Στη φράση του Αλέξη Τσίπρα «ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από γαλάζιες ακρίδες» αποτυπώνεται ο πυρήνας της παρέμβασης που θα επιχειρεί πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση, με μπαράζ στοιχείων και αποκαλύψεων.
«Μαραβέγιας, Κοντολέων, Στάσσης, Πάτσης… πολλοί δεν μαζεύονται;» ήταν το συνοδευτικό του κ. Τσίπρα στην παραπάνω φράση, κατά τη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι. Κατά τις πληροφορίες δε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα θέσει το θέμα στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες από την επιτροπή «Πόθεν Έσχες», δεδομένου ότι ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Ανδρέας Πάτσης:
Πρώτον, είχε εισπρακτικές εταιρείες (κόκκινων δανείων) με έδρα το εξωτερικό, αγοράζοντας κόκκινα δάνεια αξίας 63 εκατ. ευρώ με καταβολή 4,3 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, έλαβε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ από τα ΕΛΤΑ για παροχή συμβουλών.
«Και τα δύο απαγορεύονται για εν ενεργεία βουλευτές», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας και το επιπλέον ερώτημα (πέραν της ηθικής παραμέτρου), εάν τα παραπάνω έχουν μείνει κρυφά από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του βουλευτή.
«Γιατί τώρα;»
Αυτά τα δύο στοιχεία απαντούν, όπως λένε, και στο ερώτημα «γιατί τώρα ο σάλος και η αποπομπή του κ. Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ», δεδομένου ότι η σχέση του με τις εισπρακτικές εταιρείες είναι γνωστή από δημοσιεύματα (“Δημοκρατία” και “Documento”) περισσότερο από ένα χρόνο.
Όπως τονίζουν επιπλέον, ο αρμόδιος τομεάρχης για τη Διαφάνεια Παύλος Πολάκης «συνέδεσε τα κομμάτια του παζλ» για τις δραστηριότητες του βουλευτή και τα αποκάλυψε σε μία «καυτή» πολιτικο-κοινωνική συγκυρία με τους μαζικούς πλειστηριασμούς, αφού μόνο μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δρομολογηθούν άλλοι 50.000 με τους όρους του σχεδίου «Ηρακλής».
Πριν από λίγες ημέρες και ενώ οι αποκαλύψεις είχαν αρχίσει να ξεδιπλώνονται, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης επιχείρησε το πρώτο «χτύπημα» με δήλωσή του. Αναφερόμενος στον κ. Πάτση, «ο οποίος ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού αγόρασε κόκκινα δάνεια ύψους 62 εκατ. ευρώ με μόλις 4,3 εκατ. ευρώ», τόνισε: «Πλουτίζει από πλειστηριασμούς για δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους. Δεν πρόκειται μόνο για χυδαία ανηθικότητα αλλά και για καραμπινάτη παρανομία, αφού απαγορεύεται από το νόμο η συμμετοχή βουλευτή σε εταιρεία του εξωτερικού».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος ανέδειξε χθες και το γεγονός ότι ο γιος του κ. Πάτση, Πάρις, ήταν συντονιστής της θεματικής ενότητας «Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων» της ΝΔ. Η σχετική σελίδα στο site της ΝΔ «κατέβηκε» μετά την αποπομπή του πατρός Πάτση.
«Ο γιος Πάτσης "Συντονιστής θεματικής ενότητας Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων" στη ΝΔ, o πατέρας Πάτσης βουλευτής που κάνει δουλειές με εισπρακτικές και κόκκινα δάνεια. Δύο χρόνια ήξερε ο Μητσοτάκης, τώρα θυμήθηκε να τον διαγράψει», δήλωσε.
Έρχονται νέες αποκαλύψεις
Όπως επισημαίνουν, από τις αποκαλύψεις Πολάκη μέχρι την αποπομπή του «γαλάζιου» βουλευτή μεσολάβησαν «τρεις ημέρες σιωπής» από το κυβερνών κόμμα, μέχρι «να γίνει αντιληπτό στο Μαξίμου ότι το θέμα δεν μπορεί να αποσιωπηθεί», καθώς είχε πάρει μεγάλες διαδικτυακές διαστάσεις.
Ο ίδιος ο κ. Πολάκης έδωσε, μέσω social media, και άλλη μία εξήγηση για την εξέλιξη αυτή: ότι επίκεινται νέες αποκαλύψεις (“LYKTOS…”, έγραψε χαρακτηριστικά και μονολεκτικά), οπότε το κυβερνητικό επιτελείο θέλησε να προλάβει τα χειρότερα.
Να σημειωθεί ότι με δικές του, πάλι, καταγγελίες, έγινε γνωστή η «υπόθεση Μαραβέγια», όπου ο βουλευτής (της ΝΔ) συνέστησε εταιρεία με 5.000 ευρώ και διεκδίκησε δάνειο πολλών εκατομμυρίων, το οποίο εγκρίθηκε μεν αλλά δεν αποταμιεύθηκε.
Στον Κ. Πιερρακάκη η εποπτεία των ΕΛΤΑ
Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπει τώρα για τα καλά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, επειδή τα ΕΛΤΑ έδωσαν, με απευθείας ανάθεση, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ στον κ. Πάτση για νομικές συμβουλές.
Η απάντηση του υπουργού, μέσω διαρροών, είναι πως τα ΕΛΤΑ έχουν περάσει στο Υπερταμείο και, συνεπώς, ουδεμία σχέση έχει ο ίδιος με το γεγονός. Γι' αυτό, λένε, παραιτήθηκε χθες ο επικεφαλής τους Γιώργος Κωνσταντόπουλος, έστω κι αν επικαλέσθηκε «ευθιξία». Κατά τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Μάριο Κάτση, όμως, τα ΕΛΤΑ έχουν περάσει μεν στο Υπερταμείο, ωστόσο με ΦΕΚ του 2019, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές, ορίζεται ότι παραμένουν «στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Ο κ. Κάτσης σημειώνει ότι πέρυσι κατέθεσε ερώτηση για τα περί ΕΛΤΑ-Πάτση στον κ. Πιερρακάκη, ωστόσο ο υπουργός δεν την απάντησε. Εξηγεί δε, πως όταν κατέθεσε την ερώτηση, το ποσόν των ΕΛΤΑ προς τον κ. Πάτση ήταν περίπου 200.000 ευρώ, ενώ στην πορεία εκτινάχθηκε στο ένα εκατομμύριο.