Την αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που θα γίνει στις 14-17 Απριλίου, σηματοδοτεί η εκλογή των περίπου 5.000 συνέδρων.
Οι εσωκομματικές κάλπες άνοιξαν την Παρασκευή και κλείνουν απόψε, οπότε αύριο θα είναι γνωστή η σύνθεση του συνεδριακού σώματος. Ως εκ τούτου, οι… ενδιαφερόμενοι θα ξέρουν πόσοι σύνεδροι εκφράζονται από την πλειοψηφία των “προεδρικών” περί τον Αλέξη Τσίπρα και πόσοι από την εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή την ομάδα “Ομπρέλα” που έχει στον πυρήνα της τους περίφημους “53”.
Σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα συνέδρια, οι συσχετισμοί στο σώμα των συνέδρων θα δώσουν την πολιτική γεωγραφία αλλά δεν θα αποτυπωθούν στη νέα Κεντρική Επιτροπή, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Κι αυτό διότι, αν το συνέδριο εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές που πρότεινε ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγούν από τη “βάση” του κόμματος, περί τα μέσα Μαϊου. Δηλαδή από το σύνολο των περίπου 60.000 οργανωμένων μελών που αριθμεί αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Και όχι μόνο: σύμφωνα με την προεδρική πρόταση, τα μέλη θα καλούνται στο εξής να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν εισηγήσεις της Κεντρικής Επιτροπή για όλα τα σημαντικά θέματα, μέσα από εσωκομματικά δημοψηφίσματα. Για παράδειγμα, ακόμα και η απόφαση για κυβερνητική συνεργασία (εάν και όποτε προκύψει τέτοιο θέμα) θα τεθεί στα μέλη προς έγκριση, αφού προηγουμένως, βεβαίως, υπάρξει εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής.
“Τα μέλη παύουν να είναι χειροκροτητές ειλημμένων αποφάσεων και να λένε τη γνώμη τους μόνο όποτε συνέδριο”, τονίζει διαρκώς ο κ. Τσίπρας και η πλειοψηφία των στελεχών που υποστήριξαν στα όργανα την πρόταση του για αυτή τη σημαντική καταστατική αλλαγή. Ως εκ τούτου, μιλούν για “συνέδριο τομής που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα το καταστήσει σύγχρονο ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα”.
Ως “πρωτοπόρα” δε, χαρακτηρίζουν και άλλα σημεία της κεντρικής πρότασης Τσίπρα: όπως να υπάρχει ποσόστωση ανδρών-γυναικών 50-50 “σε όλα τα όργανα, στις επιτροπές και στα ψηφοδέλτια”.
Επίσης, να οργανωθεί έτσι η ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να υπάρχει αντιπροσώπευση των στελεχών της περιφέρειας και να μην δοθεί, πάλι, η μερίδα του λέοντος στα “κεντρικά” πρόσωπα της Αθήνας. Εν προκειμένω, η πρόταση κατατέθηκε από τις Νομαρχιακές οργανώσεις σε σύσκεψη που είχαν προ μηνός με τον κ. Τσίπρα και έγινε αποδεκτή ως “απολύτως δημοκρατική και αντιπροσωπευτική”.
Η επίμονη επισήμανση είναι ότι οι εσωκομματικές κάλπες θα στήνονται για τα μέλη του κόμματος και όχι για τους “φίλους” ή… τους “περαστικούς”, όπως συμβαίνει σε άλλα κόμματα.
Η σφοδρή αντίδραση της “Ομπρέλας” στις αλλαγές
Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η πρόταση Τσίπρα για τις εν λόγω καταστατικές αλλαγές θα εγκριθεί από το συνέδριο. Η “εσωκομματική αντιπολίτευση”, δηλαδή τα στελέχη που απαρτίζουν την “Ομπρέλα” (στην οποία ανήκουν οι “53”) διαφωνούν “καθέτως και οριζοντίως” με την πρόταση, ειδικά στο σκέλος που αφορά την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τα μέλη.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι με τον τρόπο αυτό χάνεται η αντιπροσωπευτικότητα και η συλλογική λειτουργία του κόμματος, ενώ ακυρώνονται, στην πράξη, τα συνέδρια. Τα οποία, όπως λένε, θα γίνουν “βήμα συζητήσεων και όχι αποφάσεων”, αφού για όλα θα αποφασίζουν τα μέλη, με την Κεντρική Επιτροπή σε ρόλο εισηγητή.
Η θέση τους δε, ότι τα μέλη θα ψηφίζουν για το ηγετικό όργανο “προβεβλημένα πρόσωπα” και θα ακολουθούν το εκάστοτε κομματικό “σταρ σύστεμ”, μένει να αποδειχθεί από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ανά τη χώρα. Διότι εάν ισχύουν τα περιφερειακά ψηφοδέλτια, τότε οι προβεβλημένοι θα είναι “διάσπαρτοι” και δεν θα υπάρχουν τα γνωστά… μονοκούκια, όπως συμβαίνει πάντα (σε όλα τα κόμματα) με το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο.
Στο στόχαστρο των πολέμιων των καταστατικών αλλαγών έχει μπει, μοιραία, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, παρά τα… στοιχήματα, δεν έκανε πίσω. Ούτε σε συμβιβαστικές προτάσεις, όπως “να δεχτούμε την εκλογή του προέδρου από τα μέλη, αλλά πάρε πίσω την απευθείας εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής”.
Δεδομένης της άρνησής του να υποχωρήσει, το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν κάποιες “σκληρές” σκέψεις, όπως να προσέλθουν μεν άπαντες στις εσωκομματικές κάλπες και να ψηφίσουν για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, αλλά να ρίξουν “λευκό” στην κάλπη για την εκλογή προέδρου. Έτσι ώστε ο κ. Τσίπρας (σ.σ. δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος για την προεδρία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής) να πάρει “ισχυρό μήνυμα” αμφισβήτησης και δυσαρέσκειας για τις καταστατικές αλλαγές που πρότεινε.
Θα είναι όμως “ισχυρό”; Το ερώτημα το θέτουν ψύχραιμα μέλη της “Ομπρέλας”, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από πολλές οργανώσεις είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει τη στήριξη της βάσης, οπότε θα είναι “δύσκολο έως αδύνατο” να εκφραστεί αμφισβήτηση στο πρόσωπό του δια της “λευκής” ψήφου.
Στο τραπέζι και τα υγειονομικά μέτρα
Το εγχείρημα της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα “άλλο κόμμα” δεν είναι εύκολο. Η σύνθεση των συνέδρων θα είναι γνωστή αύριο, οπότε θα δοθεί μία πρώτη γεύση για το τι θα γίνει στο συνέδριο σε δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι είναι συνέδριο… εκ διπλής αναβολής, αφού τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επέβαλε ο κορωνοϊός δεν επέτρεψε αυτά τα δύο χρόνια να συγκεντρωθούν 5.000 άνθρωποι στην αίθουσα του Τάε Κβον Ντο. Αλλά και τώρα, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν όλα αναγκαία μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κλπ), ενώ, αν κριθεί επιβεβλημένο, “θα δουλέψουν και οι οθόνες” ώστε να μην είναι αναγκαία η δια ζώσης παρακολούθηση των ομιλιών.