Άρχισε το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τη νύχτα της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υπερψηφίζεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά, ενώ έχουν γραφτεί συνολικά για να παρέμβουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το ΚΙΝΑΛ, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜεΡΑ25 και τρεις ανεξάρτητοι.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας ενημέρωσε ότι στο κτήριο θα βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για rapid test και συνέστησε σε όλους να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα “αφού θα είμαστε εδώ τρεις ημέρες”.
Τη διαδικασία άνοιξε το κόμμα που υπογράφει την πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τους βουλευτές Δημήτρη Τζανακόπουλο και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η Δημοκρατία και οι …Λουδοβίκοι
Ο κ.Τζανακόπουλος άνοιξε την ομιλία του με “συγγνώμη” στον πρωθυπουργό επειδή με την πρόταση δυσπιστίας “του χαλάμε άλλο ένα τριήμερο”, αλλά, όπως πρόσθεσε, “αυτά έχει η Δημοκρατία ακόμα και για τους Λουδοβίκους”.
“Είναι επιτακτική ανάγκη να φύγετε τώρα”, συνέχισε, αναφερόμενος σε όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την συνεχιζόμενη αποτυχία στην αντιμετώπιση “μίας κακοκαιρίας που είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους μία εβδομάδα πριν”, ενώ ήδη έχουν περάσει πέντε ημέρες από την έλευση της.
“Θα ανέμενε κάποιος ανάληψη ευθυνών και πολιτικής ευθύνης, αλλά δεν λογοδότησε ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι υπουργοί του”, πρόσθεσε, κατονομάζοντας τους κυρίους Στυλιανίδη, Σκέρτσο, Σκρέκα, Θεοδωρικάκο και Καραμανλή.
Πέραν της κακοκαιρίας, ο κ.Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην “υπόθεση σήψης και διαφθοράς” με τις αποκαλύψεις περί τηλεφωνικών συνομιλιών και συναλλαγών ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και στον “υπόδικο δήθεν δημοσιογράφο”, Μένιο Φουρθιώτη.
Το βάρος το έριξε στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με την κατάρρευση πλέον του ΕΣΥ (“το υγειονομικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης) και τα απαράδεκτα πρωτόκολλα, όπως στα σχολεία.
“‘Εχουμε διπλάσσιο αριθμό θανάτων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ποιος θα λογοδοτήσει γι΄αυτό;”, ρώτησε.
Με την επισήμανση ότι εάν η κυβέρνηση είχε λάβει υπόψη την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, πολλά θα ήταν διαφορετικά “και πολλοί θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί”.
“Δεν πιστεύετε στα δημόσια αγαθά, ούτε στην υγεία, ούτε στην παιδεία, ούτε στις μεταφορές και γι΄αυτό δεν τα υποστηρίζετε”, είπε.
Ως προς την ακρίβεια, τόνισε ο μέσος μισθός έχει χάσει το 13,7% της αγοραστικής του δύναμης το τελευταίο διάστημα, ειρωνευόμενος την κυβέρνηση για την αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό και ζητώντας “να ανέβει τώρα στα 800 ευρώ”, που ζητάει το κόμμα του.
“Εσείς αντί να παρέμβετε στη ΔΕΗ και να χαμηλώσετε τις τιμές ρεύματος προχωράτε στην ιδιωτικοποίησή της για να εξυπηρετήσετε τους φίλους σας”, πρόσθεσε, παραπέμποντας και στο αίτημα για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Ο κ.Τζανακόπουλος μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη “λίστα Πέτσα” και για τις εκδικητικές διώξεις σε τρεις δημοσιογράφους.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, τους ρώτησε αν αναγνωρίζουν αντίφαση ανάμεσα στο “ναι στην πρόταση δυσπιστίας” και στο “όχι εκλογές”, που αποτελεί την επίσημη θέση του κόμματος τους.
“Εκτός και αν κάποιοι έχουν άλλες λύσεις στο μυαλό τους, όπως αυτή του 2011 που οδήγησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου”, κατέληξε.
Μ.Ξενογιαννακοπούλου: Πράξη ευθύνης η πρόταση δυσπιστίας
“Η πρόταση δυσπιστίας είναι πράξη ευθύνης που δίνει δημοκρατική διέξοδο στην αγωνία του κόσμου”, τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ως τομεάρχης Εργασίας, έριξε το βάρος στην πολιτική του κ. Χατζηδάκη την οποία περιέγραψε με μελανά χρώματα: “μειώνετε τους μισθούς, καταλύσατε το 8ωρο, κάνατε ελεύθερες τις απολύσεις, καταργήσατε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις”.
