Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η πολιτική κρίση στην Ιταλία. Πέραν των περαιτέρω κλυδωνισμών στην ήδη… ταλαιπωρημένη ευρωπαϊκή οικονομία, ενδεχόμενη αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία της γείτονος, σε μια μάλιστα τόσο κρίσιμη συγκυρία, αναπόφευκτα θα οδηγούσε και σε μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνοχή του συμμαχικού μετώπου του νότου.
Ανέκαθεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιταλό ομόλογό του είχαν καλές σχέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα αποτυπώνονταν εμπράκτως και από τον κοινό βηματισμό τους σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.
Μάλιστα, μόλις τρεις εβδομάδες πριν είχαν τετ α τετ στη Ρώμη, την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου επιβεβαιώθηκε η ταύτιση απόψεων και η κοινή γραμμή που θα τηρούσαν ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, προτείνοντας να τεθεί πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, αμφότεροι έχουν δηλώσει υπέρμαχοι της άμεσης παρέμβασης των Βρυξελλών για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με έμφαση τις δαπάνες για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, καθώς και της αύξησης των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Ο Μάριο Ντράγκι είναι μια σημαντική μορφή που γνωρίζει την Ευρώπη όσο λίγοι. Η εμπειρία και η ικανότητά του είναι αδιαμφισβήτητες και η άποψή του ‘’μετράει’’ στους συνομιλητές του. Θα είναι μεγάλη απώλεια αν δεν μείνει στη θέση του», έλεγε αργά το βράδυ συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας παράλληλα τη «σημαντικότητα της πολιτικής σταθερότητας, ιδίως εν καιρώ κρίσης».
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κ. Ντράγκι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμος αυτή την περίοδο, με την ενεργειακή αστάθεια να απειλεί τη Γηραιά Ήπειρο και τον κίνδυνο πλήρους διακοπής ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, περισσότερο ορατό από ποτέ.
Πιο ευνοϊκή θέση
Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την πρωθυπουργό, όπου επιβεβαιώθηκε η ευνοϊκότερη θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, της Ελλάδας σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης, ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., ήταν η διαπίστωση των συμμετεχόντων οι οποίοι συζήτησαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης του αερίου.
«Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και το προσδιόρισε:
- Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
- Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
- Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.