“Το θέμα δεν είναι αν η χώρα μπορεί να αντέξει εκλογές αυτή τη στιγμή, αλλά ότι μία κυνική κυβέρνηση κι ένας ένοχος πρωθυπουργός διαχειρίζονται με αυτό τον τρόπο την πανδημία και την ανθρώπινη ζωή”.
Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ερωτηθείς για τη συγκυρία.
Καθοριστικό ρόλο, όπως είπε, στην απόφαση του να ζητήσει εκλογές, ήταν η υπόθεση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, όχι μόνο στο σκέλος της απόκρυψης της από τον πρωθυπουργό “που δήλωνε στη Βουλή δεν έχω ενδείξεις για αυξημένη θνητότητα όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ σε σχέση με τους διασωληνωμένους εντός”, αλλά στο κύριο σημείο της: ότι το 38% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί εάν οι ασθενείς είχαν νοσηλευτεί σε σωστές συνθήκες.
“Στο πρώτο κύμα η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, στο δεύτερο ολιγώρησε, στο τρίτο και στο τέταρτο ήταν συνειδητή η επιλογή της να μην ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία διότι δεν πιστεύει στο ΕΣΥ, δεν πιστεύει σε τίποτα δημόσιο”, είπε.
Επικαλέσθηκε προς τούτο τις δηλώσεις του κ.Πέτσα (“αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει εκατομμύρια ευρώ για ΜΕΘ”) και του κ.Σκέρτσου (“δεν θέλουμε πολυτελές σύστημα ΜΕΘ”).
Και μάλιστα, όπως σημείωσε, τη στγιμή που η ΕΕ δεν λέει “κόψτε δαπάνες από την Υγεία” αλλά “κάντε δαπάνες για την Υγεία λόγω της πανδημίας”.
“Ζητάμε εκλογές να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται”, τόνισε, αξιολογώντας ως ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που έχει αντανάκλαση και στους εμβολιασμούς, την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
“Ονόμασε τον εμβολιασμό ‘επιχείρηση ελευθερίας’, είπε ‘βγάλτε τις μάσκες’ αντί να πει ‘το εμβόλιο προστατεύει αλλά και οι εμβολιασμένοι είναι φορείς του ιού, άρα τα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστούν”, ανέφερε ως παράδειγμα.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι εμβολιάστηκαν και τα δύο παιδιά του (σ.σ. είναι μαθητές Δημοτικού).
Ειδικά για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στη χώρα, διπλάσσιο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, αναρωτήθηκε: “γιατί έχουμε τόσους θανάτους; Είναι θέμα DNA των Ελλήνων;”.
Στο αίτημα για εκλογές, όπως είπε, μέτρησε και ο τρόπος που η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την δεύτερη μεγάλη κρίση, μετά την πανδημία, την ακρίβεια.
Στην παρατήρηση δε, ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, πρόσθεσε σε έντονο ύφος: “ναι, είναι πανευρωπαϊκό, αλλά αλλού μειώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλού αυξάνουν τον κατώτατο μισθό και κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους. Εδώ δεν γίνεται τίποτα από τα τρία και αντί για ελέγχους έχουμε καρτέλ στην ενέργεια”.
Στην πρόκληση δε, να σχολιάσει τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι “πήγε σε σούπερ μάρκετ και του ζήτησαν επτά σέλφι”, άρα, ο κόσμος δεν είναι θυμωμένος, απάντησε: “ε, τώρα τι να σχολιάσω σ΄αυτό;”.
Όσο για το εάν μπορεί να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας εμφάνισε δύο εκλογικές προϋποθέσεις:
- Να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
- Το άθροισμα των ποσοστών όλων των προοδευτικών κομμάτων να είναι μεγαλύτερο από τα ποσοστά της ΝΔ και του κόμματος του Κ.Βελόπουλου.
Τόνισε δε, εμφατικά: «Δεν βλέπω τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς ως πολιτικούς αντιπάλους. Ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα μόνο μέτωπο υπάρχει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.