Σε μία άγνωστη -σε μεγάλο βαθμό- και «αναξιοποίητη» ήπειρο, την Αφρική, στρέφει το βλέμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αιχμή του δόρατος τη «διπλωματία» των εμβολίων (μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει δωρίσει 3 σχεδόν εκατομμύρια δόσεις σε χώρες της «μαύρης ηπείρου»), η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ενισχυθούν πολιτικά -και όχι μόνο- οι δεσμοί της Ελλάδας με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.
Μια καλή ευκαιρία γι’ αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί τη Σύνοδο Kορυφής Ε.Ε. - Αφρικανικής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, παρουσία του πρωθυπουργού.
Τη στιγμή που η Ελλάδα διεκδικεί μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να αξιοποιήσει και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας ως γέφυρα σύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, εκτιμώντας πως η ενίσχυση των σχέσεων της χώρας μας με αυτές της Αφρικής μόνο οφέλη μπορούν να μας προσφέρουν.
Έμφαση η ελληνική πλευρά δίνει στην ενέργεια και την πράσινη μετάβαση της αφρικανικής ηπείρου, δεδομένου του κομβικού ρόλου της χώρας μας μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ελληνοαιγυπτιακό εγχείρημα, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, έχει μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία, καθώς μέσω αυτού η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή και φθηνή «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και έχει αναγνωριστεί ήδη ως στρατηγικής σημασίας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.
Μέσω της διπλωματίας
Ο πρωθυπουργός σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουάντα Paul Kagame και με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Muhammadu Buhari, ενώ αργότερα θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις μεταφορές. Το πρωί της Παρασκευής θα συμπροεδρεύσει με τον Ιρλανδό ομόλογό του σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Σύνοδος της Ε.Ε. με τις αφρικανικές χώρες -της οποίας θα προηγηθεί η άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία- επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για μια φιλόδοξη εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αφρική, που αφορά όλο το φάσμα των προκλήσεων. Στο επίκεντρο της ατζέντας θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι συνέργειες των χωρών της Ευρώπης με αυτές της Αφρικής, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή μετάβαση και το Μεταναστευτικό.
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη λύση μέσω της διπλωματίας και όχι δια των όπλων. Η Ελλάδα, όπως διαμηνύεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι πάνω απ’ όλα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει προσηλωμένη στην αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Η Αθήνα, όπως διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχίσει να καλεί όλες τις πλευρές σε αποκλιμάκωση, ώστε να αποφευχθούν βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου.
Ο Νίκος Δένδιας, που ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Μόσχα αύριο, Παρασκευή, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι πάγια θέση της Ελλάδας παραμένει ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.