Με τις ερωτήσεις στον Γρηγόρη Δημητριάδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, απάντησε ότι η παραίτησή του από το αξίωμα του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού τον Αύγουστο έγινε με δική του πρωτοβουλία, ότι δεν γνωρίζει τους (απόντες από τη συνεδρίαση) επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν (Intellexa), παρά μόνο τον Γιάννη Λαβράνο (Intellexa), καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν προμηθεύτηκε το παράνομο λογισμικό Predator.
Στο σημείο αυτό τού εντοπίστηκε η αντίφαση να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει προσωπικό-ονόματα-λειτουργίες και, ταυτόχρονα, να διαβεβαιώνει ότι δεν έγιναν παρακολουθήσεις με το Predator. Eπίσης, o κ. Δημητριάδης είπε ότι τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα τον γνώριζε εδώ και δέκα χρόνια, ενώ επικαλέσθηκε το απόρρητο μόνο μία φορά (μέχρι στιγμής) στην ερώτηση για τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.
Σε ερώτηση για το ΚΕΤΥΑΚ (το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί εντός της ΕΥΠ και λειτουργούσε χωρίς έλεγχο) απάντησε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από το Κέντρο. Στο σημείο αυτό ο Παύλος Πολάκης τού ανέφερε το ΦΕΚ του 2021, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Δημητριάδης είχε την ευθύνη έγκρισης του κανονισμού και της λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ.
Σύμφωνα με πηγές από την αντιπολίτευση, ο κ.Δημητριάδης απάντησε, κάποια στιγμή, πως ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζαν για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ διότι “αυτά ήταν του Κοντολέοντα”.
Απάντηση που ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια να υποδειχθεί ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ως ο μοναδικός υπεύθυνος
«Όχι» από ΝΔ στη βίαιη προσαγωγή των τριών
Δεν θα υπάρξει βίαιη προσαγωγή των τριών επιχειρηματιών που εμπλέκονται με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στην Ελλάδα και, αντιθέτως, θα απαντήσουν γραπτώς μέσω ελληνικών προξενείων σε ερωτήσεις που θα τους σταλούν από την Επιτροπή. Αυτό αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρότι οι τρεις δεν προσήλθαν στη σημερινή συνεδρίαση στην οποία είχαν κληθεί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση παρέπεμψε στον Κανονισμό της Βουλής (43Α) που δίνει στην Επιτροπή το δικαίωμα της βίαιης προσαγωγής, ωστόσο οι εκπρόσωποι της ΝΔ δήλωσαν ότι, κατά ερμηνεία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν μετατραπεί η Θεσμών-Διαφάνειας σε Εξεταστική. Η απόφαση, κατά τις πληροφορίες, ελήφθη με μία… περίεργη ψηφοφορία, καθώς ο «γαλάζιος» πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας ζήτησε να ψηφίσουν δια εγέρσεως μόνο οι βουλευτές που συμφωνούν με τη βίαιη προσαγωγή. Εγέρθηκαν, συνεπώς, οι εννέα βουλευτές της αντιπολίτευσης, χωρίς να ζητηθεί να τοποθετηθούν με ψήφο (π.χ. «λευκό») οι δέκα βουλευτές της ΝΔ. Όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε σαφές ότι δεν θα στείλει καμία ερώτηση στους Μπίτσιο και Ντίλιαν, ώστε «να τις απαντήσουν γραπτώς μέσω προξενείων».
Ενώ τω μεταξύ νωρίτερα, ο κ. Μπούρας προέβη σε μία απρόσμενη παραδοχή, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα της ΝΔ να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση: ότι η διαδικασία πρέπει να είναι μυστική, επειδή το θέμα αφορά την ΕΥΠ.
Η παραδοχή αυτή οδήγησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργο Κατρούγκαλο να παρατηρήσει ότι η εν λόγω δήλωση «συνιστά ομολογία ενοχής της κυβερνητικής πλευράς», δεδομένου ότι η συνεδρίαση αφορά το Predator, ενώ οι επιχειρηματίες που έχουν κληθεί εμπλέκονται με την προώθηση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα. Για «συγκλονιστική δήλωση» του κ. Μπούρα έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.
