«Μυρίζει εκλογές», σχολίασε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλλιθέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η στρατηγική του κινείται με βάση αυτό. Παρά τα διάφορα σενάρια για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι οι κάλπες θα στηθούν από την άνοιξη και μετά, όταν ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Μέχρι τότε, ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού προβλέπει αρκετές παροχές, όπως η αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, καθώς και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ (που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και πριν από το Πάσχα). Αρκετές, από την άλλη, είναι και οι αβεβαιότητες, με πρώτη όλων την έκβαση της ενεργειακής κρίσης και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, που δοκιμάζουν τα νοικοκυριά.
Ο κ. Μητσοτάκης, πέραν των κινήσεων και της τακτικής που ξεδιπλώνει εντός των τειχών, προσδοκά και σε έξωθεν ευχάριστες ειδήσεις, οι οποίες -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να δώσουν επιπλέον ώθηση στην κυβερνώσα παράταξη.
1. Ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Το θέμα είναι κρίσιμο για όλη την Ε.Ε., ωστόσο για μία ακόμη φορά δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων των χωρών. Μετά από πολλές παρατάσεις και αναβολές, έχει παραπεμφθεί στο νέο ραντεβού των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ δύο μέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας σε επίπεδο υπουργών. «Δεν θέλουμε να γυρίσει σε εμάς. Αν γίνει αυτό, σημαίνει ότι θα υπάρχει νέα διαφωνία και δεν το θέλουμε αυτό», είχε πει, με τις πιθανότητες επαλήθευσης αυτού του σεναρίου να είναι πλέον πολλές. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι, ανεξάρτητα από την όποια ευρωπαϊκή στάση, θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί, ωστόσο μια κοινή γραμμή- απόφαση της Ε.Ε. θα αποτελούσε μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία και -σε πολιτικό επίπεδο- και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
2. Επενδυτική βαθμίδα
Ο κ. Μητσοτάκης κατ’ επανάληψη έχει προσδιορίσει χρονικά τη συγκεκριμένη εξέλιξη για το 2023. Απαντώντας μάλιστα και στη σχετική ερώτηση του Euro2day.gr στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη Δ.Ε.Θ., είχε επισημάνει πως «η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται τόσο με την οικονομική μας πολιτική όσο με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας. Ναι, η επίλυση του να έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα», είχε πει, αν και είναι πολύ δύσκολο αυτή να αποκτηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Όπερ σημαίνει ότι για να έχει πιθανότητες η κυβέρνηση να λάβει αυτό το… δώρο, θα πρέπει οι εκλογές να γίνουν κυριολεκτικά στο τέλος της τετραετίας. Και τότε πάλι, δεν θα είναι σίγουρο.
3. Μάρμαρα Παρθενώνα
Στην πρόσφατη εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο». Τελευταία το συγκεκριμένο ζήτημα φέρεται να συζητείται έντονα και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τον περασμένο Ιούνιο, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «μια πρωτοβουλία η οποία έχει διάρκεια και θα εκδηλωθεί προφανώς σε βάθος χρόνου», χωρίς να αποκλείεται αυτός ο χρόνος να πλησιάζει. Μια ενδεχόμενη επιστροφή τους στη χώρα μας, θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί πολιτικά και ίσως να δώσει πόντους στη Νέα Δημοκρατία, λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία.