Κορυφώνονται οι διπλωματικές κινήσεις της χώρας μας για τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων και την ανάδειξη του αναθεωρητισμού της Άγκυρας. Σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Πράγα για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν ως προσκεκλημένου, καθώς και για τη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της συνεχώς κλιμακούμενης έντασης της απέναντι πλευράς, θεωρείται πολύ δύσκολο να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητο κανέναν από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που εγείρουν επίμονα ο Ερντογάν και οι υπουργοί του.
Δεν είναι ακόμη σαφές, αν σε όλη τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν σε δικαίωμα λόγου. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή. Το βέβαιο πάντως είναι ότι, κατά την αυριανή συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους 27 της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.
Καμία ανταπόκριση
«Όλη αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας βλέπουμε ότι δεν έχει καμία ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα. Η τελευταία απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ήταν η ενεργοποίηση του εντελώς παράνομου συμφώνου της Τουρκίας με τη Λιβύη. Και αυτή έχει συναντήσει την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ενώ, η μία μετά την άλλη, όλες οι χώρες καταδικάζουν την άκυρη συμφωνία της Τρίπολης. Ήδη, μεταξύ άλλων, ΗΠΑ, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο έχουν αποδοκιμάσει τη τουρκολιβυκή συμφωνία, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένει ακόμα πιο σθεναρή στήριξη των ελληνικών θέσεων κατά τη διάρκεια της παρουσίας Μητσοτάκη στην Τσεχία.
Στον απόηχο των νέων απειλών κατά της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέσω του υπουργού Άμυνας της χώρας, Ακάρ, στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι το Διεθνές Δίκαιο, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας και η αποτρεπτική της ικανότητα, αποτελούν επαρκείς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις για τη συνέχεια και την ενδεχόμενη απάντηση σε κάθε πρόκληση.
Και αν το θέμα της Τουρκίας είναι ο πρώτος στόχος του πρωθυπουργού στην Πράγα, το ενεργειακό είναι ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός, με φόντο την αλλαγή στάσης της Κομισιόν στην ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής επιστολής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν λόγο για «δικαίωση των πρωτοβουλιών και την επιμονή του πρωθυπουργού», προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, αν και γνωρίζουν ότι η υπόθεση έχει ακόμα πολύ δρόμο και δεν έχει οριστικοποιηθεί.