Πρόγραμμα παρουσιάσαμε, προτάσεις έχουμε για όλα τα μείζονος σημασίας θέματα, αλλά το ερώτημα παραμένει: πώς θα φτάσουν όλα αυτά στην κοινωνία και κατά πόσο θα πείσουν ότι υπάρχει “άλλος δρόμος” στη διαχείριση μίας κρίσης που είναι μεν πανευρωπαϊκή, ωστόσο τα “εργαλεία” που επιλέγει η κάθε κυβέρνηση δίνουν ανάσες ή σφίγγουν τις θηλιές.
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του στοιχήματος που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια δείχνουν εδώ και μήνες “τα δόντια τους”, με το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών να παραμένει τρομαγμένο και “παγωμένο” εν όψει των επερχόμενων.
Για την ηγεσία του κόμματος, η συνταγή για να κερδηθεί το στοίχημα είναι να φτάσουν οι θέσεις του κόμματος στην κοινωνία. “Δεν αρκεί οι καθημερινές παρεμβάσεις μας να είναι διαπιστωτικές των προβλημάτων, που είναι γνωστά έτσι κι αλλιώς στον κάθε πολίτη, αλλά να προβάλλουμε πειστικά την εναλλακτική λύση”, παρατηρούν αρμόδιες πηγές.
Η τακτική του κόμματος θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή (πιθανότατα θα είναι διήμερη), ενώ θα οριστικοποιηθεί ένα “γενναίο” πρόγραμμα εξορμήσεων ανά τη χώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής στις περισσότερες περιοχές. Δεδομένης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, της ελλιπούς προβολής των θέσεων από τα “συστημικά” μέσα ενημέρωσης και, αντιστοίχως, της υπερπροβολής των κυβερνητικών ενεργειών, “η επιστροφή στο πόρτα-πόρτα είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ”.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και τις κινήσεις που δεν κάνει η κυβέρνηση για να ελαφρύνει τις συνέπειες της κρίσης. Όπως αναφέρουν:
- Μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα 2,2 δισ. των υπερκερδών στο ρεύμα για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, και, επίσης, ούτε ένα ευρώ από την προμήθεια φυσικού αερίου, όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεκαπλασίασε τα κέρδη της από το 2020 στο 2021. Επίσης, δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα διυλιστήρια, όπου τα υπερκέρδη ξεπερνούν το 2022, το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού της ΕΕ.
- Η τιμή με την οποία αγόρασαν ηλεκτρική ενέργεια οι πάροχοι από την προημερήσια αγορά ρεύματος τον Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε τελικά στα 416,87 ευρώ ανά MWh, στα οποία προστίθενται 20 ευρώ ανά ΜWh ως κόστος της αγοράς εξισορρόπησης. Δηλαδή, συνολικά 437 ευρώ ανά ΜWh. Όμως, τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές κινούνται περί τα 800 ευρώ ανά MWh. Συνολικά δηλαδή οι τιμές λιανικής ήταν 330 ευρώ ανά MWh παραπάνω από το κόστος της χονδρεμπορικής. Αν ληφθούν επιπλέον υπόψη λειτουργικά κόστη προμήθειας, που κατά μέγιστο θεωρούνται 25 ευρώ ανά ΜWh, και ένα “εύλογο” κέρδος 5%, που δίνει σοβαρά περιθώρια κερδοφορίας, προσδιορίζεται τελικά υπερκέρδος για τον μήνα Σεπτέμβριο της τάξης των 285 ευρώ ανά MWh.
“Πόσο είναι γνωστά αυτά στους πολίτες;”, ρωτούν ρητορικά, απαντώντας… πραγματικά: “πρέπει να τα μάθουν και αυτό είναι δικό μας καθήκον”.
Στην αξιωματική (αλλά και στην ελάσσονα) αντιπολίτευση δε, περιμένουν “με απορία” να δουν πώς θα μοιραστεί… η λίστα Σκρέκα με τα 7,5 εκατ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να συμβάλλουν στην καμπάνια για εξοικονόμηση ενέργειας. Το βέβαιο είναι ότι θα ζητήσουν στοιχεία για την κατανομή των ποσών προκειμένου να μην επαναληφθούν “τα τέρατα που είδαμε με τη ‘λίστα Πέτσα’ στην πανδημία”, όπως προειδοποιούν.
Πού είναι οι κυρώσεις στην Τουρκία;
Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός για τα ελληνοτουρκικά: “όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν με εντυπωσιακή επιμονή την ‘πυγμή’ που έδειξε ο πρωθυπουργός απέναντι στον Ερντογάν στην Πράγα. Ότι δηλαδή, στο δείπνο των ηγετών, του ζήτησε να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και ότι "αντί να προκαλεί εντάσεις να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες”.
Το γεγονός, όπως λένε, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε το θέμα των ευρω-κυρώσεων στην Τουρκία “πέρασε απαρατήρητο”. Επίσης, υποβαθμίσθηκε το αίτημα για κυρώσεις που επανέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Πράγα, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης στις πρόσφατες παρεμβάσεις του (για εμπάργκο όπλων και αλλαγή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ).
“Το… τερμάτισε με τις υποκλοπές”
Πέραν τούτων, η αντιπολίτευση συνολικά θα διατηρήσει στην κορυφή της δραστηριότητας της την εξέλιξη που έχει το μείζον ζήτημα Δημοκρατίας, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Όπως προκύπτει από τις επίσημες τοποθετήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και τις πληροφορίες (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), όλα τα κόμματα θα απειθαρχήσουν στην σχεδιαζόμενη απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην δοθούν τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής στη δημοσιότητα και να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια “λόγω απορρήτου”.
Πέραν του ότι μία τέτοια κίνηση χαρακτηρίζεται πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι … το τερμάτισε για να επιβάλλει την επιλογή της “σκοτάδι παντού”.
Αύριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.