Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρατάθηκε κατά μία ώρα λόγω της μεγάλης προσέλευσης.
Ειδικότερα, στις 7 το απόγευμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε την παράταση των εκλογών μέχρι τις 9 μμ, καθώς υπάρχει μεγάλη προσέλευση και ουρές στα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 8 το βράδυ.
Μέχρι στιγμής 140.000 έχουν ψηφίσει, η ψηφοφορία συνεχίζεται όπου υπάρχουν ουρές και κόσμος που περιμένει για να ψηφίσει.
Λίγο μετά τις 7 μμ το ηλεκτρονικό σύστημα έδειχνε 200 προσελεύσεις ανά λεπτό, αυξημένες κατά 100, περίπου, σε σχέση με τις μεσημεριανές ώρες.Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία έρχονται μόνο από τα εκλογικά τμήματα που είναι εφοδιασμένα με tablets, καθώς από τα μικρότερα τμήματα (σε απομακρυσμένα νησιά) η ενημέρωση γίνεται τηλεφωνικά.
Οι εκλογές αυτές είναι πρωτόγνωρες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι η πρώτη φορά που για τον πρόεδρό του θα ψηφίσουν απευθείας τα μέλη, όσο και για όλα τα κόμματα σε επίπεδο ηγετικού οργάνου, καθώς ακόμα και η νέα Κεντρική Επιτροπή θα “βγει” από τις κάλπες. Μέχρι τώρα, πρόεδρος και ηγετικό όργανο εκλέγονταν από το συνέδριο, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την απευθείας εκλογή “για να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους τα μέλη και όχι οι κομματικοί μηχανισμοί”.
Όπως είναι γνωστό, η πρόταση Τσίπρα εγκρίθηκε από το πρόσφατο συνέδριο με ποσοστό 74%, ενώ η αντιπρόταση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης (της “Ομπρέλας”) να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, συγκέντρωσε το 26%.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, www.syriza.gr υπάρχουν οι κατάλογοι με τις διευθύνσεις και τον αριθμό των εκλογικών κέντρων, υπό τον τίτλο “Μάθε πού και πώς ψηφίζεις”. Τα εκλογικά τμήματα για την εκλογή προέδρου θα είναι 1.000 σε ολόκληρη τη χώρα και για την Κεντρική Επιτροπή 500.
Επί τόπου εγγραφή για την εκλογή Τσίπρα
Όπως έχουμε σημειώσει, δικαίωμα ψήφου θα έχουν:
Στην πρώτη κάλπη, για την εκλογή προέδρου, όλοι όσοι προσέλθουν και εγγραφούν μέλη επί τόπου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέκρινε το μοντέλο των “φίλων” (ή… “περαστικών”) που συμμετείχαν σε εκλογές άλλων κομμάτων, πχ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντίπαλο για την προεδρία, καθώς κανένα άλλο στέλεχος δεν κατέθεσε υποψηφιότητα, αντιμετωπίζεται με ειρωνεία από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Συνεργάτες του προέδρου υπενθυμίζουν ωστόσο πως ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2004, αφού πήρε το “δακτυλίδι της διαδοχής” από τον κ. Σημίτη, ζήτησε να εκλεγεί με κάλπες (λανσάροντας την απευθείας εκλογή) χωρίς, επίσης, να έχει αντίπαλο. “Αλλά τότε ουδείς ειρωνεύθηκε”, παρατηρούν.
Το πραγματικό στοίχημα άλλωστε για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εάν… θα επανεκλεγεί ο κ. Τσίπρας, αλλά πόσα νέα μέλη θα συστρατευτούν και πόσο ηχηρό θα είναι “το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής” που θα σταλεί στο Μαξίμου. Ειδικά για την ιδιότητα του “μέλους”, επισημαίνεται ότι το νέο καταστατικό προβλέπει εσωκομματικά δημοψηφίσματα, με ηλεκτρονική ψηφοφορία, για όλες τις σημαντικές αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στο εξής. “Στη σημερινή εποχή τα μέλη δεν πρέπει να είναι …αφισοκολλητές ούτε να περνούν ατελείωτες ώρες στα γραφεία για αναλύσεις, αλλά να ενημερώνονται για τα πάντα, να συζητούν και να συναποφασίζουν”, σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου. “Ακόμα και για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας”, είπε ο ίδιος χθες.
Για τον λόγο αυτό δεν βάζουν “πήχη” στη σημερινή προσέλευση, καθώς διαφέρει “και ποσοτικά και ποιοτικά” από τις ψηφοφορίες άλλων κομμάτων. “Για μας ο πήχης είναι τα δύο εκατομμύρια πολιτών που απαιτούνται για να κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές και να δρομολογήσουμε προοδευτική κυβέρνηση”, εξηγούν. Ως “πήχης” πάντως υπολογίζονται τα 61.700 μέλη που αριθμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Οι κομματικοί αντίπαλοι αντιμετώπισαν, επίσης, με πικρόχολα σχόλια το γεγονός ότι δικαίωμα ψήφου σήμερα θα έχουν οι άνω των 15 ετών, σχολιάζοντας αρνητικά το νεαρό της ηλικίας. “Δηλαδή η ΟΝΝΕΔ έχει κατώφλι το 13ο έτος για την εγγραφή μελών της αλλά τους πειράζει που θα ψηφίζουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οι 15ρηδες, όταν οι 17ρηδες εκλέγουν πρωθυπουργό;”, η απάντηση.
Οι “κόφτες” για τη νέα Κεντρική Επιτροπή
Στη δεύτερη κάλπη, για την 300μελή Κεντρική Επιτροπή, δικαίωμα ψήφου έχουν τα 61.700 μέλη που είχαν εγγραφεί στο κόμμα μέχρι τις 21 Μαρτίου (σ.σ. όταν ολοκληρώθηκαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες). Το ψηφοδέλτιο δεν θα είναι ενιαίο αλλά η κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της, έτσι ώστε τα μέλη να γνωρίζουν ποιους και γιατί ψηφίζουν να είναι μέλη του οργάνου. Σύμφωνα με την (επίσης πρωτοποριακή) απόφαση του συνεδρίου, η 50-50 συμμετοχή ανδρών-γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή, ενώ από όσους εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια μόνο το 20% θα πρέπει να είναι βουλευτές και το 20% να προέρχεται από τους “συμμάχους” που συγκροτούν την Προοδευτική Συμμαχία. Εξ αιτίας αυτών των ποσοστώσεων γίνεται αγώνας δρόμου ανάμεσα στους υποψηφίους να συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό “σταυρών” ώστε να μην μείνουν …εκτός νυμφώνος.
Κατά τις πληροφορίες δε, η “Ομπρέλα” επεξεργάσθηκε σφικτό σύστημα σταυροδοσίας, με στόχο να εκλέξει το 30-35% των μελών του οργάνου, τουλάχιστον. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι ο γνωστός εκλογικός αναλυτής, Ηλίας Νικολακόπουλος. Τα αποτελέσματα της προεδρικής κάλπης αναμένονται να γίνουν γνωστά κατά τις 10 μμ, ενώ για την Κεντρική Επιτροπή η καταμέτρηση θα καθυστερήσει λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων (πάνω από 700).