Δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος για τις “ανώτατες δικαστικές αρχές” που διέρρευσαν την ψευδή είδηση ότι οι Παπαγγελόπουλος-Τουλουπάκη παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο με το αδίκημα της “σκευωρίας” κατά πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.
Σ΄αυτή τη θέση επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απαντώντας, στη Βουλή, στη σχετική ερώτηση που του είχε υποβάλλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης.
Ο υπουργός “άδειασε”, μάλιστα, την δημοσιογράφο του Σκάι και της Καθημερινής, Ιωάννα Μάνδρου, η οποία είχε καταγγείλει δημοσίως ψευδή διαρροή από ανώτατες δικαστικές αρχές για τα περί παραπομπής λόγω “σκευωρίας”.
“Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου και ώρα 10:15΄μμ, οπότε έγινε προσβάσιμο σε όποιον είχε έννομο δικαίωμα. Η είδηση στον Σκάι μεταδόθηκε στις 10:28΄μμ. Είμαι πεπεισμένος ότι υπήρξε ελλιπής ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με το για ποια αδικήματα παραπέμπονται και για ποια απαλλάσσονται οι κατηγορούμενοι”, είπε.
Ο κ.Ραγκούσης επέμεινε, με τη σειρά του, στην ανάγκη να ελεγχθεί η ψευδής διαρροή: “Ένας Έλληνας πολίτης μόνο μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο, εσείς. Γιατί δεν κάνατε το χρέος σας; Γιατί αφήνετε σκιές;”, είπε.
Επικαλέσθηκε μάλιστα έναν από τους λόγους που απαρίθμησε ο κ.Τσιάρας για τους οποίους ο νόμος επιβάλλει πειθαρχικό έλεγχο σε δικαστικούς λειτουργούς: “η ‘απρεπής και αναξιοπρεπής συμπεριφορά δικαστικού λειτουργού’ που αναφέρατε σηκώνει έλεγχο”, είπε, τονίζοντας: “χωρίς έλεγχο δεν βρίσκεται τον ένοχο και αφήνετε σκιές για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς”.
Μ.Καλογήρου: Με νόμο του 2010 η αποφυλάκιση Λιγνάδη
Νωρίτερα, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, νομικός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλόγηρου, απέρριψε εμπράκτως το επιχείρημα κυβερνητικών κύκλων ότι ο καταδικασθείς για βιασμούς δύο ανηλίκων, Δημήτρης Λιγνάδης, αποφυλακίσθηκε με βάση τον περίφημο “νόμο Παρασκευόπουλου”.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε σε αντιπαραβολή τον νόμο του 2010 (βάσει του οποίου έγινε η αποφυλάκιση) και τόνο νόμο του 2019, απ΄ όπου προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμμία αλλαγή στους όσους και τις προϋποθέσεις για την αναστολή εκτέλεσης ποινής.
Όπως πρόσθεσε δε, “η διάταξη για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ισχύει από το 2010 και παραμένει ίδια και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους της ‘Ενημέρωσης 108’ που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις”. (σ.σ. Το ‘ενημέρωση 108’ παραπέμπει στην 108η θέση της χώρας στην κατάταξη των “Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας).