Την πρώτη γυναίκα Γραμματέα αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη “διάδοχο” του Δημήτρη Τζανακόπουλου είναι η Ράνια Σβίγκου, η μέχρι προ ολίγων ετών εκπρόσωπος του κόμματος και επικεφαλής του τομέα Διεθνών Σχέσεων. Πρότεινε δε, ως αναπληρωτή Γραμματέα τον Γιώργο Βασιλειάδη (πρώην υφυπουργό Αθλητισμού), εφαρμόζοντας μία από τις καταστατικές αλλαγές να υπάρχει αφενός αναπλήρωση και, αφετέρου, ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων - εάν, δηλαδή, ο προτεινόμενος Γραμματέας ήταν άνδρας, τότε για την αναπλήρωση θα επιλεγόταν γυναίκα.
Και οι δύο εκπληρώνουν τις άλλες καταστατικές αλλαγές: να μην θέσουν βουλευτική υποψηφιότητα και να μην διεκδικήσουν κυβερνητικό αξίωμα. Η κίνηση εκτιμάται ότι αποτελεί άνοιγμα στην «Ομπρέλα», καθώς τα δυο στελέχη είναι μετριοπαθή μέλη της.
Με μία πρόταση που κινήθηκε “υπεράνω τάσεων” αλλά προκάλεσε… ταραχή και στις δύο πλευρές, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τους Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη για Γραμματέα και αναπληρωτή Γραμματέα, αντίστοιχα.
Στο πρόσωπο της Γραμματέως συμβόλισε την “κίνηση ενότητας”, καθώς η κ. Σβίγκου πρόσκειται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, “Ομπρέλα”, αν και είναι ήπιων τόνων.
Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε στελέχη ούτε της “Ομπρέλας” ούτε …των προεδρικών να εκφράσουν διαφωνίες ή επιφυλάξεις: οι πρώτοι επειδή (όπως έλεγαν στελέχη) “δεν ρωτήθηκαν από τον κ.Τσίπρα” για την υποψηφιότητα και οι δεύτεροι επειδή η κ. Σβίγκου δεν είχε υποστηρίξει τη διεύρυνση του κόμματος - αυτό το τελευταίο το έθεσαν ο Παύλος Πολάκης και ο Στέλιος Παππάς.
Ο Νίκος Βούτσης (“Ομπρέλα”) πρότεινε, εν τέλει, να ψηφίσουν κατά συνείδηση για Γραμματέα και αναπληρωτή Γραμματέα. Πρόταση που ερμηνεύθηκε ως προτροπή σε “λευκό”.
Ο Αλεξης Τσίπρας, πάντως, απαντώντας και στις δύο πλευρές εμφανίστηκε να μην υιοθετεί τις επιφυλάξεις και επέμεινε στις προτάσεις του.
Στην αρχική ομιλία του, μάλιστα, είχε βάλει εναντίον των “ομάδων” που, όπως τόνισε, “κάποιοι μιλούν και εκ μέρους του προέδρου”, εννοώντας στελέχη που ανήκουν στην λεγόμενη “προεδρική” ομάδα.
Πρόβλημα ανέκυψε και για τα πρόσωπα που πρότεινε ο κ. Τσίπρας για την Πολιτική Γραμματεία, καθώς δεν συμπεριέλαβε σε αυτά τον Νίκο Φίλη.
Ο Θοδωρής Δρίτσας πρότεινε να προστεθούν ο κ. Φίλης και άλλα τρία στελέχη της “Ομπρέλας, η Αννέτα Καββαδία, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης και ο Πέτρος Λάμπρου.
Νωρίτερα, είχαν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι “στο όνομα της ανανέωσης” οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Δραγασάκης.
