Μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πήρε ημερομηνία, για την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο ακόμα “ψήνεται” η πραγματοποίηση της.
Πρόκειται για τη συνεδρίαση στην οποία έχουν κληθεί να απαντήσουν σε ερωτήσεις οι τέσσερις φερόμενοι ως πρωταγωνιστές των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων: ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που σχετίζονται με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, Γιάννης Λαβράνος (Krikel) και Φέλιξ Μπίτσιος (Intellexa), καθώς και ο Ταλ Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa.
Η σύγκληση της Επιτροπής έγινε εφικτή καθώς κατέθεσαν κοινό αίτημα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, οπότε συγκεντρώθηκαν τα 2/5 των υπογραφών που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής. Το κοινό αίτημα στηρίχθηκε στα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά την καταγγελία (και στην προσφυγή στη Δικαιοσύνη) του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, για “παγίδευση” του κινητού του με το Predator.
Δυνατή ή όχι η “βίαιη προσαγωγή”;
Κι εδώ αρχίζει το σασπένς: θα προσέλθουν τα τέσσερα πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης;
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν απαντήσει επισήμως στην “πρόσκληση” του προέδρου της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα. Σύμφωνα με διαρροές ωστόσο τουλάχιστον δύο εξ' αυτών “το σκέφτονται θετικά”.
Τι θα γίνει εάν κάποιοι (ή και οι τέσσερις) αρνηθούν να προσέλθουν; Σύμφωνα με πληροφορίες από “γαλάζιους” κοινοβουλευτικούς παράγοντες, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν προτίθεται να αποδεχθεί αίτημα “βίαιης προσαγωγής τους”.
Ερμηνεύοντας αναλόγως τον “θολό”, ως προς αυτό το σημείο, Κανονισμό, υποστηρίζουν ότι η Θεσμών και Διαφάνειας “δεν καλεί σε κατάθεση αλλά σε ακρόαση” και, επομένως, δεν νοείται βίαιη προσαγωγή.
Αντιθέτως, στελέχη της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι “η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει τις εξουσίες της Εξεταστικής Επιτροπής και επομένως μπορεί να προσάγει βιαίως τους μάρτυρες που θα αρνηθούν να προσέλθουν”.
Όπως έχει αναφέρει ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, σε μία μόνο περίπτωση οι τέσσερις δικαιούνται να μην αποδεχτούν την “πρόσκληση”: εάν κληθούν από εισαγγελέα σε ανωμοτί κατάθεση. Κι αυτό διότι ο νόμος επιτρέπει σε δυνάμει κατηγορούμενο να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τη θέση του. Τέτοια κίνηση, βεβαίως, δεν είχε γίνει μέχρι χθες, οπότε μένει να φανεί εάν εκδηλωθεί πριν από τη Δευτέρα.
Πάλι “απόρρητο”;
Εάν προσέλθουν, τίθεται (πάλι) θέμα για την τυχόν επίκληση του “απορρήτου" από πλευράς τους, προκειμένου να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις. Εν προκειμένω, στελέχη της αντιπολίτευσης παρατηρούν ότι το περίφημο “απόρρητο” μπορεί να σχετιστεί με την ΕΥΠ και την εθνική ασφάλεια, ωστόσο το αντικείμενο της συνεδρίασης αφορά το Predator.
Την απόφαση θα την πάρουν τα μέλη της Θεσμών και Διαφάνειας όπου ναι μεν πλειοψηφεί η ΝΔ (όπως σε όλες τις Επιτροπές της Βουλής) ωστόσο δύο από τα “γαλάζια” μέλη είναι ο Κώστας Τζαβάρας και η Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί από τακτικές “συσκότισης”.
Ειδικά η κ. Κεφαλογιάννη έχει αντικρούσει το “απόρρητο” στο όνομα της διαφάνειας και της διαλεύκανσης της υπόθεσης.