Η ενεργειακή κρίση φέρνει πιο κοντά -για μία ακόμη φορά- τις χώρες του μεσογειακού Νότου. Στόχος τους, να συντονιστούν και να πιέσουν τους… σκληρούς του ευρωπαϊκού Βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία) να συμφωνήσουν στις γενναίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το μεσημέρι στη Ρώμη θα πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω κορωνοϊού, να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στόχος των τεσσάρων είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, όπου θα αναζητηθούν άμεσες και δραστικές πρωτοβουλίες για την επούλωση των πληγών των κοινωνιών των 27 κρατών-μελών από το νέο ισχυρό πλήγμα, μετά την πανδημία.
«Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκές απαντήσεις», διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη έχει καταθέσει στους ομολόγους του και στις Βρυξέλλες συγκεκριμένο πλέγμα έξι σημείων και θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις όποιες κοινές αποφάσεις με τους άλλους τρεις πρωθυπουργούς.
Η σημερινή συνάντηση κλείστηκε στο περιθώριο της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες και, όπως είπε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, θα έχει δύο κύριους στόχους: τον καθορισμό ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου και την απεξάρτηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτήν του φυσικού αερίου. «Όλος ο Νότος θέλει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα. Όλοι είναι κοντά στις προτάσεις μας και προσδοκούμε να βρούμε ευήκοα ώτα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάντως, και μόνο η από κοινού κινητοποίηση, οι συνομιλίες και ο συντονισμός είναι σημαντικά και χρήσιμα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Πλαφόν στην τιμή
Οι χώρες του Νότου δείχνουν να συμφωνούν στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και στην κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είχε γίνει και με τα εμβόλια κατά την πανδημία.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην κινδυνεύσει η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο των μεσογειακών χωρών, λόγω των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης, ύστερα και από τη διετή υγειονομική κρίση. Ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να είναι η κοινή θέση όλων των χωρών, εξού και η αβέβαιη έκβαση του προβλήματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως γνωρίζουν καλά ότι από μόνα τους τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τη στήριξη των νοικοκυριών δεν είναι αρκετά. «Σίγουρα είναι βαθιές ανάσες, ωστόσο απαιτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική που θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος κα εκφράζει την πεποίθησή του ότι τελικά, όπως συνέβη και με το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία, έτσι και για την ενέργεια, η Ευρώπη «θα πράξει το αυτονόητο».
Έμφαση στην κυβέρνηση δίνουν και στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι η βούληση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες της Ρωσίας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Εκεί η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει και ως πύλη εισόδου για LNG, υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά και ως χώρα υποδοχής του φυσικού αερίου το οποίο έχει ανακαλυφθεί και ενδεχομένως να ανακαλυφθεί και άλλο στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τα χαρτιά του για τη συνέχεια.