Να βάλει φρένο στην έντονη εκλογολογία του τελευταίου διαστήματος θέλει η κυβέρνηση. Το θέμα συντηρείται καθημερινά από τον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω μεγάλης πόλωσης, συζητείται κατ’ ιδίαν ακόμα και μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η όλη κουβέντα μόνο κακό προκαλεί. Και αυτό, διότι -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία- τα σενάρια για τις κάλπες αποπροσανατολίζουν από την ουσία, τις αναγκαίες πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.
Βούληση του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία του και αυτό το υπογραμμίζει εκτός από τις δημόσιες παρεμβάσεις του και στις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες. Η εξήγηση που προβάλλει, πέραν του θεσμικού του πράγματος, είναι ότι μετά τη διετή πανδημία, με τη σταδιακή αποκλιμάκωσή της -καλώς εχόντων των πραγμάτων-, θα μπορέσει να ξεδιπλώσει τη μεταρρυθμιστική του πολιτική και να παραγάγει ουσιώδες και απτό έργο, βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεών του και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
«Η κυβέρνηση αυτή εν μέσω πανδημίας ήταν απολύτως συνεπής στην υλοποίηση του εκλογικού της προγράμματος, κυρίως ως προς τη μείωση των φόρων και εργοδοτικών εισφορών, κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική όχι μόνο για τους επενδυτές αλλά και βελτιώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων», τόνισε χαρακτηριστικά χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Και με αυτή τη λογική θα συνεχίσουν να κινούνται τόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι κορυφαίοι υπουργοί, ξετυλίγοντας το θετικό αφήγημα της επόμενης μέρας με έμφαση στην οικονομία, ξορκίζοντας την εκλογολογία και στοχεύοντας παράλληλα να μην ακολουθήσουν (όσο αυτό είναι εφικτό) την αξιωματική αντιπολίτευση στην υψηλών τόνων ρητορική που χρησιμοποιεί επί παντός επιστητού.
Στα… κάτω της
Ακόμα πάντως και αν υπήρχε η σκέψη για πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με έμπειρο κοινοβουλευτικό, ειδικά αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση είναι στα… κάτω της, λόγω μιας σειράς αστοχιών, «θα ήταν μεγάλο λάθος τυχόν υλοποίησή τους». Κατά τον ίδιο, «την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις επίσης, ενώ νωπές είναι οι μνήμες της διαχείρισης του χιονιά, εκλογές δεν κάνεις». Για μετά το καλοκαίρι, πάντως, δεν το αποκλείει.
Όπως και να ’χει, δεδομένο είναι ότι ο ακριβής χρόνος της λαϊκής ετυμηγορίας θα αποφασιστεί ανάλογα και με τις τρέχουσες συγκυρίες και τα δεδομένα της στιγμής και γι’ αυτό, άλλωστε, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς όλα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα, πολλή συζήτηση γίνεται για το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αυτοδυναμίας με χαμηλότερο ποσοστό απ’ ό,τι σήμερα και με σκοπό στις δεύτερες εκλογές (αν θεωρηθεί πως στις πρώτες, με απλή αναλογική, δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση) να μπορέσει το πρώτο κόμμα να έχει την κοινοβουλευτική ευχέρεια για συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το θέμα φέρεται να έχει συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει, μολονότι κάποιοι ακόμα δεν το έχουν αποκλείσει οριστικά σε κάποια άλλη στιγμή στο προσεχές μέλλον.
«Οι εκλογές θα γίνουν το 2023», δήλωσε για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Η κυβέρνηση, σημείωσε, «προχωρά και με τις επιτυχίες της και με λιγότερο πετυχημένες ή άστοχες παρεμβάσεις. Έχει το θάρρος και το ειδικό πολιτικό και ηθικό βάρος να εντοπίζει και να αναγνωρίζει τις αδυναμίες, να διορθώνεται και να παράγει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές στον χρόνο τους και στην ώρα τους, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα κερδηθούν από τη Νέα Δημοκρατία».
Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι οι πρόωρες κάλπες (όπως και ο ανασχηματισμός) δεν προαναγγέλλονται ποτέ…