«Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές διαρροές, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την Εξεταστική Επιτροπή θα υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ίσως της Ελληνικής Λύσης».
Αυτή τη βεβαιότητα μεταφέρουν αρμόδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι θα πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να γίνει «λάστιχο» η διερεύνηση των τηλεφωνικών υποκλοπών (ξεκινώντας από το 2012), προκειμένου «να μη βγει τελικά τίποτα».
Σύμφωνα με την κυβερνητική πλειοψηφία:
- Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ζητώντας να διερευνηθούν η νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη καθώς και η απόπειρα παγίδευσής του με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
- Η θέση της κυβέρνησης στο αίτημα αυτό είναι ξεκάθαρη: Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι υπέρ της διερεύνησης όσων αφορούν στην επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής.
- Είναι επίσης υπέρ της διερεύνησης της λειτουργίας στην Ελλάδα κακόβουλων λογισμικών, στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, παρότι -όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί- ουδεμία σχέση έχουν οι κρατικές υπηρεσίες με αυτά.
- Η κυβέρνηση πιστεύει ότι παράλληλα με τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, μια Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάθος χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον.
- «Ναι» στη διερεύνηση του παρόντος, αλλά να εξεταστεί και το παρελθόν προκειμένου να διορθωθούν παθογένειες, ώστε στο μέλλον να μην παρατηρηθούν ανάλογα προβλήματα και οι υπηρεσίες να διαδραματίζουν τον σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου.
- Η Εξεταστική Επιτροπή να μην αποτελέσει πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά να παραγάγει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη χώρα.
Η απάντηση της αντιπολίτευσης
«Οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν διερευνούν χρονικές περιόδους αλλά συγκεκριμένα ερωτήματα», σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης, εξηγώντας ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους». Όπως προσθέτουν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ενταχθεί στη διερεύνηση και η καταγγελία του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού (το 2016), ενώ δεν θα αντιταχθούν σε αίτημα να κληθεί στην Επιτροπή ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης για να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα. Κατά πληροφορίες, δε, τόσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή και ο κ. Μητσοτάκης, αφού με δικό του νόμο (αμέσως μετά τις εκλογές του 2019) η ΕΥΠ πέρασε στην εποπτεία του πρωθυπουργού.
Σημειώνεται ότι στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γίνεται σαφώς λόγος για διερεύνηση «πολιτικών και τυχόν ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών» για τις παρακολουθήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζει πως όποια προσπάθεια «κουκουλώματος» κι αν κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία, η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών θα διερευνηθεί από Προανακριτική Επιτροπή (σ.σ. διερευνά ποινικές ευθύνες) στην επόμενη Βουλή, «όπου την πλειοψηφία θα έχουν οι προοδευτικές δυνάμεις».
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η πρωτοβουλία
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναμένοντας (και στηρίζοντας, στη συνέχεια) τα επίσημα αιτήματά του για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας της Βουλής και για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο την τηλεφωνική παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ αφού ναυάγησε η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του από το παράνομο λογισμικό Predator.
Είναι ενδεικτικό ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (που συνεδρίασε χθες για τη διαδικασία), μετά την εισήγηση του προέδρου Κώστα Τασούλα, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε τη θέση της στην εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη προκειμένου να παρουσιάσει τα αιτήματα και το πλαίσιο.
Η βασική αντιπαράθεση αφορούσε τη σειρά των συνεδριάσεων:
- Η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε να συγκληθεί μεν αύριο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά με μοναδικό αντικείμενο την έγκριση του διορισμού του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.
- Η αντιπολίτευση συντάχθηκε με το αίτημα Λιακούλη να τεθεί στην ατζέντα και το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ώστε η Βουλή να ξεκινήσει άμεσα τη διερεύνηση.
- Τελικά πέρασε η θέση της ΝΔ (λόγω πλειοψηφίας), που σημαίνει ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την Παρασκευή, θα γίνει στο «κενό» της μη έναρξης της διερεύνησης.
Τι θα διερευνήσει η Εξεταστική
Τα κεντρικά ερωτήματα που τίθενται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι:
Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του κ. Ν. Ανδρουλάκη, για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»; Λήφθηκε υπόψη η ιδιότητα του κ. Ανδρουλάκη ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ήταν ο κ. Ανδρουλάκης ελεγχόμενος για κατασκοπεία ή τρομοκρατία ή επιβουλή κατά του πολιτεύματος και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας;
Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με το κακόβουλο λογισμικό Predator; Συνδέεται το γεγονός με τη δήθεν «νόμιμη επισύνδεση» στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός προσώπου και, εντέλει, ενός κόμματος από την ΕΥΠ.; Υφίσταται δίκτυο διασυνδεδεμένων άμεσα ή έμμεσα με την ΕΥΠ ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ ή με οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτούμενη από το ελληνικό κράτος οντότητα;
Σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων έχουν υπάρξει επισυνδέσεις ή παγιδεύσεις τηλεφώνων με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού και για ποιο χρονικό διάστημα; Ποιοι δύνανται να χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό Predator στην ελληνική επικράτεια και ποιες οι σχέσεις αυτών με πολιτικά πρόσωπα και δημόσιους λειτουργούς;
Υπάρχει στην κατοχή και ποιων το περιεχόμενο των υποκλοπών της ΕΥΠ; Ακολουθήθηκε η στο νόμο προβλεπόμενη διαδικασία γνωστοποιήσεων των σχετικών εισαγγελικών διατάξεων; Συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες εκθέσεις και σε ποιους κοινοποιήθηκαν; Σε ποιες υπηρεσίες, οργανικές μονάδες και πρόσωπα γνωστοποιήθηκαν τα αρχεία που δημιουργήθηκαν από την επισύνδεση της ΕΥΠ στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη;
Οι ευθύνες του πρωθυπουργού
Όσο για τις ευθύνες του πρωθυπουργού, αναφέρεται στην πρόταση: «Ως διοικητικός εποπτεύων την ΕΥΠ, υπερκείμενος του Διοικητή της ΕΥΠ, κατά τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 21 του νόμου 4622/2019 περί επιτελικού κράτους, όφειλε να είχε λάβει τα προσήκοντα μέτρα αποτροπής ενεργειών για την παρακολούθηση βουλευτή/ευρωβουλευτή ή/και πολιτικού αρχηγού, χωρίς τη γνώση του. Δεν το είχε πράξει. Αυτό, συνιστά ερευνητέα παράλειψη, εκτός από πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του. Αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Πρωθυπουργός έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο διοικητικό και πολιτικό έλεγχό του, προσαρμόζοντας ακόμη και τα προσόντα της θέσης του διοικητή σε αυτόν που ήδη είχε επιλέξει ο ίδιος. Στη συνέχεια, επέφερε αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, με επιλογές στοχευμένες, όπως προκύπτει εκ των υστέρων, με χαρακτηριστική την παύση της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου από την ΑΔΑΕ, όταν η άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας».