Τον Σεπτέμβριο του 2020, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με μια μοίρα 18 αεροσκαφών Rafale. Σήμερα, 16 μήνες μετά, τα πρώτα έξι τέτοια μαχητικά φτάνουν στη χώρα μας και εντάσσονται άμεσα στο δυναμικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ισχύ και τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία.
Από τη μία, λόγω της κλιμακούμενης έντασης από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και από την άλλη, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να μαστίζει και τη χώρα μας, με τη σημερινή εξέλιξη να αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αλλαγή της ατζέντας του δημοσίου διαλόγου, έστω για λίγο.
Ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει το μεσημέρι στην τελετή παραλαβής των Rafale στις εγκαταστάσεις της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα, απ’ όπου αναμένεται να εκπέμψει νέο μήνυμα προς την Τουρκία.
«Η Ελλάδα επιμένει να συνάπτει συμμαχίες και να απαντά σε οποιαδήποτε πρόκληση, με γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας στη σχετική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη από το Στρασβούργο την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας σε ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Δεν θέλω να πιστέψετε, επειδή οι τόνοι έχουν εν μέρει αλλάξει, ότι δεν συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία φυσικά στερείται σοβαρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας στο τραπέζι τη δέσμη «πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».
Η απόκτηση των νέων μαχητικών αεροσκαφών από τη χώρα μας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα και πολύ υψηλούς τόνους στη ρητορική των Τούρκων κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων.
Το προσεχές διάστημα
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας θα αγοράσει συνολικά 24 Rafale από τους Γάλλους, για τα 18 (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπεγράφη πέρυσι η σχετική σύμβαση έναντι του ποσού των 2,32 δισ. ευρώ, ενώ για τα άλλα 6 (καινούργια) θα υπογραφεί το προσεχές διάστημα. Από τα πρώτα 6 (μεταχειρισμένα) που φτάνουν σήμερα, τα 2 είναι διθέσια και τα 4 μονοθέσια αεροσκάφη, με πιλότους 8 Έλληνες - στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που έλαβαν μαζί με 50 τεχνικούς την ανάλογη εκπαίδευση στη Γαλλία, στη βάση Μερινιάκ, από προσωπικό της Dassault, της κατασκευάστριας εταιρείας.
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για τον λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών, είχε απαντήσει: «Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη μια δεκαετία υποεπένδυσης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρέπει να θωρακίσουμε την αποτρεπτική ισχύ του στρατού μας, στο πλαίσιο της οικονομίας μας. Στο παρελθόν έρχονταν διογκωμένες προτάσεις και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η επιλογή των Rafale γίνεται γιατί έχουμε ήδη γαλλικά αεροσκάφη. Βρήκαμε μια ευκαιρία να ενισχύσουμε σημαντικά την αεροπορία σε αεροσκάφη στα οποία έχουμε ήδη εμπειρία. Είναι ένα όπλο που μας δίνει σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες».
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, πιθανότατα θα ανακοινώσει τη φοροελάφρυνση και συγκεκριμένα το αφορολόγητο στο ειδικό επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, τα πληρώματα των υποβρυχίων και τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του ελληνικού στρατού.