Εντείνεται το κλίμα πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η εκτίμηση που υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές είναι ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών τόσο ο πολιτικός υδράργυρος θα ανεβαίνει επί παντός επιστητού. Πέραν της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, σημαντική θέση στον δημόσιο διάλογο εξακολουθεί να έχει -το συντηρούν κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ενώ συνεχίζονται και οι αποκαλύψεις για τη δράση του πρώην -πλέον- βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση.
Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει «επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ (πρωτίστως) στη στρατηγική της σκανδαλολογίας και της επίκλησης του ηθικού πλεονεκτήματος» και κάνει λόγο για «τοξικότητα που λειτουργεί ως σωσίβιο του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια να επιβιώσει πολιτικά».
Η αίσθηση που υπάρχει στην κυβερνώσα παράταξη είναι ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επένδυε σε μια μεγάλη αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και «από τη στιγμή που αυτή δεν ήρθε», σύμφωνα με συνεργάτη του, «ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ρότα, εφαρμόζοντας την τακτική του "σκληρού ροκ" και προσδοκώντας μάταια την αντιστροφή του δημοσκοπικού κλίματος».
Στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο ότι ο δρόμος προς τις κάλπες δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά αντίθετα -όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές- «αναμένουμε διαρκή εκτόξευση λάσπης από την Κουμουνδούρου, ολοένα και πιο συχνή χρήση fake news και κτυπημάτων… κάτω από τη ζώνη, καθώς και προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Ειδικά το θέμα των παρακολουθήσεων, για το οποίο ακόμα υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα λόγω του πολυσυζητημένου… απορρήτου, η θέση και η τακτική του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας δεν αναμένεται να αλλάξουν μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και με την έλευση της PEGA στην Αθήνα εντός της εβδομάδας.
Ταυτόχρονα, επιχειρείται να υποβαθμιστεί το σαββατιάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, «είχε εικασίες, υποθέσεις και σχόλια, όχι όμως συγκεκριμένα ονόματα».
Κακόβουλα λογισμικά
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι «το ελληνικό Κράτος δεν έχει προμηθευτεί ούτε το Predator ούτε κανένα άλλο κακόβουλο λογισμικό και καμία κρατική Αρχή Ασφάλειας στη χώρα δεν χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά».
Μάλιστα, όπως λένε, αυτό έχει επιβεβαιωθεί από όλες τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη μέχρι τώρα, και από τους αξιωματούχους που βρέθηκαν και μίλησαν σε διάφορα Όργανα, και από την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας. «Και είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί και από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται σε εξέλιξη», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «η Κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις Κυβερνήσεις και τις Αρχές και άλλων κρατών, που ψάχνουν να βρουν και εκεί τα αίτια και την πηγή παρακολούθησης αυτών των παράνομων λογισμικών».
Απέναντι στις «συκοφαντίες» -όπως τις χαρακτηρίζουν- της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση «απαντά με έργα και πράξεις που ωφελούν την πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αφοσίωση, με σεμνότητα, με σεβασμό στον πολίτη, διορθώνοντας τις αδυναμίες και τα λάθη μας, τα οποία είναι αναπόφευκτα για όποιον δρα και προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου δεν θα μπορούσε να λείψει το θετικό αφήγημα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον δείκτη «The Economist Intelligence». Σύμφωνα με αυτόν, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στον πίνακα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παγκοσμίως, έχοντας ανέβει 16 θέσεις μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. «Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο», σχολίασε ο πρωθυπουργός.