Μητσοτάκης: Κάλπες το 2023, η κατάσταση θα είναι καλύτερη απ’ ό,τι σήμερα

Όχι στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τον πρωθυπουργό. Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου. Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, δηλώνει.

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2022 - 08:15

Load more

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών πεπραγμένων στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αρνήθηκε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς σε άλλες κατηγορίες πολιτών, απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα σχολεία δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη από την Πολιτεία όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και όλων των νοικοκυριών για όσο καιρό διαρκεί η αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του ένας νέος κυβερνητικός ανασχηματισμός και προσδιόρισε ως στόχο του την αυτοδυναμία, πιθανότατα σε δεύτερες κάλπες, αφού ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της απλής αναλογικής.

Προανήγγειλε νέα, σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει αυτή τη στιγμή τον ΦΠΑ, ωστόσο -όπως είπε- η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Πανδημία

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον. Όλα τα στοιχεία που έχουμε από άλλες χώρες που προηγήθηκαν, δείχνουν ότι είναι κάτι σαν ένα καλοκαιρινό μπουρίνι. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μία αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες. Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από το ενδεχόμενο νέας μετάλλαξης είναι ο εμβολιασμός. Βασική μας στρατηγική είναι να επιταχύνουμε τη διαδικασία των εμβολιασμών, να κάνουμε πολλά τεστ και να παίρνουμε τα βασικά μέτρα ασφάλειας. Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι κάποια στιγμή, ίσως με την επικράτηση μετάλλαξης Όμικρον, η πανδημία να γίνει ενδημία και από εκεί και πέρα να εμβολιαζόμαστε ετήσια, όπως κάνουμε με τη γρίπη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη φράση του ένα σχεδόν χρόνο πριν ότι «βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι», ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το είχε πει όταν είχαν έρθει τα εμβόλια. Αναγνώρισε ότι «ο ιός μάς επεφύλασσε ακόμη πολλές εκπλήξεις και διαχειριστήκαμε πράγματι μια δύσκολη κατάσταση. Θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς, διότι τους κρίσιμους πρώτους μήνες υπολειπόμασταν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στους εμβολιασμούς. Πλέον, το 82% ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, κρατήσαμε την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτές. Η επιχείρηση "Ελευθερία" ήταν μια μεγάλη επιτυχία».

Για το ΕΣΥ, τόνισε πως δέχεται πίεση εδώ και σχεδόν 24 μήνες, «αλλά ανταποκρίνεται. Δεν κατέρρευσε και δεν θα καταρρεύσει. Έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ, έχουμε προσλάβει όποιον γιατρό ήταν διαθέσιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα, είτε με το καλό είτε με το ζόρι, δηλαδή τις επιτάξεις. Μίλησα και για αδυναμίες του συστήματος υγείας, κάτι που μας υποχρεώνει την επόμενη μέρα να κάνουμε συζήτηση και τολμηρές παρεμβάσεις. Θα ήμουν αδικαιολόγητος αν δεν επεδείκνυα το πολιτικό θάρρος να σπάσουμε… αβγά και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για το νέο εθνικό σύστημα υγείας».

Μονοκλωνικά και τεστ 

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα και τις κατηγορίες ότι η χώρα μας καθυστέρησε να τα προμηθευτεί, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προμηθεύτηκε τις θεραπείες αυτές αφότου πήραν έγκριση από τον ΠΟΥ. Κάποιοι συμπολίτες μας όντως ωφελήθηκαν. Ενδιαφέρον έχουν οι νέες θεραπείες από το στόμα, που θα μας επιτρέψουν να παρεμβαίνουμε σχετικά νωρίς και να μειώνουμε την πιθανότητα να μπαίνουν οι πολίτες στο νοσοκομείο. Τα πρωτόκολλα για τη χορήγησή τους είναι έτοιμα».

