Επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διατηρεί ανοικτές την κοινωνία και την οικονομία -πλην των υφιστάμενων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.
Κίνηση, στην παρούσα φάση, με αρκετή δόση ρίσκου, δεδομένης της απειλητικής εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί σε δραματικούς τόνους για τη «θύελλα» που βρίσκεται προ των πυλών. Την ίδια ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων σε σχέση με την Ελλάδα, παίρνουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και φτάνουν μέχρι και σε lockdown, ο πρωθυπουργός, ίσως και επειδή δεν θέλει να προκαλέσει νέα ασφυξία στην αγορά κατά τις γιορτινές μέρες, προσδιορίζει την εφαρμογή του plan B στη χώρα μας, εάν χρειαστεί, μετά την Πρωτοχρονιά.
Αυτό, όπως προανήγγειλε ο ίδιος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την επέκταση της τηλεργασίας, αλλά και ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες (π.χ. άνω των 50 ετών) και η επιστροφή του περιορισμού της πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα και της απαγόρευσης ορθίων πελατών σε αυτά.
Όσον αφορά τη γιορτινή περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τη διάθεση ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ενώ δεν προχώρησε στην υλοποίηση της αρχικής σκέψης για τη διενέργεια υποχρεωτικών rapid test στους εμβολιασμένους για την είσοδό τους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης», τόνισε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του. «Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του», σχολίασε.
Οι αντιδράσεις άλλωστε που είχαν προκληθεί γι’ αυτό το μέτρο (το οποίο είχε ουσιαστικά περιγραφεί μια μέρα νωρίτερα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης) ήταν έντονες και το μόνο που δεν θα ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη στιγμή ήταν ένα νέο μέτωπο με νέα μεγάλη ομάδα του πληθυσμού.
«Να προσφερθούν δωρεάν»
Ένα από τα σενάρια που είχαν εξεταστεί πριν από την τελική απόφαση του πρωθυπουργού ήταν τα rapid test της Πρωτοχρονιάς να προσφερθούν δωρεάν στους εμβολιασμένους, ωστόσο το υψηλό κόστος που υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ ήταν απαγορευτικό για να ανάψει εντέλει το «πράσινο φως».
Αυτή τη στιγμή, λένε στην κυβέρνηση, δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αρκεί να τηρηθούν αυτά τα οποία ήδη υπάρχουν, με τακτικούς ελέγχους και αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων. Ο στόχος για τις επόμενες εβδομάδες είναι αφενός να καθυστερήσει -όσο αυτό είναι εφικτό- η εξάπλωση της νέας παραλλαγής και αφετέρου να θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, κυρίως με την τρίτη, αναμνηστική δόση.
Την παρούσα ζώνη άμυνας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελούν «η πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών, να ενταθεί η θωράκιση των άνω των 60, να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό και με μοριακά αλλά και με rapid test».
Από την άλλη, παρά τις διάφορες φήμες περί του αντιθέτου, τα σχολεία -διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν θα κλείσουν. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η διασπορά της πανδημίας στις εκπαιδευτικές δομές της χώρας δείχνει ακόμα να ελέγχεται, ενώ σημειώνεται σε όλους τους τόνους ότι στα σχολεία διεξάγεται ο πιο ουσιαστικός έλεγχος, με συνεχή test στους μαθητές.