Εβδομάδα ΔΕΘ αυτή που ξεκινά για την κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν τη συγκυρία ως την πλέον κατάλληλη για την επανεκκίνηση και τη φυγή προς τα εμπρός, μετά από έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα λόγω της υπόθεσης της τηλεφωνικής παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ενώ το θέμα έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και της θεσμικής διερεύνησής του μέσω της Βουλής, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επικεντρώνονται στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει του δύσκολου χειμώνα, οι οποίες πάντως συναρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν, την ίδια ώρα που είναι υψηλές οι προσδοκίες για την ευρωπαϊκή στήριξη των κρατών μελών και κατ’ επέκταση για βαθιά ανάσα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
«Επιμένουμε στη δική μας πρόταση για το ενεργειακό που είχε καταθέσει δημόσια ο πρωθυπουργός από τον Μάρτιο και η οποία πλέον υιοθετείται από την Ευρώπη», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Είχαμε πει ότι αν η Ευρώπη δεν κινηθεί άμεσα, θα κινηθούμε εμείς σε εθνικό επίπεδο, όπως και κάναμε, αλλά και συνεχίζουμε. Βεβαίως, αν έρθει η Ευρώπη τώρα να λάβει ουσιαστικά μέτρα, αυτό θα βοηθήσει και εμάς, με ίσως κάποιους επιπλέον πόρους».
Αυτό θα επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλιδείου το βράδυ του επόμενου Σαββάτου, αλλά και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την επομένη, με την παρουσία του -τελευταία πριν από τις εκλογές- αναπόφευκτα να έχει έντονο πολιτικό άρωμα.
Οι τρεις κατευθύνσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα κινείται σε τρεις κατευθύνσεις:
Η πρώτη θα είναι ένας απολογισμός τού μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, με έμφαση στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την κοινωνική προστασία, τη μείωση της ανεργίας και την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων.
Η δεύτερη θα αφορά τις επόμενες κινήσεις έως τις εκλογές, καθώς και το σχέδιο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας και «για την Ελλάδα του 2030». Το πακέτο των παροχών και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως έχει προαναγγελθεί, θα είναι λελογισμένα, χωρίς υπερβολές και πάντα με γνώμονα τις δυνατότητες της οικονομίας.
Σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, που θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας στις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο. Δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση των συντάξεων, η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων (ίσως και του ποσού) του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και η παράταση στήριξης των πολιτών στο ζήτημα της ενέργειας και των καυσίμων, ενώ πιθανές θεωρούνται η ανακοίνωση χορήγησης νέας επιταγής ακρίβειας, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και το «κλιματικό εισιτήριο» που θα αφορά τη μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η τρίτη κατεύθυνση της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα σχετίζεται με την ανάγκη σταθερότητας στον τόπο κατά τα επόμενα δύσκολα χρόνια, ιδίως εν μέσω των εξελισσόμενων εξωγενών και παγκόσμιων κρίσεων. Και αυτή τη σταθερότητα, όπως θα πει, μπορεί να την εγγυηθεί ο ίδιος, υπό τον κίνδυνο νέων μεγάλων αναταραχών και παρατεταμένης διάρκειας του γενικότερου ρευστού κλίματος. Εικόνας, που -κατά το Μέγαρο Μαξίμου- επιδεινώνει το σύστημα της απλής αναλογικής, αφού η χώρα θα περάσει περίοδο ακυβερνησίας και αβεβαιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη αυτοδύναμης και ενισχυμένης Νέας Δημοκρατίας, εξηγώντας το βασικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών.
Η στέγη των νέων
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη θα σχετίζεται με τους νέους και το ζήτημα της στέγης τους. Η βασική λογική του κυβερνητικού σχεδίου, όπως θα πει, είναι η αύξηση της προσφοράς στέγης και όχι μόνο τα επιδόματα, με έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών διαμερισμάτων, δίνοντας κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια κρατικής επιχορήγησης και άτοκων δανείων, η αξιοποίηση οικοπέδων, κτιρίων και κενών καταστημάτων που ανήκουν στον πρώην ΟΑΕΔ, αλλά και η οικοδόμηση εστιών σε απώτερο χρόνο.
Πολλά πάντως για τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα εξαρτηθούν και από τα διαμορφούμενα δεδομένα που θα γίνουν γνωστά τις προσεχείς ημέρες, όπως το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου και ο πληθωρισμός που θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ και το ύψος της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
«Υπάρχει καινούργιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν δυνατότητες και για μόνιμες παρεμβάσεις και μη μόνιμες», τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στο ΟΡΕΝ). Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, όπως εξήγησε, «δημιουργείται από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υψηλή ανάπτυξη, άρα μόνιμος δημοσιονομικός χώρος και από τις υψηλότερες τιμές, άρα υψηλότερα φορολογικά έσοδα, άρα οι μόνιμες παρεμβάσεις».