Τη Δευτέρα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «θα επιβεβαιωθούν τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60», εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά τη διενέργεια test και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο μας όπλο δεν είναι τα PCR. Το μεγάλο μας όπλο για να μπορούμε να έχουμε μία μαζική παρακολούθηση είναι τα τεστ αντιγόνου, τα rapid και τα self-tests. Είναι εξαιρετικά αξιόπιστα. Ενδεχομένως όχι τόσο όσο τα PCR. Αλλά τα PCR κοστίζουν και 20-30 φορές περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί να κοστίζει ένα self-test».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη σχέση του με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος υπέστη «τη βάσανο της δολοφονίας χαρακτήρων και έκανε ένα βήμα πίσω. Και σίγουρα έλειπε η φωνή του από την ενημέρωση».

Άφησε αιχμές και για κάποιους από τους επιστήμονες: «Χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία από σοβαρούς ανθρώπους, δεν θέλω να αμφισβητήσω την επιστημονική εγκυρότητα. Πλην όμως οι οποίοι δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους».

Για το 50%+1 στα σχολεία, είπε ότι «μας το υπέδειξε η Επιτροπή. Αν η Επιτροπή μάς έλεγε 25, θα λέγαμε 25. Η Επιτροπή έκρινε ότι όταν έχουμε ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα, δεν χρειάζεται το τμήμα να κλείνει με λιγότερα περιστατικά. Αν κάποια στιγμή μάς πει κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την Επιτροπή ως προς τα μέτρα τα οποία έχει προτείνει, ούτε ως προς την εξειδίκευσή τους».

Συνεννόηση κομμάτων

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και επεδίωξε πάντα τη συνεννόηση. Θέλω να θυμίσω ότι και σε επίπεδο Βουλής υπήρχαν και υπάρχουν τακτικότατες ενημερώσεις. Και αν δείτε λίγο τις συζητήσεις στη Βουλή, θα διαπιστώσετε πολύ μεγαλύτερη συναίνεση από αυτή η οποία προβάλλεται από την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα μην κοροϊδευόμαστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Συστηματικά. Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία. Το θεωρώ μεγάλο λάθος. Δεν φαίνεται εξάλλου να αποδίδει και πολιτικά. Αλλά και να απέδιδε, πάλι λάθος θα ήταν. Ήταν ανήθικο αυτό το οποίο έγινε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτή είναι η τακτική την οποία έχει επιλέξει ο αρχηγός της. Θα κριθεί και αυτή, φαντάζομαι, τελικά στις επερχόμενες εκλογές.

Τις ελάχιστες φορές που άκουσα κάποια πράγματα τα οποία θεώρησα ότι ήταν ουσιαστικά, είχαν νόημα, ο ίδιος στη Βουλή έσπευσα να πω ότι αυτό είναι μία καλή ιδέα. Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Φίλης είχε μιλήσει πρώτος για τη σύνδεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανάγκη να γίνει η τρίτη δόση. Και το κάναμε. Όχι μόνο το κάναμε, το κάναμε στους τρεις μήνες. Το κάναμε νωρίτερα από ό,τι το έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανεργία - Επενδύσεις

Η ανεργία μειώθηκε από το 17% και κάτι στο 13% και κάτι. Και αυτό έγινε εν μέσω πανδημίας. Δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με την επίδοσή μας στην αγορά εργασίας παρά μόνο όταν η ανεργία γίνει τουλάχιστον μονοψήφια. Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσει.

Οι καινούργιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται με επενδύσεις. Έχουμε φέρει πολλές στη χώρα και το συνολικό περιβάλλον στην Ελλάδα και η αισιοδοξία που υπάρχει για τις προοπτικές της οικονομίας είναι αυτή η οποία επιτρέπει σε εγχώρια αλλά και σε ξένα κεφάλαια να επενδύσουν. Οι επιχειρηματίες επενδύουν όταν υπάρχει χαμηλό κόστος χρήματος και όταν η γενικότερη προοπτική της οικονομίας και της χώρας είναι θετική.

