχώρησε σε σημαντικές κινήσεις, όπως η νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων, παρουσίασε το “όραμα”, όπως το αποκάλεσε, που θα εφαρμόσει μία προοδευτική κυβέρνηση, λέγοντας:
-Έχουμε σχεδιάσει να το υλοποιήσουμε με αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο στόχος μας είναι σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ.
-Σχεδιάζουμε και θα το πετύχουμε, τη ριζική αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, διότι δεν θα μπορέσουμε με κανέναν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό πρόβλημα νέοι άνθρωποι επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό. Με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
Αυτό θα το πετύχουμε με:
- Τη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω συνταξιοδότησης.
- Τη μονιμοποίηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας. Διότι, προσέξτε, αυτό για εμάς αποτελεί και ηθική υποχρέωση και δέσμευση.
- Την πρόσληψη, όπως σχεδιάζουμε, 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το σύστημα υγείας, όπως στην κοινωνική φροντίδα, την επείγουσα ιατρική, την αποκατάσταση, την ψυχική υγεία, την οδοντιατρική περίθαλψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.
- Τη στήριξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ, των υγειονομικών εργαζομένων και την ένταξή τους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
- Την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και τριπλασιασμό των Τοπικών Μονάδων Υγείας που εμείς ιδρύσαμε σε δύσκολες δημοσιονομικά στιγμές για τη χώρα κι εσείς μας κατηγορήσετε ότι προχωρούμε σοβιετικού τύπου συνταγές στο σύστημα υγείας. Στόχος μας είναι οι 128 τοπικές μονάδες να γίνουν 380 σε ολόκληρη τη χώρα και να εδραιωθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
- Τη λειτουργία ανά δήμο πολυδύναμων κέντρων υγείας και με την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας, με την ανακαίνιση τέλος και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.
Το πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης παρέθεσε τις πιο γενικές δεσμεύσεις του κόμματος του, που, πάντως, κινούνται στον αντίποδα του νομοσχεδίου.
- Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
- Ενιαίο και Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης.
- Σύγχρονα Δημόσια Νοσοκομεία, με επαρκείς πόρους , ολοήμερη λειτουργία και αύξηση των αμοιβών για το προσωπικό, με την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
- Μέτρα στήριξης για τους νέους γιατρούς.
- Ψηφιακό Μετασχηματισμό της υγείας.
- Δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους.
- Μισθολογικά, φορολογικά , βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.