Αναφερόμενη στην αγορά, είπε: “εγκαταλείψατε τους μικρομεσαίους επαγγελματίες στην τύχη τους, ενώ με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος εκτινάσσονται τα προβλήματα επιβίωσής τους”.
Για να επισημάνει: “Οι κυβερνήσεις κρίνονται από τις επιλογές τους, όχι από το να πετάνε τη μπάλα στα διεθνή φαινόμενα”.
Αναφέρθηκε, τέλος, στο εκτενές ρεπορτάζ της γαλλικής Monde για τις διάωξεις των τριών Ελλήνων δημοσιογράφων (σ.σ. Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννα Παπαδάκου, Κώστα Γιαννόπουλο).
//parltv.live.grnet.gr/webtv/#!light
Γιάννης Μπούγας: Κίνηση απελπισίας
«Η συζητούμενη πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά τους πολίτες» αλλά «είναι κίνηση απελπισίας και απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση στην Ολομέλεια.
Ο κ. Γ. Μπούγας, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ο κ. Τσίπρας οδηγήθηκε στην κατάθεση της πρότασης αυτής επειδή «τον αμφισβητούν τα ίδια τα στελέχη του για αντιδημοκρατικές και ιδιοτελείς συμπεριφορές» αλλά και γιατί «τον εγκαταλείπουν οι ψηφοφόροι του, όπως επιβεβαιώνεται από το σύνολο των δημοσκοπήσεων». Οι πολίτες είπε «βλέπουν καθημερινά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε απόγνωση. Καθώς ξεθωριάζουν τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας, για αυτό και καταφεύγει στην καταστροφολογία, την ψευδολογία και ολισθαίνει στο πολιτικό περιθώριο» για να «συσπειρώσει εναντίον της κυβέρνησης την αριστερή αντιπολίτευση και ιδίως το ΚΙΝΑΛ, που ο νέος αρχηγός του φαίνεται ν΄αμφισβητεί την ηγεμονία Τσίπρα στο χώρο της Αριστεράς».
Απευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μπούγας αναρωτήθηκε πως «εφόσον, όπως δηλώνετε, δεν είναι τώρα ώρα για εκλογές υπερψηφίζετε την πρόταση δυσπιστίας που αναπόφευκτα οδηγεί σε εκλογές; Πώς εξηγείτε αυτή την κραυγαλέα λογική και θεσμική αντίφαση;» και απευθύνθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Έχετε κάποια πρόταση και σχέδιο συνεργασίας μεταξύ σας, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος ή το μοναδικό σας σχέδιο είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα στο χάος;» σε περίπτωση εκλογών.
Ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Ν.Δ είμαστε εδώ, να μιλήσουμε εφ΄όλης της ύλης. Ν΄ αναμετρηθούμε με τις δικές μας δεσμεύσεις και να εξηγήσουμε στους πολίτες αυτά που πρόκειται να κάνουμε μέχρι την λήξη της τετραετίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ, είπε «έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί φανήκαμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».
Αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στη διαχείριση της πανδημίας σημειώνοντας πως «η αντιπολίτευση επενδύει στην καταστροφή και στην αποτυχία όταν εμείς βλέπουμε την επόμενη μέρα. Όταν ανασχεδιάζουμε και ανασυγκροτούμε. Στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Πολιτική Προστασία θύμισε τα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα και το Μάτι, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας κρυβόταν. Δεν βρήκε το θάρρος να ζητήσει μια συγγνώμη από τους πολίτες». Η κυβέρνηση αυτή, είπε, είναι που λειτούργησε το 112 και προχωρά σε δομικές άμεσες αλλαγές ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων.
Ο κ. Μπούγας σημείωσε πως «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την αξιωματική αντιπολίτευση. Επιπολαιότητα. Θεσμική ανευθυνότητα. Αντιπολιτευτική ανεπάρκεια και αδιαφορία για τα προβλήματα των πολιτών χαρακτηρίζουν τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του» και κατέληξε ότι «η συζητούμενη πρόταση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ν΄ απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να υπενθυμίσουμε τι κάναμε σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης» και « ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή θα πάρει την απάντησή του από την Βουλή. Όπως και στις επόμενες εθνικές εκλογές από τον ελληνικό λαό».