Η δήλωση του πρωθυπουργού την Τετάρτη, από το βήμα της Βουλής, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έπεισε τόσο πολύ την Κουμουνδούρου, που ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε κανονικά (δύο ημέρες μετά) τη διήμερη περιοδεία του σε Σάμο-Ικαρία.
Και όχι μόνο: αύριο θα γίνει κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Περιστέρι, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Τσίπρα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα (Ελένη Τσαλιγοπούλου-Κώστας Καλδάρας) που θα δώσει χαρακτήρα γιορτής στη διαδικασία.
Ανάλογες πολιτικές συγκεντρώσεις θα γίνονται και το επόμενο διάστημα, «όσο το επιτρέπει ο καιρός και οι θερινές άδειες», δεδομένου ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν δυνατό καύσωνα την επόμενη εβδομάδα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όπως και τα υπόλοιπα) δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, με προκήρυξη εκλογών μετά τον Δεκαπενταύγουστο. «Αν το αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης θα βρει το επιχείρημα, αν και η κατηγορηματική δήλωση περί του αντιθέτου στη Βουλή θα τον εκθέσει ακόμη περισσότερο», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
Στελέχη από τον χώρο των δημοσκοπήσεων συμφωνούν στην εκτίμηση ότι οι μετρήσεις «γίνονται όλο και χειρότερες για την κυβέρνηση», ενώ το στίγμα το έδωσαν οι Τάσεις της MRB που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη: σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία, το κυβερνών κόμμα παίρνει κάτω από τη βάση, με πλέον χαρακτηριστική την… πρωτιά της ΝΔ στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να βγει πρώτο».
Η εν λόγω «πρωτιά» συναντάται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια (σ.σ. και πριν τις τελευταίες εκλογές), με τον επικεφαλής της MRB Δημήτρη Μαύρο να το εξηγεί ως αποτέλεσμα των πολλών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει το κυβερνών κόμμα κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Ως εκ τούτων, στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν καθόλου πλέον το ενδεχόμενο να κάνει ο κ. Μητσοτάκης το «απονενοημένο διάβημα», δηλαδή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, με στόχο, αν βγει η ΝΔ πρώτο κόμμα, να πάρει μεγαλύτερο μπόνους εδρών.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 δεν θα εφαρμοστεί ποτέ (κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στη χώρα), καθώς η πρώτη κάλπη θα στηθεί με την απλή αναλογική και η δεύτερη με τον «διορθωμένο» νόμο.
Αλλά «κι αυτό ακόμη το βήμα μοιάζει μετέωρο και δεν θα ολοκληρωθεί, εάν στο Μαξίμου δεν πειστούν ότι η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα έστω και με μία ψήφο διαφορά», λένε. Διαφορετικά, «κινδυνεύουν να ψηφίσουν έναν νέο εκλογικό νόμο που θα ωφελήσει… τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν συνεχιστεί η άνοδός του, πόσο μάλλον αν φανούν τάσεις ανατροπής».
Ακρίβεια, επιστρεπτέες, συντάξεις, πανδημία
Στο εύλογο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση, μέσα σ' αυτή την οικονομική συγκυρία, προχωρά στην απόδοση των επιστρεπτέων προκαταβολών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και εξαγριώνει τους συνταξιούχους με τα μη αναδρομικά και την «αύξηση των δύο ευρώ μηνιαίως» από το 2023, η απάντηση θυμίζει φθινόπωρο 2014: «Το Μαξίμου ήθελε να μην επιστραφούν οι επιστρεπτέες και να δώσει, τουλάχιστον, αναδρομικά σε συντάξεις ή πιο γενναία αύξηση, αφού ποντάρουν εκλογικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους συνταξιούχους. Αλλά δεν πήραν έγκριση από τους θεσμούς», λένε. Παραπέμποντας στη περίφημη «εξέλιξη του Παρισιού», τον Σεπτέμβριο του '14, όπου η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε κανένα «αίτημα σωτηρίας της» από την τρόικα.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να επικεντρώνει σε όλες τις πτυχές του κεντρικού προβλήματος που λέγεται ακρίβεια -άλλωστε αυτό βασανίζει τη μεγάλη πλειοψηφία (70%+) των πολιτών, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις.
Θα σηκώσει βεβαίως κι άλλα θέματα, όπως το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ («μέχρι και η μισή ΔΑΠ αντέδρασε στην κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων»), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα επιχειρήσει νέα, δυναμική παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Τσίπρας.
Η πορεία της πανδημίας συνιστά παράμετρο με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς «η διαλυτική κατάσταση στο ΕΣΥ» σε συνδυασμό με την πρόσληψη 2.300 ιερέων «αντί γιατρών» και τις προειδοποιήσεις για έλευση νέας μετάλλαξης αποτελεί ισχυρό όπλο στην αντιπολιτευτική φαρέτρα.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προβληματισμός από την ΜRB
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, καθώς όλες οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις αφορούν την ακρίβεια, ενώ το πρόγραμμα των πολιτικών εκδηλώσεων ανά τη χώρα τηρείται κανονικά.
Παρά τις περίφημες ίσες αποστάσεις που τηρεί το στελεχικό δυναμικό του κόμματος και, κυρίως, ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη Χ. Τρικούπη είδαν με προβληματισμό ένα ακόμα εύρημα στις Τάσεις της MRB: οι ψηφοφόροι του κόμματος που θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (25,2%) υπερέχουν πλέον εκείνων που προτιμούν συνεργασία με τη ΝΔ (23,1%).
Σε πρώτη ανάγνωση, εμφανίζεται να πλειοψηφεί το τμήμα των ψηφοφόρων που προκρίνει «να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Σε δεύτερη, «αρχίζει να υποχωρεί και στον δικό μας κόσμο το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και αυτό το στοιχείο θέλει προσοχή», όπως λέει παλιά και έμπειρη καραβάνα του κόμματος.