Με την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο χθες, αιφνιδιάζοντας τους ανυποψίαστους για απευθείας εκλογή από τη βάση του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, «τα αλλάζει όλα» και, σίγουρα, δημιουργεί ένα νέο κόμμα.
Όπως εξηγούν συνεργάτες του, «από τις συνήθεις "μάχες των συσχετισμών" στα συνέδρια και τις ποσοστώσεις στα ηγετικά όργανα, η φιλοδοξία είναι να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο επίπεδο, να γίνει ανοικτό, ελκυστικό, σύγχρονο κόμμα, με τα μέλη του να έχουν λόγο, από τα πιο μικρά μέχρι τα μείζονα».
Οι υποψιασμένοι κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν. Κι αυτό διότι μετά τις εκλογές του ’19, όταν άρχισε η διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα που να εκφράζει τον αριστερό-προοδευτικό χώρο, ο κ. Τσίπρας είχε δώσει στίγμα: «Δεν είναι ο δρόμος των λίγων, των φωτισμένων, είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας. Θέλουμε έναν πολιτικό φορέα που δεν θα αναπαράγει απλώς τον εαυτό του και δεν θα φυλακίζεται στη διανομή των αξιωμάτων, που θα είναι ανοικτός στο καινούργιο και οργανωτικά καινοτόμος», είχε πει στη μεγάλη συγκέντρωση για τη μετεξέλιξη στο Τάε Κβον Ντο (τον Φεβρουάριο του 2020).
Συνέχεια δεν δόθηκε… λόγω πανδημίας, αφού η έλευσή της ακύρωσε το συνέδριο και όλες τις διαδικασίες, ωστόσο η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας (που συμπλήρωσε τον τίτλο του κόμματος) επέτρεψε να γίνουν οι σχετικές ζυμώσεις και να δοκιμαστούν στη πράξη «παλιοί και νέοι».
Όπως φάνηκε χθες, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε την τακτική να μην ανοίξει τώρα τη συζήτηση για την απευθείας εκλογή προέδρου/ηγεσίας και να την αφήσει για το συνέδριο. «Αυτό θα σήμαινε απόλυτο αιφνιδιασμό και θα έφραζε την ουσιαστική συζήτηση. Αντιθέτως, έκανε την πρόταση χθες δίνοντας όλο το χρονικό περιθώριο για διάλογο μέχρι τις 31 Μαρτίου που θα αρχίσει το συνέδριο», λένε συνεργάτες του.
Καταψήφιση μόνο από τους «53»
Οι εντάσεις ξέσπασαν και μένει να φανεί πώς θα κορυφωθούν, αν δηλαδή υπάρξουν ακόμα και αποχωρήσεις διαφωνούντων.
Προς το παρόν, η εικόνα είναι:
- Η πρόταση του κ. Τσίπρα έγινε αποδεκτή από 27 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, έναντι 11 που την καταψήφισαν. Πλην συγκλονιστικού απροόπτου, θα εγκριθεί από το συνέδριο (31 Μαρτίου - 3 Απριλίου) και θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά. Που σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγούν από κάτι δεκάδες χιλιάδες μελών και όχι από το σώμα των συνέδρων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. «Αλλά από τα μέλη, όχι από τους λεγόμενους ‘φίλους’ που μπορεί να είναι είτε πραγματικοί φίλοι, είτε περαστικοί, είτε ακόμα και οπαδοί άλλων κομμάτων που προσέρχονται στην εσωκομματική κάλπη για να παίξουν ‘παιχνίδια’», κατά τη διευκρίνιση αρμόδιων πηγών.
- Το σημαντικό από τη χθεσινή ψηφοφορία είναι ότι «απέναντι» στην πρόταση Τσίπρα βρέθηκαν μόνο οι εκπρόσωποι των «53», ενώ τα στελέχη άλλων τάσεων που συστεγάζονται μαζί τους στη μεγάλη ομάδα «Ομπρέλα» δεν τους ακολούθησαν και υπερψήφισαν την πρόταση του προέδρου. Μεταξύ άλλων, δηλαδή, καταψήφισαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Ράνια Σβίγκου, Πάνος Λάμπρου και Έφη Καλαμαρά.
Το επιχείρημά τους; Ότι με την απευθείας εκλογή προέδρου-Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη «θα χαθεί η λογοδοσία και η συλλογικότητα» και «θα εκλέγονται οι επώνυμοι στο όργανο», ενώ ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν θα συναινέσει» στην αλλαγή.
Η αναφορά κάποιων σε «δημιουργία σταρ σύστεμ» υποκρύπτει φόβους μη επανεκλογής σημερινών στελεχών κυρίως από τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση», καθώς το άνοιγμα στην κοινωνία φέρει τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα και των υποστηρικτών του εγχειρήματος.
Η πλειοψηφία των μελών αντιτάχθηκε στο παραπάνω επιχείρημα επισημαίνοντας ότι «είναι προσβλητικό για τα μέλη του κόμματος, αφού εμφανίζονται να μην έχουν γνώση και γνώμη αλλά να οδηγούνται από "σταρ"».
Όριο οι τρεις θητείες
Η συνολική πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας έχει κι άλλες πτυχές. Όπως:
- Ανώτατο όριο τριών θητειών (ή 12 χρόνων) για τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. (Μένει να διευκρινιστεί ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, διότι, διαφορετικά, θα πρέπει να αποχωρήσουν οι περισσότεροι βουλευτές και μέλη της Κ.Ε.).
- Αναλογία 50-50 στη συμμετοχή ανδρών-γυναικών στα όργανα (σήμερα υπάρχει ποσόστωση 30% για τις γυναίκες).
- Ψηφιακή δομή και λειτουργία του κόμματος (αναβαθμίζεται ο ρόλος της ψηφιακής πλατφόρμας ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας).
- Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα (με μία αίτηση αλλά και δυνατότητα προσφυγής κατά της ένταξης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να προστατεύεται πολιτικά το κόμμα).