Όλοι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μεσομακροπρόθεσμες εξαιρετικές προοπτικές. Το αποδείξαμε εξάλλου το ’21, θα το αποδείξουμε και το ’22 και το ’23. Δημιουργήσαμε παραπάνω από 50.000 θέσεις εργασίας έτσι μέσα στην πανδημία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις το 2022. Έχουμε σημαντικούς πόρους για τέτοιες πολιτικές.

Ακρίβεια

Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο, εισαγόμενο. Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι θα στηρίξουμε νοικοκυριά, και τώρα και επιχειρήσεις, επιδοτώντας ένα μέρος της αύξησης. Μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση; Όχι, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Μπορούμε να καλύψουμε όμως ένα σημαντικό μέρος.

Το κάναμε για τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του ’21, θα το κάνουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

Για πρώτη φορά θα δουν οι επιχειρήσεις, μέσα στον μήνα Ιανουάριο, να επιδοτείται από το κράτος το 50% της αύξησης.

Εκτιμούμε ότι η αναταραχή αυτή θα είναι πιο έντονη τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 και μετά θα αποκλιμακωθεί το πρόβλημα καθώς μειώνεται και η ζήτηση για φυσικό αέριο. Και, ναι, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτή την πολιτική, επειδή για τη στήριξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιούμε έσοδα τα οποία προέρχονται από τους ρύπους τους οποίους δημοπρατούμε. Άρα, δεν χρησιμοποιούμε έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Φοροελαφρύνσεις

Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών. Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για κάποιους, επειδή υπάρχει μια σύνδεση πια -δίκαιη και σωστή- με τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για κάποιες πολύ ακριβές περιοχές ή σε κάποια πολύ τουριστικά νησιά.

Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας. Θα ήθελα να ανατρέξετε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Θα διαπιστώσετε ότι το 80% των μειώσεων φόρων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί, έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αλλά μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές, που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας.

Εκλογές

Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία, διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου. Πιστεύω δε και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα.

Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία.

Για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Το αποκλείω πλήρως. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα.

Για τον Ν. Ανδρουλάκη

Δεν έχω να σας πω πολλά, γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε.

Για τη Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά.

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η μεγάλη πατριωτική προοδευτική παράταξη του τόπου.

Κλήση Κ. Βαξεβάνη 

Δεν έχω τίποτα να πω, γιατί δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Θεσμικά μού απαγορεύεται. Το ερώτημα είναι γιατί παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την κυβέρνηση; Αν το πιστεύει, να βγει να το πει. Στο ζήτημα του κυρίου Παπαγγελόπουλου παρεμπιπτόντως συμπεριελήφθη ο κ. Βαξεβάνης στο σχετικό πόρισμα. Η Δικαιοσύνη ερεύνησε την υπόθεση και η Δικαιοσύνη έκρινε ότι πρέπει να προσέλθει ως κατηγορούμενος. Δεν έχει καταδικαστεί εξάλλου. Υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα. Το ερώτημα, λοιπόν, όμως εδώ είναι άλλο: αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης; Γιατί σήμερα υπάρχουν κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί -όπως ξέρετε, αυτή η υπόθεση εκδικάζεται σε ανώτατο επίπεδο- που κάνουν τη δουλειά τους.

Συμφωνία Πρεσπών

Ήμουν απολύτως συνεπής, θα ήταν πολύ εύκολο και ενδεχομένως πολιτικά ωφέλιμο αν έλεγα πριν από τις εκλογές ότι θα σκίσω τη συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο. Από τη στιγμή που έγινε η συμφωνία, θα πρέπει να επιδιώξουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την οικονομική μας επιρροή.

Η Τουρκία

Μία χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση, δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες… Ρητορικές εξάρσεις και προβολές ισχύος ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας, αν όχι γελοιότητας… Είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας ή τον δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο.

Βία στα πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης, όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων