Έντονη διπλωματική κινητικότητα επιδεικνύει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, τόσο δια του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και δια των κορυφαίων υπουργών. Με φόντο την παραλαβή από τη χώρα μας των έξι πρώτων Rafale και της κλιμακούμενης έντασης από την Άγκυρα, η ελληνική πλευρά επιμένει στη στρατηγική της πολυθεματικής εξωτερικής πολιτικής, στην προσπάθεια ενίσχυσης των συμμαχιών στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο.
Βούληση της κυβέρνησης είναι η πολιτική της χώρας μας να επεκτείνεται τόσο προς δυσμάς όσο και προς ανατολάς, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, στον Αραβικό κόσμο και στις ΗΠΑ, αλλά και με διαρκείς ειλικρινείς επαφές με τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Η πρωτοβουλία του αυτή αφορά την πρόθεσή του να παρουσιάσει τις βασικές προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το νέο έτος, στοχεύοντας παράλληλα τον συντονισμό της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των διπλωματικών αρχών για την καλύτερη προώθηση των εθνικών στόχων και θέσεων. Σύμφωνα μάλιστα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει αυτή η επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή και τις τελευταίες προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει στην προσπάθεια χάραξης του μουσουλμανικού τόξου στη βαλκανική χερσόνησο και την επιρροή της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, με χαρακτηριστική την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική θεωρεί η χώρα μας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που θα υπογραμμίσουν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι σε μία εβδομάδα (θα έχει συνομιλίες με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και θα παραστεί στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας), όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Πούλα της Κροατίας. Αφορμή, η πρόσκλησή του από τον Κροάτη ομόλογό του Gordan Grlić Radman, προκειμένου να συμμετάσχει σε Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης, ενώ στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Αναθέρμανση σχέσεων
Στη στρατηγική ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών συμμετείχε χθες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Τελ Αβίβ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Γκαντζ. Την αναθέρμανση των σχέσεών της με το Ισραήλ επιδιώκει την ίδια ώρα και η Τουρκία. Δύο μέρες μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ είναι πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία σύντομα, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια, με πρωτοβουλία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με αφορμή τη νόσηση με κορωνοϊό του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γιαΐρ Λαπίντ.
Πρόκειται για μια διαρκή μάχη στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία η χώρα μας επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέσω αυτού, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του προτάσσουν στη ρητορική τους τις τουρκικές προκλήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε χθες στους Έλληνες διπλωμάτες «την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα», τόνισε τη σημασία οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να μείνουν ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα και ότι η Ελλάδα επιδιώκει εντατικοποίηση των επαφών για θέματα στα οποία οι δύο χώρες οφείλουν και μπορούν να συνεργάζονται.