Στον απόλυτο αιφνιδιασμό προχώρησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, «διότι δεν πάει άλλο», όπως είπε.
Η πρόταση συνοδεύεται από τις υπογραφές όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και, συνεπώς, η Βουλή διέκοψε ήδη τις εργασίες της. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, η τριήμερη συζήτηση πάνω στην πρόταση μομφής, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τη νύχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας μετέβη στη Βουλή κατά τις 11 π.μ., καθώς ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη ώρα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Λίγα λεπτά αργότερα, κάλεσε στο γραφείο του το προεδρείο της Κ.Ο. και τους ενημέρωσε για την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.
Τα μέλη του προεδρείου συμφώνησαν αμέσως και σε χρόνο-ρεκόρ συνέλεξαν τις υπογραφές βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα (τουλάχιστον 50) για να κατατεθεί επισήμως η πρόταση.
Ο αστραπιαίος χειρισμός συνέβαλε ώστε να μη διαρρεύσει τίποτα και να πετύχει ο κ. Τσίπρας τον απόλυτο αιφνιδιασμό.
«Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο, επειδή μία γνωστή εδώ και ημέρες κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και τις τελευταίες αυταπάτες ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη, τις ολιγωρίες και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους», είπε ο κ. Τσίπρας.
Εξηγώντας αναλυτικά για ποιο λόγο ζήτησε να παρέμβει εκτάκτως στην έναρξη της συνεδρίασης (σ.σ. μετά από την τριήμερη διακοπή των εργασιών της Βουλής λόγω της κακοκαιρίας), τόνισε μεταξύ άλλων:
- Ζητώ εκτάκτως τον λόγο, επειδή κάθε ώρα που μιλάμε, 4-5 άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς το ταλαιπωρημένο ΕΣΥ να μπορεί να το αποτρέψει. Είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ο αριθμός τους προσεγγίζει τις 23.000 σήμερα.
- Επειδή εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης, αποφάσισαν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και αρνούνται να μειώσουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
- Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι οι πολίτες τούς ζητούν σέλφι.
- Επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά απλώνεται παντού, οδηγώντας την κοινωνία σε οργή και απελπισία.
- Επειδή η τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία παράγει όλο και πιο μαζικά και έντονα φαινόμενα κρατικής καταστολής και δίωξης όσων διαμαρτύρονται. Τίθεται θέμα Δημοκρατίας, η χώρα μας διασύρεται στις τελευταίες θέσεις δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας.
Γι' αυτό καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά».
Φυσικά αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι σήμερα.
Tι προβλέπεται
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 50 βουλευτές και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, είτε στο σύνολό της είτε σε κάποιο μέλος της.
Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας (σ.σ. όπως έγινε εν προκειμένω, αφού ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής).
Ως προς τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Η συζήτηση ξεκινά με την ομιλία τουλάχιστον δύο βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν ενώ συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών.
Η πρόταση
Το κείμενο της πρότασης, το οποίο φέρει τις υπογραφές όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:
Θέμα: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατ’ άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και κατ’ άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής»
Μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα.
22.970 άνθρωποι έχουν χαθεί από τον κορωνοϊό, η χώρα καταλαμβάνει περίοπτα αρνητική θέση στους πίνακες της πανδημίας και η κυβέρνηση επιλέγει να μην λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τη μάχη χωρίς την αναγκαία στήριξη. Αντίθετα, κηρύσσουν για ακόμη μια φορά το τέλος της πανδημίας και αντιμετωπίζουν το θάνατο ως φυσικό επακόλουθο.
Την ίδια στιγμή, οι πολίτες χάνουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, λόγω του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να λάβει οποιοδήποτε επαρκές μέτρο στήριξης της κοινωνίας και επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το επικοινωνιακό σύνθημα ότι πρόκειται για παροδικό και παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο.
Δυστυχώς για τη χώρα, τις τελευταίες μέρες η κοινωνία βίωσε τη διάλυση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Η Αττική παραδόθηκε στην κακοκαιρία, οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες, χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρισμό, νοσοκομεία χωρίς τροφοδοσία και από την εικόνα χάους εξαφανίστηκαν για μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αναποτελεσματικότητά της και την αδιέξοδη πολιτική της με βοναπαρτικά διαγγέλματα, απρόσφορα μέτρα και αποποίηση της ευθύνης, καταφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Αυτός ο απαραίτητος όρος της κοινωνικής συνοχής, η εμπιστοσύνη, πλήττεται με σφοδρότητα και από την έπαρση και τον καθεστωτισμό του πρωθυπουργού και των υπουργών του που μάλιστα φέρονται να συνδιαλέγονται με οποιονδήποτε εξυπηρετεί συμφέροντα και σκοπιμότητες, καταδεικνύοντας έτσι τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.
Η πρωτοφανής αυτή νοοτροπία διακυβέρνησης άνευ όρων και ορίων, ο εκφυλισμός του κράτους κανόνων σε διακυβέρνηση ανεπαρκών και ιδιοτελών αποφάσεων, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι στρατηγικές επιλογές αυτής της Κυβέρνησης, η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης».