Στην αναζήτηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη προϊόντων στην αγορά και σε φυσιολογικές τιμές, βρίσκεται η κυβέρνηση. Για το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά.
«Θα είναι πραγματικά μια τραγωδία, αν μετά την Covid-19, μετά την ενεργειακή κρίση, ακολουθήσει σε ένα χρόνο από τώρα -γιατί τότε θα δούμε τα αποτελέσματα μιας σποράς η οποία ενδεχομένως δεν θα γίνει στην Ουκρανία ή στη Ρωσία-, αν ακολουθήσει και μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, μολονότι διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στη χώρα μας.
Τα προϊόντα που θεωρούνται… υποψήφια προς έλλειψη είναι το ηλιέλαιο κυρίως και τα άλευρα δευτερευόντως, που εισάγονται σε μεγάλη ποσότητα από την Ουκρανία κι τη Ρωσία και ήδη αναζητούνται και άλλες πηγές προέλευσης, ίσως από την Αργεντινή, την Ολλανδία, τη Μολδαβία ή τη Γαλλία.
Επίσης, υπό παρακολούθηση βρίσκονται οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων μάλιστα έχουν «εκτοξευθεί». Χαρακτηριστικό είναι ότι το καλαμπόκι εισάγεται στην Ελλάδα από τις εμπόλεμες χώρες, συνολικά περίπου 500.000 τόνοι ετησίως. Πλέον το βλέμμα είναι στραμμένο στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Νότια Αμερική.
Πάντως, όσον αφορά τις εισαγωγές από χώρες εκτός της Ε.Ε., υπάρχει η ανησυχία ότι η ποιότητα των προϊόντων ενδεχομένως να μην είναι η επιθυμητή, γεγονός που προβληματίζει τόσο την ελληνική πλευρά όσο και τις Βρυξέλλες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών και των κτηνοτρόφων. «Αν αυτοί συνεχίσουν να παράγουν, δεν θα αυξηθούν οι ανάγκες εισαγωγών και δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η διαδικασία καταβολής ποσού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.
Τυχόν αισχροκέρδεια
Για την παρακολούθηση των αποθεμάτων βασικών υλών και προϊόντων και με στόχο να μην υπάρξει καμία έλλειψη στην αγορά, αλλά και να αντιμετωπιστεί τυχόν αισχροκέρδεια, ψηφίστηκαν ήδη στη Βουλή ρυθμίσεις που επιβάλλουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. (μάλλον σήμερα) τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν την ποσότητα των αποθεμάτων, τη χώρα προέλευσης των προϊόντων, την τοποθεσία αποθήκευσης και τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.
Το συγκεκριμένο μέτρο, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας και χαρακτηρίζουν «μείζονος σημασίας» το γεγονός ότι το μέτρο πέραν της ενημέρωσης που παρέχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, αποτελεί και μία δικλίδα στο να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.
«Δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο κάποιος να προσπαθεί να κερδοσκοπήσει αυτή την περίοδο, δεν είναι απλά παράνομο, είναι ανήθικο. Και αυτή την ανηθικότητα δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε με κανένα τρόπο», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Γεωργαντάς, προσθέτοντας: «Υπάρχει η επάρκεια, να υπάρχει και η διαθεσιμότητα, ειδικά στις πρώτες ύλες, από όποιους οφείλουν να πράξουν συγκεκριμένες ενέργειες».