Με φόντο το τρίπτυχο “δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη, προστασία για όλους”, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει απόψε από το Βελλίδειο το το κεντρικό “αφήγημα” του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο, ουσιαστικά, θα αποτελέσει το βασικό προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας δεν αναμένεται να προβεί σε πλειοδοσία παροχών, σε σχέση με όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και στις προτάσεις του θα υπάρχει σαφώς (κοστολογημένο) δημοσιονομικό αποτύπωμα, το κεντρικό στοιχείο θα είναι “η διαφορά μοντέλου” στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης/ακρίβειας/ανάπτυξης, ενώ, λόγω και της επικαιρότητας με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και το “όλα στο σκοτάδι της κυβέρνησης”, θα αναδείξει ιδιαίτερα το ζήτημα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Δεσπόζουσα θέση θα έχει η περίφημη “μεσαία τάξη” (μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα και τα “μπλοκάκια”), δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σ’ αυτήν από το βήμα της ΔΕΘ.
“Παρότι οι ‘μεσαίοι’ ήταν σε πρώτο πλάνο για τον κ. Μητσοτάκη πριν από το 2019, τώρα μοιάζει να τους έχει αφήσει στην τύχη τους και, μάλιστα, σε μία στιγμή που δοκιμάζονται άγρια από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια”, σημειώνουν συνεργάτες του κ.Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει συντάξει πληθώρα αρμοδίων στελεχών υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ τον τελευταίο μήνα επικαιροποιήθηκε με βάση τις εξελίξεις.
Δίνοντας ένα στίγμα της αποψινής ομιλίας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν:
- Με επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και της δυσπιστίας μερίδας των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου, στόχος είναι η δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, προκειμένου να αμβλυνθούν ανισότητες που διαρκώς οξύνονται, να βελτιωθεί η ζωή τους και να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αδικίες. Εν προκειμένω, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αξιοποιήσει την αυριανή συνέντευξη Τύπου προκειμένου να απαντήσει για κενά της “πρώτης φοράς”, (δεδομένων των μνημονιακών περιορισμών), να αναδείξει την εμπειρία που έχει αποκτηθεί και να στείλει το μήνυμα της “γενικής και ειδικής ετοιμότητας” για τη νέα διακυβέρνηση.
- Η κοινωνική ανάγκη για δικαιοσύνη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και διαπερνά όλους τους τομείς της καθημερινότητας και της ζωής. Από την κοινωνική, οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της θεσμικής ομαλότητας, που έχουν δώσει, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, τη θέση τους στην κανονικοποίηση της καταστρατήγησης του Συντάγματος, των θεσμών, την εγκαθίδρυση ενός συντηρητικού και, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, και παρακρατικού καθεστώτος, μακριά από τις ευρωπαϊκές και προοδευτικές αξίες.
- Στόχος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι μόνο να θίξει τα κακώς κείμενα και τις παταγώδεις αποτυχίες του κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι πλέον εμφανείς στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά να αναπτύξει ένα εντελώς διαφορετικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης. Απέναντι σε μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που αδυνατεί όχι μόνο να κατανοήσει αλλά ακόμα και να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών, που αδιαφορεί για τα αδιέξοδά τους και έχει τη λογική πως «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», θα δείξει συγκεκριμένα, προγραμματικά αλλά και οραματικά τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση.
- Θα επικεντρωθεί στον κόσμο της εργασίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τις γυναίκες και τη νέα γενιά. Προφανώς, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει εκτός από τους ασθενέστερους και για την αποκατάσταση αδικιών, στη μεσαία τάξη, που βλέπει τις διαψεύσεις των υποσχέσεων Μητσοτάκη να διαδέχεται η μία την άλλη και την ζωή τους να γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολη.
Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της δικαιότερης κατανομής των βαρών, θα προβλέπονται και εμβληματικές δράσεις αναδιανομής.
Οι έξι εθνικές προτεραιότητες
Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας θα παραθέσει έξι εθνικές προτεραιότητες για το κόμμα του και για την προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει την επομένη των εκλογών με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Οι προτεραιότητες αυτές αποτελούν πλήρως επεξεργασμένες προγραμματικές δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες θα αποτελέσουν και τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα βασίζεται τόσο σε εθνικούς πόρους, όσο και σε κοινοτικούς μέσα από την δικαιότερη ανακατεύθυνση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 21-27, καθώς και σε μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές τομές.
Οι έξι εθνικές προτεραιότητες
- Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, των τιμών στα καύσιμα και τρόφιμα.
- Ενίσχυση του εισοδήματος και δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.
- Στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, νέα γερά θεμέλια στη δημόσια Παιδεία και κοινωνικές πολιτικές για ΑΜΕΑ
- Παραγωγική Ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ, ιδιοπαραγωγή (μοντέλο prosumer), στοχευμένα προγράμματα για ΟΤΑ, μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες, καθώς και δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
- Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ
- Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση με στήριξη της γυναίκας στην εργασία, της μητέρας, κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.