“Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο και αγαπάτε οποιουσδήποτε κερδοσκόπους, αυτό που κάνετε τώρα το επιχείρησε και το 1993 η κυβέρνηση της ΝΔ, επί πατέρα Μητσοτάκη, την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης”.
Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, παρατηρώντας ότι μόνο 18 βουλευτές της ΝΔ έχουν γραφτεί ομιλητές για να το υποστηρίξουν. "Αγγαρεία κάνουν, ποινή εκτίουν οι υπόλοιποι”, είπε.
Υπενθύμισε επίσης ότι το 1983, “όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου με την υποστήριξη Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική μεταρρύθμιση στην Υγεία, η παράταξή σας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και την καταψήφισε. Δεν αλλάζετε με τίποτα”. Όπως τόνισε:
- Πού είναι οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού επί πανδημίας για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας; Το ιδιωτικό ΕΣΥ εννοούσατε;
- Αμφισβητείτε το δικαίωμα του ανθρώπου, οποιαδήποτε οικονομικής κατάστασης, το δικαίωμα στη ζωή. “Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς”.
- Σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει από έλλειψη υποδομών τη λύση θα τη δώσει η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών;
- Η σύγχρονη ιατρική έχει προοδεύσει, δίνει δυνατότητα στον πολίτη να σωθεί, αρκεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που να του επιτρέπει την πρόσβαση. Διότι κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να έχει τέτοιο ολοκληρωμένο δίκτυο. (σ.σ. Ανέφερε ως παράδειγμα τα ογκολογικά περιστατικά).
- Αυτό που χρειαζόμαστε είναι, με λίγα λόγια, δημόσιες δομές και συνέργεια με διεπιστημονική συνεργασία.
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι χρειαζόμαστε ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας. Εσείς γυρνάτε τη χώρα στις δεκαετίες ΄50 και ΄60, προβάλλετε το μοντέλο του “καλού γιατρού” που θα βλέπει τον ασθενή ως πελάτη.
Ως κατακλείδα, ο κ.Τσίπρας εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει την απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει την υγεία. “Το νομοσχέδιο που φέρνετε να το χαίρεστε, πολύ σύντομα θα μπει και αυτό στο ντουλάπι της Ιστορίας”.
Τι θα κάνει η νέα προοδευτική κυβέρνηση
Πέραν της σφοδρής κριτικής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαρίθμησε τις ενέργειες που θα κάνει η επόμενη, προοδευτική, κυβέρνηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δηλαδή:
- Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
- Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το braindrain. Με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
- Θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδότησης.
- Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας. Γιατί αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση και δέσμευση.
- Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ. Στην κοινοτική φροντίδα, την Επείγουσα Ιατρική , την Αποκατάσταση, την Ψυχική Υγεία, την Οδοντιατρική περίθαλψη, τη Μετανοσοκομειακή φροντίδα)
- Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
- Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα, με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
- Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
- Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με ασφάλεια το σύνολο της χώρας
- Ανακαίνιση και τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.
“Αυτά δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε σε βάθος τετραετίας, αφού μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ”, κατέληξε.