Κατά τα λοιπά, οι τρεις επιχειρηματίες δεν προσήλθαν, όπως αναμενόταν άλλωστε. Ο Γιάννης Λαβράνος (Krikel) επικαλέσθηκε προσωρινή διαμονή στο Λονδίνο και ζήτησε να απαντήσει μέσω του εκεί ελληνικού προξενείου. Ο Φέλιξ Μπίτζιος (Intellexa) το ίδιο, επικαλούμενος διαμονή στην Ιταλία. Ο Ταλ Ντίλιαν (ιδρυτής της Intellexa) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί, όπως βεβαιώθηκε από τις ισραηλινές αρχές.
Πηγές ΝΔ: Ο Γ.Δημητριάδης απάντησε σε όλα
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, πηγές της ΝΔ σημείωσαν τα εξής: “Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα. Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη».
«Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές. «Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση. Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής».
Γ. Κατρούγκαλος: Η ΝΔ συντήρησε την “ομερτά”
Στην on camera δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (και μέλος της Επιτροπής) Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε:
"Η ΝΔ που επικαλείται τάχα σκευωρία και ότι η αντιπολίτευση καλλιεργεί επίτηδες τοξικό κλίμα σήμερα ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη τακτική με εξαγγελίες και διαρροές. Ουσιαστικά συντήρησε το κλίμα της ομερτά και έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, τόσο για το σκάνδαλο όσο και για τη συγκάλυψη του.
Η ίδια η συσχέτιση από την πλειοψηφία της επιτροπής, των ιδιωτών που κλήθηκαν και είναι πλέον δεδομένη η διασύνδεση τους με το λογισμικό Predator και την ΕΥΠ, που ήταν η βάση της απόφασης της επιτροπής να είναι μυστική η συνεδρίαση νομίζω ότι αποτελεί την καλύτερη ομολογία εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς ότι ΕΥΠ και Predator ήταν σε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Από εκεί και μετά οι απαντήσεις που δόθηκαν σε καμία περίπτωση δεν κάλυψαν τα πολύ πραγματικά ερωτηματικά και κυρίως τις αποκαλύψεις που η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρει στο φως.
Εμείς θα επιμείνουμε να έρθει οι κ.κ. Μπίζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν στην Επιτροπή Θεσμών, να μην έχουμε την γελοιοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα επιδιώξει η πλειοψηφία να απαντήσουν γραπτά.
Για ένα πράγμα θα πρέπει να είναι βέβαιη η ΝΔ, ότι θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή".
X. Kαστανίδης: Σε απόλυτο σκοτάδι
Στη δική του, on camera, δήλωση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της Επιτροπής, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε: "Διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η Κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες.
Σήμερα έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης, που δεν αντέχει στη στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την Κυβέρνηση".
Μ. Συντυχάκης: Θα επιμείνουμε στην κλήτευση των προσώπων
Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της Επιτροπής, Μανώλη Συντυχάκη: “Μετά το φιάσκο των αλλεπάλληλων θεατρικών παραστάσεων στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και το φιάσκο της Εξεταστικής Επιτροπής είχαμε μια άλλη επιπλέον συνεδρίαση της Επιτροπής που η πλειοψηφία της επιμένει 'όλα στο σκοτάδι, τίποτα στο φως'. Για δε, την υπόθεση του ΚΚΕ (σ.σ. τις συνακροάσεις του τηλεφωνικού του κέντρου) όλοι τους ομονοούν στο θάψιμο της υπόθεσης.
Έχουμε αιτηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, εκτός από τις κλητεύσεις Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντάλιαν, να κληθούν ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ζαμπίρας, εισαγγελείς, μέλη της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ και μέλη της Κρατικής Ασφάλειας για να καταθέσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν δέχθηκαν το αίτημα αυτό. Επιμένουν, λοιπόν, να θάβουν και να απαξιώνουν μια πολύ σοβαρή υπόθεση όπως άλλωστε έχει ήδη αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ότι είναι η υπόθεση του ΚΚΕ, παρ όλα αυτά όλοι ομονοούν στο θάψιμό της. Εμείς, θα συνεχίσουμε, να είναι όλα στο φως. Να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Θα επανέλθουμε με πρότασή μας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όχι, γιατί ευελπιστούμε ότι μπορεί να βγει κάτι μέσα από αυτή την υπόθεση αλλά γιατί δεν πρέπει πρώτα από όλα ο λαός να συνηθίσει στην ιδέα ότι είναι φυσιολογική υπόθεση να παρακολουθείται. Γιατί είναι χιλιάδες οι παρακολουθήσεις που γίνονται”.