Εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα τελεί (και) η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το ερώτημα είναι εάν τα μέτρα θα τα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι ή εάν θα κοπούν τα “λεφτόδεντρα”.
Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Alpha”, εστιάζοντας στη λογική και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων.
“Θα βάλει κόφτη στα κέρδη των παραγωγών; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, πάνω από 1,5 δισ. εκτιμώνται τα υπερβολικά κέρδη, αυτά που η Κομισιόν χαρακτήρισε ουρανοκατέβατα’”, είπε.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με στελέχη της ΡΑΕ, είπε ότι απέφυγαν να μιλήσουν με αριθμούς, ενώ παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν τα περίφημα υπερκέρδη τα οποία, ακόμα, δεν έχουν προσδιορίσει.
Ο κ.Τσίπρας επικέντρωσε στον χαρακτήρα της ΔΕΗ, καθώς από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση με προκλητικούς μισθούς στελεχών της, σημειώνοντας ότι ο διοικητής σήμερα αμοίβεται έξι φορές περισσότερο από όσο ο προκάτοχος του επί ΣΥΡΙΖΑ.
Στο σημείο αυτό, απάντησε ότι μία δική του κυβέρνηση θα επαναφέρει το “Δ” στον τίτλο της ΔΕΗ, ώστε να ξαναλειτουργήσει με γνώμονα το κοινωνικό όφελος.
Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν είναι αναγκαία η κρατικοποίησή της καθώς “μπορούμε με το 34% να ανακτήσουμε την ηγεμονία των κινήσεων υπό νέα διοίκηση”. Αλλά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μεγαλύτερου ποσοστού μέσα από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεν το αποκλείουμε.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι θα μπει “κόφτης” στα κέρδη ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών.
Αντιδρώντας στον όρο “τζαμπατζήδες” που χρησιμοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις θηριώδεις ρήτρες αναπροσαρμογής (“το είπε αυτό βουλευτής κόμματος που χρωστάει 350 εκατομμύρια ευρώ”), έθεσε το δίλημμα: ή θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση ή θα νομοθετήσουμε να μην πληρωθεί η ρήτρα μέχρι η Δικαιοσύνη να κρίνει τη νομιμότητά της.
“Η μετακύλιση του κόστους χονδρικής κατά 99% στον καταναλωτή μέσω της ρήτρας γίνεται μόνο στην Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά.
Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε την τροπολογία κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, ώστε οι καταναλωτές να μην βρίσκονται σε νομική-θεσμική αβεβαιότητα.
“Η λογική της τροπολογίας δεν είναι ‘δεν πληρώνω” αλλά η πίεση στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Αν δεν θέλει αυτό, ας φέρει κάτι άλλο, εμείς θα το ψηφίσουμε”, τόνισε.
Το ελληνικό αίτημα προς τον Τ.Μπάιντεν
Εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τζό Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, ο κ.Τσίπρας ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει ελληνικό αίτημα ώστε να μην προμηθευτεί η Τουρκία με F-16.
“H Eλλάδα φέρεται βασιλικότερη του βασιλέως αποδεχόμενη επ΄αόριστον παραμονη των βάσεων και αποστολή όπών στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία θα πάρει αντιαεροπορικά συστήματα και F-16 να πετάει πάνω από τα νησιά μας;”, ρώτησε.
Τάχθηκε τέλος υπέρ της επαναξιολόγησης των κυρώσεων στην Μόσχα, καθώς οι υπάρχουσες “πλήττουν αυτόν που τις επιβάλλει, δηλαδή την ΕΕ, και όχι αυτόν που τις υφίσταται”.
Όσο για το εκλογικό αίτημα, απάντησε ότι επιμένει στις πρόωρες κάλπες διότι τον φοβίζει η επόμενη ημέρα. “Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς λογισμό αφήνοντας πίσω της συντρίμμια. Μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να έχει πρόγραμμα ανάκαμψης κοινωνίας”, είπε.