«Εξαιρετικά πιθανές» θεωρεί πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση της πρόωρες εκλογές, ως «κίνηση δραπέτευσης» του κ. Μητσοτάκη από τη δεινή κατάσταση που έχει προκαλέσει στην κοινωνία η οικονομική και ενεργειακή πολιτική του.
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματός του, «η χώρα, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, έχει μείνει απολύτως ανοχύρωτη μπροστά στην επικείμενη κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης», γεγονός που θα επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή, με κίνδυνο επιστροφής σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
Όπως είναι λογικό, ο κ. Τσίπρας έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε εκλογική ετοιμότητα: «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για εκλογές πολύ σύντομα και ακόμη πιο έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε ξανά την κοινωνία και την οικονομία από την κρίση που η κυβέρνηση της Δεξιάς μάς κληρονομεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτική της ετοιμότητας είναι η απόφασή του να συνεχίσει τις περιοδείες του ανά τη χώρα. Παρά το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, θα βρεθεί σήμερα στη Μεσσηνία, όπου θα επισκεφτεί την αγορά της Καλαμάτας και θα έχει συνάντηση με αγρότες στη Μικρομάνη.
«Τον Νοέμβριο είχαμε πόλεμο;»
Τόσο κεντρικά όσο και σε επίπεδο τοπικών παρεμβάσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό την ακρίβεια και τα μέτρα που δεν λαμβάνει η κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στο στόχαστρο έχει βρεθεί η δικαιολογία του Μαξίμου ότι οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στα καύσιμα οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία: «Θίγουν τη νοημοσύνη των πολιτών με αυτά που λένε, θαρρείς και οι λογαριασμοί ρεύματος/θέρμανσης δεν έχουν πάρει την ανηφόρα από το φθινόπωρο προκαλώντας ‘εγκεφαλικά’ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», παρατηρούν αρμόδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο ακριβό ρεύμα από τον Νοέμβριο.
Δεδομένου ότι η Πορτογαλία προστέθηκε χθες στις 18 χώρες της ΕΕ που έχουν μειώσει ήδη τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, κατηγορούν την κυβέρνηση για την «πεισματική άρνησή της» να πράξει το ίδιο, καθώς και να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα.
«Τι στέλνει επιστολές στην Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης; Έχει το ευρωπαϊκό πράσινο φως από τον Σεπτέμβριο να πάρει μέτρα ώστε να μη φτάσει στους λογαριασμούς η αύξηση των ενεργειακών τιμών. Γιατί δεν το έκανε και -κυρίως- γιατί δεν το κάνει τώρα, εδώ που φτάσαμε λόγω και του πολέμου;» ρωτούν.
Επικαλούνται δε, το ευτράπελο, να αναγγέλλει την Τρίτη ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη, το Μαξίμου να ανακοινώνει «πρωτοβουλία Μητσοτάκη» για επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, πρόκειται για «εξόφθαλμη κοροϊδία», που αναδεικνύει όμως την αμηχανία και τον εγκλωβισμό του κυβερνητικού επιτελείου.
Μέτρα «χθες» για την ακρίβεια
Ο κ. Τσίπρας, κατά τη χθεσινή του παρέμβαση, πρότεινε δύο πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
- Τα άμεσα, «εδώ και τώρα», για να ανακόψουν την ακρίβεια:
Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.
Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ («τώρα, όχι τον Μάιο»).
- Τα «σχεδόν παράλληλα», για επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής:
Χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία.
Επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας.
Κατά την εξειδίκευση των μέτρων, από τον τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο, η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την τροφοδοσία από τα λιγνιτωρυχεία για τους επόμενους μήνες, καθώς και τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V.
«Θα πρέπει ακόμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη και την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας, όπως προτείνει και η Κομισιόν με το σχέδιο Repower EU» πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τη μεγάλη κερδοφορία στον χώρο, σε καιρούς τέτοιας κρίσης.