Με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, απέρριψε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που ζήτησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε ένα συνοπτικό απολογισμό της περιόδου της πανδημίας, προσδιόρισε την πολιτική που ακολουθεί ο προϋπολογισμός του 2022 και ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Πολιτική σταθερότητα
«Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές. Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες πολιτικέ ευκαιρίες, που θα μου επέτρεπαν να έχω προκηρύξει εκλογές με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα είχε η ΝΔ πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2019. Αναφέρω την περίοδο Μαΐου και Ιουνίου που είχαμε ποσοστά αποδοχής ‘’στρατοσφαιρικά’’. Δεν το έκανα γιατί δεν είμαστε το ίδιο. Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης. Ζητάτε εκλογές γιατί φοβάστε ότι μπορεί αν καθυστερήσουν να είστε τελικά τρίτο κόμμα».
Ο βασικός λόγος, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «που η χώρα έχει πετύχει είναι ακριβώς ότι έχουμε εγγυηθεί την σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια. Αυτή την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην την διακινδυνεύσω και δεν θα την διακινδυνεύσω».
Διερωτήθηκε παράλληλα πώς ο κ. Τσίπρας από τη μία αναγνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε υγειονομικό συναγερμό και από την άλλη ζητά εκλογές.
Στο κάλεσμα των πολιτών από τον Αλέξη Τσίπρα να διεκδικήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Λέτε τα ίδια με τους θεματοφύλακες του συντάγματος. Τις ίδιες ακραίες απόψεις έχετε. Το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια που σταματάνε τα δικαιώματα και αρχίζουν τα δικαιώματα των πολιτών. Στις εκλογές, ο λαός θα κάνει την επιλογή του. Μέχρι τότε, ως πρωθυπουργός, έχω υποχρέωση να διαφυλάξω την πολιτική σταθερότητα, το ήρεμο κλίμα, τον πολιτισμένο διάλογο. Αν εσείς επιλέγετε τους ανένδοτους, θα καταδικαστείτε διπλά από τον ελληνικό λαό».
Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, επικαλούμενος τον πρώτο που δήλωσε ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. «Απάντησε ο ίδιος ο καθηγητής, επαναλαμβάνοντας το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, ότι όσο πιέζεται το ΕΣΥ, τόσο αυξάνονται οι απώλειες και το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Το ΕΣΥ είναι δύο ταχυτήτων και χρειάζεται ενίσχυση. Πρόκειται για δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες, πολύ νωρίτερα από τη δήθεν παράδοση της μελέτης στην Κυβέρνηση, ουδέποτε πήραμε εμείς στα χέρια μας, όμως την είχαμε συζητήσει», είπε.
Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 έλεγε ότι «υπάρχει πράγματι πρόβλημα, και το εντόπισα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν είμασταν μόνο εμείς που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αυτό, αλλά και άλλες χώρες. Προφανώς είναι δύσκολο να έχει ένα περιφερειακό νοσοκομείο την εξειδίκευση ενός αθηναϊκού».
Επισήμανε δε ότι «δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας. Γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε τραγική κατάσταση στον τομέα των ΜΕΘ», δήλωσε, «και γι’ αυτό ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Δεν χρησιμοποίησα στην προηγούμενη ομιλία μου την καλύτερη δυνατή διατύπωση», παραδέχτηκε, λέγοντας ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης (σ.σ. αναφέρεται στην δήλωση "δεν έχω στοιχεία ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ προκαλεί μεγαλύτερη θνησιμότητα’’).
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, παρατήρησε ότι «τον κ. Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα, τον κ. Πολλάκη που είναι το alter ego σας εδώ, ενώ είπε το ίδιο πράγμα, στην πρώτη γραμμή τον βλέπω».
Ο κίνδυνος της «όμικρον»
Αναφορικά με την πανδημία, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το πρόγραμμα των 43 εκατομμυρίων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, τη στήριξη του ΕΣΥ και παρατήρησε ότι «η υγειονομική κρίση δυστυχώς συνέχεια μεταλλάσσεται». Ειδικά για την μετάλλαξη «όμικρον», είπε ότι «μεταδίδεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, ευχόμαστε και ελπίζουμε η μετάλλαξη αυτή να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από τις προηγούμενες. Έχουμε ήδη οικοδομήσει τη δική μας άμυνα, η πρώτη και πιο σημαντική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να καθυστερήσουμε όσο γίνεται την εμφάνιση της ‘’όμικρον’’. Κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης. Ταυτόχρονα είναι απολύτως απαραίτητο τις μέρες των εορτών να τηρούμε τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Να προβαίνουν και οι εμβολιασμένοι σε τεστ».
