Με προσοχή μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και προσαρμόζουν αναλόγως την επικοινωνιακή στρατηγική τους. Με φόντο τις πρωτόγνωρες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και το χρόνο για τις εθνικές εκλογές να μετρά πλέον αντίστροφα (ακόμα και αν αυτές γίνουν το 2023), ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του ανοίγουν σταδιακά τα χαρτιά τους όσον αφορά τα εκλογικά διλήμματα προς τους πολίτες και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιπαρατεθούν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η αναμορφωμένη κυβερνητική τακτική είναι επικεντρωμένη σε τέσσερα σημεία, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ευρήματα των φανερών και κρυφών ερευνών: Στη δυσφορία των πολιτών για την ακρίβεια και ειδικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στην καταλληλότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία (παρόλο που η διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα έχει μειωθεί), στην αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και στις διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων της προς το ΚΙΝΑΛ, οι οποίες πάντως τελευταία έχουν περιοριστεί σε σχέση με το αρχικό διάστημα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα, εντός Μαΐου, σε ανακοινώσεις για την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα, να γνωρίζουν οι Έλληνες ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια», δήλωσε ξανά χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαπιστώνει ότι τα έως τώρα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν επαρκούν για να κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Την ίδια ώρα, έχει αποφασίσει να πληθύνει τις στοχευμένες επισκέψεις του σε «δύσκολες», λαϊκές περιοχές, όπως έκανε το τελευταίο διήμερο, στη Νίκαια και τη Σαλαμίνα. Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι η αποδοχή του κ. Μητσοτάκη στην κοινωνία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον κ. Τσίπρα και θέλουν να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο «χαρτί» σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις τακτικές εξόδους από το πρωθυπουργικό γραφείο, με προορισμούς τόσο περιοχές της Αττικής όσο και στην υπόλοιπη χώρα, θέλοντας να δείξει ότι βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και στα προβλήματα του κόσμου.
Τα διλήμματα
Ήδη μάλιστα έχει διαμηνύσει ότι θα πορευτεί προς τις κάλπες όχι με το δίλημμα «δεξιά ή αριστερά», αλλά με το «πρόοδος ή συντήρηση», το «σταθερότητα ή περιπέτειες» και την «πορεία προς τα μπροστά ή την οπισθοχώρηση στο παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε». Έχει ξεκινήσει δε να μιλά για την επιπλέον τετραετία στην οποία χρειάζεται, προκειμένου να φανεί η αποτελεσματικότητα του έργου της κυβέρνησής του. «Αν πετύχαμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει και για τα οποία σας μιλήσαμε σήμερα μέσα σε 33 μήνες, αναλογιστείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε σε 8 χρόνια. Και αυτό θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών», ανέφερε.
Στην προσπάθεια, εξάλλου, για την επανασυσπείρωση των νεοδημοκρατών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να δίνει το παρόν σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις, λίγες μέρες πριν από το 14ο συνέδριο του κόμματος στις αρχές Μαΐου. Σε κάθε ευκαιρία, επιχειρεί τη σύγκριση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλείται την επιτυχημένη διαχείριση από την Κυβέρνησή του των πολλαπλών κρίσεων και επιτίθεται με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το ίδιο μοτίβο εκτιμάται πως θα συνεχιστεί σε όλη την προεκλογική περίοδο, με την πόλωση να κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας.
Σε κομβικό παράγοντα, όχι μόνο πριν τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, εξελίσσεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως όλα δείχνουν, το ΚΙΝΑΛ θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης είτε στις πρώτες εκλογές, με την απλή αναλογική, είτε στις δεύτερες, με την ενισχυμένη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας του ζητούν να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, θέτοντας πάντως θέμα τρίτου προσώπου για πρωθυπουργό στην περίπτωση που το κόμμα του συμμετέχει σε συγκυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου προφανώς απορρίπτει κάτι τέτοιο, ενώ θα συνεχίσει την πίεση προς τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, καλώντας τον να ξεκαθαρίσει τη στάση του. «Ο κ. Ανδρουλάκης μας είπε τι δεν θέλει. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει αποσαφηνίσει και τι θέλει. Εμείς πιστεύουμε ότι βασικό ζητούμενο για κάθε χώρα είναι η σταθερότητα. Αυτό ισχύει πάντοτε και πολύ περισσότερο σ’ ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και πολλαπλών κρίσεων, όπως αυτό που βιώνουμε», λένε στη Νέα Δημοκρατία.
Και το σκληρό ροκ μόλις έχει αρχίσει…