Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Αυτή είναι η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, με στόχο την περαιτέρω φθορά τους και το επακόλουθο όφελος της Νέας Δημοκρατίας στοn χώρο του κέντρου. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν το τρίτο, βάσει των δημοσκοπήσεων, κόμμα ως αναπόφευκτο ρυθμιστή των εξελίξεων, με βασικό ζητούμενο-στόχο την αυτοδυναμία της κυβερνώσας παράταξης στις δεύτερες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν με το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Και για να επιτευχθεί αυτό, όπως σημειώνει συνομιλητής του pρωθυπουργού, εφόσον διατηρηθούν οι… χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το «κλειδί» θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή… μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκούν ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τους επόμενους μήνες και μέχρι να στηθούν οι κάλπες.
Ο κ. Μητσοτάκης, στην τελευταία του συνέντευξη (στον ΣΚΑΪ), εγκάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη για «κάποια χαρακτηριστικά αλαζονείας» στοn λόγο του, ενώ τη δική της σημασία έχει η στάση του ιδίου και της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του το τελευταίο διήμερο.
Αφενός, την Τρίτη, με αφορμή συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη, η Πειραιώς, μέσω διαρροών, τον κατηγόρησε ότι «εξακολουθεί να πορεύεται με "δημιουργική ασάφεια"», καθώς δεν απαντά ούτε ποια κυβέρνηση επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές ούτε με ποιoν πρωθυπουργό.
Αφετέρου, την Τετάρτη, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής όσον αφορά τηn ψηφοφορία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια: «Σε μία συγκυρία όπου η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ, σας ζητώ να κάνετε μία γενναία κίνηση για την πιο σπουδαία εθνική υπόθεση, που είναι η Παιδεία», σημείωσε και ενώ ήδη η Χαριλάου Τρικούπη είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο.
Δημοσκοπική στασιμότητα
Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη δημοσκοπική στασιμότητα ή και αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, έξι μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του από τον Νίκο Ανδρουλάκη και δεν σκοπεύουν να σταματήσουν την προσπάθεια επιπλέον συρρίκνωσής του. Αμφότεροι, άλλωστε, επιχειρούν να «αλιεύσουν» ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του Κέντρου, στοn χώρο του οποίου, όπως έχει εκτιμήσει ο πρωθυπουργός, κερδίζονται οι εκλογές και τον οποίο θεωρεί προνομιακό πεδίο για τη Νέα Δημοκρατία.
Όσον αφορά την περιγραφή του κεντρώου ψηφοφόρου, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτός «ο οποίος στην ιδεολογική κλίμακα από το 1 έως το 10 τοποθετείται, ας πούμε, στο 5. Είναι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερα ιδεολογικά στεγανά. Πιστεύω ότι βασικά ασπάζονται την ιδέα μιας ελεύθερης οικονομίας, αλλά και ενός κράτους το οποίο πρέπει να παρεμβαίνει και να έχει μια ισχυρή παρουσία όποτε αυτό είναι απαραίτητο».
Σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ, η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρή κριτική και «επίθεση στην επίθεση», με απάντηση σε κάθε πρόκληση και διαρκή υπενθύμιση της κυβερνητικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα. Μόνο τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν η χθεσινή ολομέτωπη επίθεση του πρωθυπουργού στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του Χριστόφορου Βερναρδάκη για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς και τα σκληρά σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που ακολούθησαν.
Και το σκληρό προεκλογικό ροκ… μόλις ξεκίνησε.