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «αν είχαμε μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, θα έπρεπε να σκύψουμε πάνω στην ουσία του προβλήματος, ότι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται στην πράξη μια άσκηση πολύ πιο σύνθετη και δύσκολη από το να φτιάξουμε κρεβάτια ΜΕΘ με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Και να αναγνωρίσουμε ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, συμβαίνουν και σε άλλες πολύ πιο προηγμένες χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας». Εγκάλεσε δε τον κ. Τσίπρα για το φράση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε πλάτη» στην κυβέρνηση στην πανδημία. «Είπατε με τεράστιο θράσος ότι βάλατε πλάτη, 17 πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης καταψηφίσατε», είπε.
Deal με την κοινωνία
Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός, «αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της Βουλής και των πολιτών προς την Κυβέρνηση. Όσοι έλεγαν ότι είναι αδύνατον η οικονομία να πετύχει την γρήγορη ανάπτυξη, διαψεύστηκαν και μαζί κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η Κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, με ένα αναπτυξιακό άλμα που ήρθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό νότο αναδεικνύεται πρώτη στην ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική άμυνα και την οικονομική πρόοδο».
Όλοι οι Έλληνες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές, πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί, χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Έχουμε προχωρήσει σε 57 μειώσεις φόρων. Και μην ισχυρίζεστε ότι οι φοροαπαλλαγές αφορούν λίγους. Κάνουμε deal με την κοινωνία, σε αυτήν απολογούμαστε και αυτή θα μας κρίνει όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Η μάχη με τις ανισότητες έχει ακόμα πολύ δρόμο, όμως προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα που έρχονται να είναι περισσότερα. Αυτό είναι το στοίχημά μας και απόρροια του συνθήματός μας ‘’ανάπτυξη για όλους’’».
Ανατιμήσεις της ενέργειας
Για την ενεργειακή κρίση και τα πληθωριστικές πιέσεις, τις χαρακτήρισε πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη. «Αντιδράσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 4%, έναντι 4,9% στην ευρωζώνη. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμα για ένα διάστημα, θα μας πολιορκεί και η κυβέρνηση θα είναι εδώ για να στηρίξει όλους τους πολίτες. Από τη μία ελέγχοντας την αισχροκέρδεια και από την άλλη, παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται. Από τους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι το καλάθι της νοικοκυράς χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. Ήδη έχουμε υψώσει μια ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις της ενέργειας και η Ελλάδα δημιούργησε πρώτη ένα ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Αυτό που συμβαίνει ειδικά με τις τιμές του φυσικού αερίου δεν έχει ιστορικό προηγούμενο».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι μερικές φορές δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε ένα καταναλωτή ότι η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση, είναι όμως η αλήθεια. Ναι, υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγια», αναγνώρισε, «όμως αυτές θα ήταν δυσθεώρατες αν δεν είχαμε κάνει αυτήν παρέμβαση που προφανώς έχει δυναμικό χαρακτήρα και αυτόν τον χαρακτήρα θα έχουν οι παρεμβάσεις μας και τους πρώτους μήνες του 2022».
Η Ελλάδα, εξήγησε, «έχει λάβει κατ’ αναλογία περισσότερα μέτρα από άλλες χώρες, θα εξασφαλίσουμε ότι η επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις θα είναι η ελάχιστη δυνατή μέχρι να ξεπεράσουμε την παγκόσμια κρίση, που εκτιμάται από την ΕΚΤ χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2022».
Αμυντικές δαπάνες
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι έτοιμος ακόμα να μιλήσει για το ακριβές ύψος του κα επανέλαβε ότι το μέρισμα ανάπτυξης «θα ωφελεί όλους τους Έλληνες».
Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι η Ελλάδα «με μεθοδικά βήματα επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα παράλληλα με μια ενεργή εξωτερική πολιτική. Μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα έξι Rafale και εντός των επόμενων εβδομάδων υπογράφεται η τελική συμφωνία για τις τρεις φρεγάτες Belhara. Σε αυτή τη συγκυρία θέλω να το ακούσει όλος ο ελληνικός λαός, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις όπου για 10 χρόνια δεν έγιναν καθόλου επενδύσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας μια παράδοση στη Βουλή. Τα συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ελληνικός λαός. Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει», τόνισε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ επικρότησε τη στάση του ΚΙΝΑΛ που τις υπερψήφισε. «Το εθνικό μέτωπο συγκροτείται έστω και χωρίς τη δική σας συμμετοχή», υπογράμμισε, σε μια επιχείρηση απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι πολίτες γνωρίζουν σήμερα ότι η πατρίδα μας αλλάζει. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, αμυντικά, ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό. Μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της προόδου», κατέληξε.