Με τη φράση «η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει, τι συνεννόηση να κάνουμε πια πάνω στα ερείπια;», ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τέλος στη (λόγω πανδημίας) τακτική «βάζουμε πλάτη», επανέφερε πιο ολοκληρωμένα το αίτημα για εκλογές και ανέπτυξε την υποχρέωση των προοδευτικών δυνάμεων να συμπράξουν κυβερνητικά.
Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη (στο Kontra) μετά την προσωπική του ταλαιπωρία από τον κορωνοϊό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις και τον ρόλο του κόμματός του σ' αυτές, ενώ απέφυγε κάθε φράση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως επίθεση στο ΚΙΝΑΛ και στη νέα ηγεσία του.
Εστιάζοντας στην πορεία της πανδημίας, στον τραγικά αυξανόμενο αριθμό των θανάτων, στην απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά, στην ανηφόρα της ακρίβειας που γονατίζει την κοινωνία, με την «κυβέρνηση των deals» να μην παίρνει μέτρα ενίσχυσης, αλλά και στα ζητήματα Δημοκρατίας που αναδεικνύονται, ο κ. Τσίπρας εμφάνισε ως μοναδική λύση τις εκλογές.
Απέναντι δε, στον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη για διπλές κάλπες (ή και τριπλές, κατά ορισμένες πληροφορίες) λόγω απλής αναλογικής, με το επιχείρημα ότι μόνο οι μονοκομματικές κυβερνήσεις φέρνουν σταθερότητα:
- Υπενθύμισε ότι η χρεοκοπία της χώρας έγινε από μονοκομματικές, πανίσχυρες κυβερνήσεις.
- Αντέτεινε τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.
- Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στόχο κυβέρνηση μειοψηφίας. Συνεπώς, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αθροίσουν μεγαλύτερα ποσοστά από τη ΝΔ και το κόμμα του Βελόπουλου μαζί.
- Για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, «ο λαός θα αποφασίσει». Σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν τίθεται θέμα για μη πολιτικό, τεχνοκράτη, όπως η περίπτωση Παπαδήμου.
Στην παρατήρηση ότι ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «γαλοπούλα που βιάζεται να έρθουν τα Χριστούγεννα», απάντησε, «αφού είναι μάγκας και νταής ενώ εμείς είμαστε γαλοπούλα, γιατί δεν κάνει εκλογές;».
Στην έτερη παρατήρηση για τη δημοσκοπική καθίζηση του κόμματός του, παρέπεμψε στις δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές του 2019, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν στο 24% και πήρε 32%.
Ο χώρος, ο χρόνος και το δίλημμα στον Ν. Ανδρουλάκη
Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα ο άκρως φιλικός αλλά ταυτόχρονα προειδοποιητικός τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας απάντησε στις ερωτήσεις για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τον νέο πρόεδρό του.
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει τα πρώτα του βήματα ως προέδρου, διανύει την περίοδο μέλιτος, όπως κι εγώ όταν εξελέγην για πρώτη φορά πρόεδρος. Λόγω και του νεαρού της ηλικίας μου, οι δημοσκοπήσεις έφτασαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18%, αλλά μετά ήρθαν οι ευρωεκλογές και πέσαμε πάλι στο 4%, με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει 40%», είπε… με προφανή τα μηνύματα που έστειλε.
Αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει με φόβο ή αμηχανία το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ όπως και κανένα προοδευτικό κόμμα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει αμήχανος μία τάση επαναπατρισμού τμήματος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που είχε στραφεί στη ΝΔ, πέρασε στο δια ταύτα.
«Το δίλημμα που θα τεθεί στον κ. Ανδρουλάκη είναι: ή με τη Δεξιά ή με τη δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ έχασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης όχι επειδή δεν είχε άξιους προέδρους, άξιος ήταν και ο κ. Βενιζέλος και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά διότι ταυτίσθηκε, συνεργάστηκε, συγκυβέρνησε με τη ΝΔ», είπε. Ως εκ τούτου, διευκρίνισε ότι θα δώσει χώρο και χρόνο στον κ. Ανδρουλάκη να πάρει τις αποφάσεις του: «Γιατί να βιαστώ να ζητήσω συνάντηση μαζί του; Δεν είναι τώρα η ώρα για πρόταση διαλόγου».
Αν ήθελα αρχηγικό κόμμα…
Αναφορικά με τις ριζικές αλλαγές που προωθεί στο κόμμα του, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι τις σκεφτόταν εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς πιστεύει σε ένα σύγχρονο και ανοικτό στην κοινωνία σχηματισμό.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται αν μείνει κλεισμένος σε μία γυάλα και αποκοπεί από την κοινωνία, όχι αν ανοιχτεί σ' αυτήν», είπε χαρακτηριστικά.
Δικαιολόγησε μάλιστα τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε στελέχη (των «53») η πρότασή του για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τα μέλη: «Δικαίως αιφνιδιάστηκαν, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αντιδράσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νεκροταφείο, πάντα ήταν κόμμα εν κινήσει», είπε, επισημαίνοντας ότι τις αποφάσεις, έτσι κι αλλιώς, θα τις πάρει το συνέδριο του Μαρτίου.
«Αν ήθελα αρχηγικό κόμμα θα πρότεινα μόνο την εκλογή του προέδρου από τη βάση, όχι και της Κεντρικής Επιτροπής. Είχα πολλές ευκαιρίες να το κάνω», απάντησε σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται.
«Αν ήθελα να διώξω κάποιους ‘παλιούς’ από τα ηγετικά όργανα, πάλι είχα ευκαιρίες να το κάνω», πρόσθεσε.
Γιατί επιμένετε για τον Πολάκη;
Όσο για την… «Πολακιάδα» που παραμένει βασικό εργαλείο επίθεσης της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο προσωπικά, ο κ. Τσίπρας έκοψε κάθε συζήτηση για διαγραφή του βουλευτή.
«Σε άλλα που λέει συμφωνώ και σε άλλα διαφωνώ, κυρίως με την εκφορά του λόγου του. Ο Παύλος Πολάκης έχει μία διαδρομή, δεν είναι χθεσινός, κρίνεται από τους πολίτες», ήταν η χαρακτηριστική φράση. «Η ΝΔ παράγει περισσότερο Πολάκη από όσο μπορούμε να καταναλώσουμε, το έχει παραξηλώσει», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας το κυβερνών κόμμα να ασχοληθεί με τα δικά της στελέχη «όπως με τον κ. Κύρτσο, για παράδειγμα».
Στην παρατήρηση ότι και εντός ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται φωνές υπέρ της διαγραφής του (σ.σ. όπως από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου), ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην απουσία μονολιθικότητας στο κόμμα του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα στο οποίο υπάρχει και ο Πολάκης, και ο Δραγασάκης, και ο Τσίπρας, και ο Τσακαλώτος, και ο Τζανακόπουλος, και ο Ηλιόπουλος. Και μάλιστα στόχος μου είναι να γίνει ακόμα πιο πολυσυλλεκτικό».
Κι έκοψε τη συζήτηση με την παρατήρηση: «Γιατί επιμένετε; Με ρωτάτε τέταρτη φορά για τον κ. Πολάκη ενώ σας απάντησα»…