Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την επακόλουθη ονομαστική ψηφοφορία κορυφώνεται σήμερα η μετωπική σύγκρουση της κυβερνώσας παράταξης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, με αντίστροφη σειρά σε σχέση με την κοινοβουλευτική τους δύναμη, με μια πρώτη γεύση να έχουν ήδη δώσει από το απόγευμα του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Αφορμή, η προηγηθείσα ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστου Στυλιανίδη, με επίκεντρο τις συσκέψεις και τα πρακτικά με την παραχωρησιούχο εταιρεία της Αττικής Οδού, καθώς και τις ευθύνες για την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Κυβέρνηση, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων στο θέμα της Αττικής Οδού: «Ζητήσατε από την εταιρεία να διακόψει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων; Η εταιρεία λέει ότι σας το ζήτησε κι εσείς το αρνηθήκατε. Εσείς λέτε ότι δεν προβλέπονται πρακτικά. Αφού οι συσκέψεις έγιναν μέσω zoom γιατί δεν πατήσατε το κουμπί να τις καταγράψατε; Ποιος αποζημιώνει εγκλωβισμένους σε Μεσογείων, Μαραθώνος;», ρώτησε και υπογράμμισε: «ή είστε κατσαπλιάδες ή λέτε ψέματα».
Παίρνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός, υποστήριξε πως «με ευθύνη της εταιρείας δεν έκλεισε η Αττική Οδός, που προφανώς έπρεπε να κλείσει νωρίτερα» και μίλησε για «εντυπωσιακή αφωνία του κ. Τσίπρα για τις ευθύνες της εταιρείας». Ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, όπως είπε, συγκρούστηκε με την εταιρεία και εξασφάλισε την αποζημίωση των 2.000 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα, εγκαλώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη γι’ αυτές.
Η συζήτηση σήμερα, πέραν της διαχείρισης της κακοκαιρίας και του επιτελικού κράτους, θα επεκταθεί σε όλα τα μείζονα προβλήματα του τόπου, προεξαρχουσών της πανδημίας και της ακρίβειας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού έργου, να στηλιτεύσει την απουσία κυβερνητικής πρότασης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και να ζητήσει από τους πολίτες να συγκρίνουν «το ήθος και το ύφος της εξουσίας» της σημερινής και της προηγούμενης Κυβέρνησης, ενώ θα επαναλάβει πως οι κάλπες θα στηθούν το 2023. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, στο νέο αίτημα του Πάνου Σκουρλέτη για άμεση προκήρυξη εκλογών, απάντησε ότι «ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά», προκαλώντας συζητήσεις στα πηγαδάκια στη Βουλή.
Οι πρόωρες εκλογές, άλλωστε, και η «αποτυχία του επιτελικού κράτους» θα βρίσκονται στην κορυφή της ρητορικής των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ διακριτό ρόλο θα επιχειρήσουν να έχουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση, αλλά και αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπουργοί
Κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου, οι υπουργοί που μίλησαν, μεταξύ άλλων, καταλόγισαν στον ΣΥΡΙΖΑ πανικό εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και επανέλαβαν την αναγνώριση των λαθών στη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας.
Άκης Σκέρτσος: «Η συγνώμη είναι εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας. Και όταν είναι ειλικρινής είναι σημαντικότερη από την παραίτηση… Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια στιγμή αδυναμίας και εξωτερίκευσης μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται να απειλείται δημοσκοπικά από το ΚΙΝΑΛ»
Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε μια απεγνωσμένη κίνηση εντυπωσιασμού.... Ούτε οι αδυναμίες και τα προβλήματα μας λυγίζουν, ούτε κομπάζουμε για τις επιτυχίες μας, γιατί γνωρίζουμε ότι ο πήχης είναι ψηλά».
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Στην Ελλάδα το αίτημα των εκλογών του 2019 ήταν "φτιάξτε κράτος"… Ο άθλος είναι διπλός. Να ανταποκρινόμαστε στις πιο παραδοσιακές ανάγκες που έχει ένα κράτος και ταυτόχρονα σε έναν κόσμο που αλλάζει να έχουμε ένα κράτος που να μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις αλλαγές».
Βασίλης Κικίλιας: «Με ειλικρίνεια και γενναιότητα αναγνωρίσαμε τα όποια λάθη, δουλεύουμε να τα ξεπεράσουμε και να μην επαναληφθούν»..
Νίκη Κεραμέως: «Είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας, όχι γιατί έχει πρόβλημα με την κοινωνία και τους πολίτες η κυβέρνηση, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση».
Στέλιος Πέτσας: «Η χειρότερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης είναι η ”πρώτη φορά αριστερά” Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε άλλο μήκος κύματος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
Νίκος Παππάς: «Καλό το γαϊτανάκι και η υποκρισία, αλλά η ευθύνη για το επιτελικό μπάχαλο ανήκει στον κ. Μητσοτάκη... Η κοινωνία απαιτεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Και να φύγει με εκλογές».
Νίκος Βούτσης: «Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι».
Γιάννης Ραγκούσης: «Επιτελικό κράτος είναι οι χιλιάδες άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό»
Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Ο νεοφιλελευθερισμός δεν έχει καμία σχέση με μεγάλο η μικρό κράτος, και βεβαιως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ασφάλεια των πολιτών, στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, των μεσαίων στρωμάτων. Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης αποτύχατε παντού».
Όλγα Γεροβασίλη: «Πρόταση Μομφής: Πράξη Υπευθυνότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί το Ανεύθυνο»
Το ΚΙΝΑΛ
Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος: ‘’ Το ΚΙΝΑΛ δεν πάει με παλαιοκομματικούς όρους στην επόμενη μέρα… Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 έκανε ακριβώς το ίδιο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Οκτώ ώρες είχαν μείνει και τότε εγκλωβισμένοι πολίτες. Αναζητείτε ποιος είναι χειρότερος διαχειριστής απέναντι στις καταστροφές;’’
Ευαγγελία Λιακούλη: «Το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση μομφής, αλλά ‘’καταψηφίζει’’ τα πολιτικά παιχνίδια»
Νάντια Γιαννακοπούλου: «Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τον ρόλο του χορηγού της Κυβέρνησης με σκοπό και στόχο την απέλπιδα προσπάθεια του να παραμείνει ο σημερινός μικρός, βολικός για τους δύο πρωταγωνιστές του, δικομματισμός και ο κ. Τσίπρας αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».