Αντιμέτωπη με το πρώτο -ίσως- μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς βρίσκεται η κυβέρνηση, με το σημερινό άνοιγμα των σχολείων μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξευμένος στα ύψη και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε επικίνδυνα ανοδική πορεία, ωστόσο η εξαρχής απόφαση να χτυπήσει κανονικά το πρώτο σχολικό κουδούνι του 2022 δεν άλλαξε.
Η πεποίθηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία δεν θα συμβάλει στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται τις εισηγήσεις των ειδικών και τα ικανοποιητικά -όπως λένε- δεδομένα λειτουργίας των σχολείων κατά το προηγούμενο τρίμηνο, με τα πολλά test και τον εντοπισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό των κρουσμάτων, ακόμα και των ασυμπτωματικών.
Στο αυστηρό και συχνό testing για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ποντάρουν και τώρα, προκειμένου να ελεγχθεί κατά το δυνατόν η διάδοση του ιού στη σχολική κοινότητα, ενώ ειδικά για το στέλεχος Όμικρον «διαβάζουν» θετικά το γεγονός ότι δεν προκαλεί βαριά νόσηση και πολλές νοσηλείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες το βράδυ περισσότερα από 11.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό το Σαββατοκύριακο, κατά τη διενέργεια self-test, που δηλώθηκαν στη σχετική πλατφόρμα. «Καμία χώρα δεν κρατά κλειστά τα σχολεία της, παρά την επέλαση της μετάλλαξης σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο πράττουμε και εμείς, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας ότι οι σχολικές μονάδες δεν πρέπει να κλείσουν για εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς (για τα παιδιά) και οικονομικούς λόγους.
Όσον αφορά τη διατήρηση του 50+1 στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων (να κλείνουν δηλαδή τα τμήματα εφόσον νοσούν οι μισοί και πλέον μαθητές τους), σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου πρόκειται για ένα ποσοστό που ορίζεται από υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Και αυτό, όπως εξηγεί, «αφενός μεν, διότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η τάξη ή τμήμα όταν τα μισά παιδιά λείπουν για τον οποιοδήποτε λόγο και αφετέρου, διότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι τέτοια που σε οποιοδήποτε άλλο μικρότερο ποσοστό στην ουσία θα ήταν σαν να λέγαμε ότι τα σχολεία δεν θα άνοιγαν».
Συγκεκριμένες αλλαγές
Πάντως, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί, να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές συνολικά στο πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων και πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.
«Εφόσον τα κρούσματα αυξάνονται, αναλογικά αυξάνονται και τα κρούσματα στα παιδιά», αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση, όπως τονίζει, «δεν παρατηρείται έξαρση εισαγωγών στα παιδιατρικά τμήματα Covid. Τα παιδιά που νοσηλεύονται, έχουν ήπια νόσο και παίρνουν γρήγορα εξιτήριο, ενώ δεν παρατηρούνται αυξήσεις στις νοσηλείες σε μονάδες. Το άνοιγμα των σχολείων αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης των ειδικών και με ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα testing στην Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με το διάστημα πριν από τις γιορτές, υπάρχουν τρεις διαφορές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων: α) Προβλέπεται ένα επιπλέον self-test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων (τρία δωρεάν self-tests αντί για δύο), β) τα self-tests πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς και γ) σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες (δύο rapid και ένα self-test) σε διάστημα πέντε ημερών, ενώ οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self-tests στο πενθήμερο.