Κατόπιν όλων αυτών άρχισε η ψηφοφορία για Γραμματέα, αναπληρωτή Γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία, η οποία διεξάγεται με κάλπη.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του στη σημερινή “πρεμιέρα” της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής και και εξήρε το ρόλο και την προσφορά του απερχόμενου Γραμματέα, αποκαλύπτοντας ότι αρκετό διάστημα πριν ο κ. Τζανακόπουλος του είχε ζητήσει να ολοκληρώσει τη θητεία του μετά την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
“Χωρίς τη δική του συνεισφορά δεν θα είχαμε πετύχει αυτά τα βήματα, το μεγάλο οργανωτικό άλμα. Επί των ημερών του, το κόμμα πενταπλασσίασε τα μέλη του”, είπε ο κ. Τσίπρας, αποδίδοντας στον Δημήτρη Τζανακόπουλο “κομματική αφοσίωση, ανιδιοτέλεια, και ιώβειο υπομονή”.
Τον ευχαρίστησε δημοσίως δε, επειδή “τήρησε την υπόσχεση του να μη δημοσιοποιήσει την απόφαση του προκειμένου να μου δώσει χωροχρόνο να ανακοινώσω εδώ και όχι στα μέσα ενημέρωσης αποφάσεις μου για το νέο γραμματέα”.
Στόχος η "καθαρή νίκη" στις εθνικές εκλογές
Η ομιλία του προέδρου, όπως αναμενόταν, ήταν πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως οργανωτική, καθώς ενέταξε τη νέα λειτουργία του κόμματος στον μεγάλο στόχο για εκλογική νίκη. Όπως είπε:
- Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε. Δίνουμε το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής ενωμένοι και αποφασισμένοι, αφήνοντας πίσω μας τους εύλογους ανταγωνισμούς της εκλογικής διαδικασίας (σ.σ. των εσωκομματικών εκλογών της 15ης Μαΐου όπου εξελέγη ο πρόεδρος και η νέα Κεντρική Επιτροπή απευθείας από τα μέλη). Αποκλείουμε κάθε έξωθεν προσπάθεια να διαρραγεί το τοίχος της συντροφικότητας και της συλλογικότητας.
- Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα για τη συναρπαστική διαδρομή προς τη νίκη. Για την καθαρή νίκη που να μην αφήνει κανένα περιθώριο υπονόμευσης της προοδευτικής κυβέρνησης που θα βάλει τέλος στην ολιγαρχική ασυδοσία. Για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών χωρίς αποκλεισμούς και αποκλεισμένους.
- Δεν πάει άλλο με αυτή την κυβέρνηση που συρρικνώνει τις δυνατότητες της χώρας και της κοινωνίας.
- Κάθε ημέρα η καταστροφή γίνεται μεγαλύτερη. Το καθεστώς Μητσοτάκη - και ξέρω ποια λέξη χρησιμοποιώ - διαλύει την οικονομία, τη κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη. Επαναλαμβάνει με αναισθησία και κυνισμό όλες τις πρακτικές που οδήγησαν χώρα στην επιτροπεία και στα μνημόνια. Είναι τέτοιες οι πρακτικές ληστείας που αναρωτιέται κανείς: μήπως έχουν προεξοφλήσει ήττα και αρπάζουν ότι προλάβουν;
- Τους προειδοποιώ: Μην επιχειρήσουν να στήσουν εστίες τεχνητής έντασης για να αποσπάσουν την προσοχή από τα μεγάλα προβλήματα. Μην επιχειρήσουν, την ώρα που καταρρέουν, να παίξουν παιχνίδια με τη φωτιά. Μη συνεχίσουν τον αυταρχισμό στον οποίον καταφεύγουν όλα τα καθεστώτα όταν πέφτουν.
Έχουμε εμπειρία διακυβέρνησης
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ιδιαίτερα την εμπειρία που έχει πλέον το κόμμα του από τη διακυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Χρησιμοποίησε μάλιστα τον όρο “ρεαλιστικό ριζοσπαστισμό” για το πώς θα κινηθεί όταν αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας, τονίζοντας ιδιαίτερα πως οι 5+1 δεσμεύσεις που παρουσίασε στο συνέδριο του κόμματος “θα γίνουν πράξη από τις πρώτες ημέρες”. Προανήγγειλε δε, ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα εκπροσωπείται ο κόσμος της οικονομίας, της επιστήμης και της τέχνης, ενώ θα έχουν σημαντικές θέσεις ευθύνης οι γυναίκες και οι νέοι.
Το μήνυμα… στην Κουμουνδούρου
Αναφορικά με τα 110.000 νέα μέλη που γράφτηκαν στο κόμμα (και προστέθηκαν στα υπάρχοντα 62.000), ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα μέλη και τα στελέχη “να τα αγκαλιάσουν χωρίς προαπαιτούμενα και κομματική προέλευση”
Κηρύσσοντας την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κόμματος, ανέδειξε εκ νέου τις ψηφιακές δυνατότητες, τονίζοντας με νόημα: “Οι δεκάδες χιλιάδες δεν γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για το κέφι τους. Το μήνυμα της 15ης Μαΐου εστάλη και στο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου. Σε ό,τι μας αφορά, είναι εντολή αλλαγής για τον τρόποι που λειτουργούμε. Όχι κλεισμένοι στον εαυτό μας, στην ασφάλεια των κομματικών γραφείων, αλλά να γίνουμε ένα με τις αγωνίες του κόσμου”.
Η πρόταση για τη νέα Πολιτική Γραμματεία
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πρότασή του για τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα εκλεγεί επίσης σήμερα στην “πρεμιέρα” της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής.
Η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα στελέχη που εξελέγησαν στην πρώτη δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής στις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου.
Δηλαδή:
- Έφη Αχτσιόγλου
- Ρένα Δούρου
- Διονύση Τεμπονέρα
- Νίκο Παππά
- Χρήστο Σπίρτζη
- Γιάννη Ραγκούση
- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
- Νάσο Ηλιόπουλο
- Κώστα Ζαχαριάδη
- Δημήτρη Τζανακόπουλο
Επίσης, η πρόταση περιλαμβάνει τους: Θεοδώρα Τζάκρη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Όλγα Γεροβασίλη, Παύλο Πολάκη, Ανδρέα Ξανθό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Νίκο Μπίστη, Πάνο Σκουρλέτη, Πάνο Ρήγα, Νίκο Σκορίνη, Στέφανο Τζουμάκα, Αλέκο Φλαμπουράρη, Σία Αναγνωστοπούλου, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Κνήτου, Παναγιώτα Μπελώνη, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Έφη Καλαμαρά, Ελένη Συμεωνίδου, Χάρις Ματσούκα, Δανάη Κολτσίδα, Πέτρο Καλκαδή, Μάγκη Δούση, Θεανώ Φωτίου, Παναγιώτα Πανδή, Ζωή Καρκούλια.
Κατά τις πληροφορίες, οι Νίκος Βούτσης , Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Δραγασάκης, είπαν ότι στα πλαίσια της ανανέωσης του οργάνου από νέα στελέχη δεν θέλουν να είναι υποψήφιοι.
Γιάννης Οικονόμου: Κανείς δεν ξεχνά τις αυταπάτες
«Αφού οι πολιτικές περιορισμού των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και η τεράστια επιτυχία των διεθνών επαφών του Πρωθυπουργού τον απογύμνωσαν από πολιτικά επιχειρήματα και θέσεις, ο κ. Τσίπρας επέστρεψε σήμερα στα επικολυρικά και στα οράματα», σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Κανείς, όμως, δεν ξεχνά ότι τα οράματα και οι αυταπάτες του κ. Τσίπρα κατέληξαν σε εφιάλτη για την κοινωνία και την πατρίδα στο διάστημα 2015-2019. Ο κόσμος άλλαξε άρδην τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα αλλάζει και αναβαθμίζεται διεθνώς. Ο κ. Τσίπρας, όμως, ζει στο παρελθόν: ίδιος, απαράλλαχτος, αμετανόητος. Δεν μπορεί πια να προσφέρει τίποτα χρήσιμο στον τόπο.
ΥΓ: ο μόνος στη μεταπολιτευτική ιστορία που προσπάθησε να εδραιώσει καθεστώς ήταν ο κ. Τσίπρας, με όχημα τα όσα προκάλεσε το 2015 και τις σκευωρίες που οργάνωσε αργότερα».